Ir apņemšanās stingri ievērot fiskālo disciplīnu • IR.lv

Ir apņemšanās stingri ievērot fiskālo disciplīnu

10
Foto: Saeima
Indra Sprance

Darbs pie fiskālās disciplīnas likumprojekta nonācis “finiša taisnē”, top arī Satversmes grozījumi

Pēdējā vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem paredz Latvijas apņemšanos turpmāk īstenot stingru fiskālo disciplīnu, cita starpā līdz novembra beigām Saeimā iesniegt fiskālās disciplīnas likumprojektu kopā ar attiecīgiem grozījumiem Satversmē, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā informēja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis. Savukārt komisijas vadītājs Jānis Reirs Ir.lv informēja, ka darbs pie fiskālās disciplīnas likumprojekta jau nonācis finiša taisnē.

Reirs (JL, “Vienotība”) Ir.lv uzsvēra, ka koalīcijā ir konceptuāla vienošanās par fiskālās disciplīnas likumu un atbilstošiem grozījumiem Satversmē, taču esot dažādi viedokļi par atsevišķām niansēm, par ko sarunas turpinās darba grupās valdībā un FM.

Reirs uzsvēra, ka fiskālās disciplīnas likums un Satversmes grozījumi noteiks, ka Latvijas valsts budžetam ir jābūt procikliskam – proti, gados, kad valsts iekšzemes kopprodukts strauji aug, budžetam ir jābūt ar pārpalikumu un ir jāveido uzkrājumi. Savukārt gados, kad IKP pieaugums ir mazs, iestājusies stagnācija vai regress, valsts funkciju finansēšanai var izmantot uzkrājumu līdzekļus. “Mēs esam mācījušies no pagātnes kļūdām, ” sacīja Reirs, skaidrojot jaunā likumprojekta tapšanas iemeslus un norādot, ka tādai situācijai kā “treknajos gados”, kad IKP pieauga par 10 – 12%, bet valsts budžets tika veidots ar deficītu, vairs nevajadzētu atkārtoties.

Pēc Reira teiktā, fiskālās disciplīnas likumprojekts “ir finiša taisnē”, savukārt par Satversmes grozījumu tekstu gan pagaidām nav lielas skaidrības. Likumprojekts Saeimā, visticamāk, nonāks rudenī, taču tas noteikti nebūs kopā ar nākamā gada budžetu. Arī Satversmes grozījumus iecerēts iesniegt ap to laiku.

Patlaban plānotais grafiks paredz, ka visa nepieciešamā likumdošana tiek pieņemta līdz nākamā gada vidum un spēkā stājas 2013.gadā.Tāpat vienošanās ar aizdevējiem paredzēs, ka 2012.gada valsts budžetam klāt tiks pievienots arī vidējā termiņa valsts budžeta likumprojekts, vēstī aģentūra LETA.

Latvija aizdevējiem nākamgad apņēmusies ievērot 3% deficītu no iekšzemes kopprodukta (IKP), tiecoties uz 2,5% deficīta mērķi. 2013.gadā budžeta deficīts plānots 1,9% apmērā no IKP, bet 2014.gadā – 1,1%, savukārt nākamgad nepieciešamais konsolidācijas apjoms patlaban plānots 150-180 miljonu latu robežās.

 

 

 

Komentāri (10)

Kinskis 11.05.2011. 17.04

tas, ka tiek sakārtota valsts finanšu saimniecība, ir labi un apsveicami. Tiek runāts, ka par valsts parādu tikai procentos jāmaksā 300milj. LVL, taču aiz kadra nepelnīti paliek fakts, ka privātais parāds, kura straujākais pieaugums tika pieļauts treknajos gados, ir reizes 3 lielāks nekā valstij.

+3
0
Atbildēt

0

Una Grinberga 11.05.2011. 16.01

Visvērtīgākais SVF padoms, kas tiks, cerams, arī realizēts! Šī ziņa ir svarīgāka par visām inflācijām, IKP, ārējās tirdzniecības rādītājiem!

+3
0
Atbildēt

0

mary75 11.05.2011. 16.04

Fiskālā disciplīna ir svarīga lieta, bet, ne vienīgā, no kuras atkarīga valsts labklājība.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu