Valsts kontrole atklāj pārkāpumus dotāciju izlietojumā LTV • IR.lv

Valsts kontrole atklāj pārkāpumus dotāciju izlietojumā LTV

26
Foto: Lita Krone, LETA

No valsts budžeta dotācijas finansēta darbinieku bērnu rotaļu istaba un maksāti kredīti

Latvijas Televīzija (LTV) pērn no valsts budžeta dotācijas finansējusi bērnu rotaļu istabu un maksājusi kredītus, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK), vēsta aģentūra LETA.

Kontrolieri atklājuši, ka LTV pērnā gada beigās uz gadu ir noslēgusi līgumu par darbinieku apdrošināšanu 71 tūkstoša lata apmērā. LTV ar Televīzijas un televīzijas tehnisko darbinieku arodbiedrību pērnā gada beigās noslēgusi līgumu par bērnu rotaļu istabas darbības nodrošināšanu 3729 latu apmērā. Savukārt no Valsts kases norēķinu konta LTV samaksāts kredīts 48,7 tūkstošu latu apmērā. Revidenti secinājuši, ka tādā veidā dotācija izlietota “neatbilstoši Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteiktajiem valsts dotācijas piešķiršanas mērķiem”.

VK arī secinājusi, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nav nodrošinājusi pietiekami caurredzamu valsts dotācijas plānošanas un piešķiršanas procesu LTV, kā arī pietiekamu kontroli pār nacionālā pasūtījuma plānošanas un uzraudzības procesu.

Šādi secinājumi izriet no tā, ka NEPLP 2010.gadā televīzijai piešķīra valsts dotāciju septiņu miljonu latu apmērā, no kuras tikai 34% jeb 2,4 miljoni latu tika ieplānoti nacionālā pasūtījuma īstenošanai. Vērtējot nacionālā pasūtījuma izpildi, VK konstatēja ‒ lai gan piešķirtais finansējums ir izlietots pilnā apmērā, faktiskais raidapmērs bija par 572 stundām mazāks nekā plānotais.

Revīzijā secināts, ka televīzija nenodala valsts dotāciju no pašu ieņēmumiem, kā dēļ par raidījumiem, kurus bija plānots apmaksāt no pašu ieņēmumiem, tika samaksāts no Valsts kases norēķinu konta kopumā 68 364 latu apmērā, tostarp par raidījumu “Jauna nedēļa” un “Krējums.Saldais”.

Valsts kasē sabiedriskie mediji atver kontu valsts budžeta dotācijas saņemšanai un izdevumu veikšanai. Revidenti konstatējuši, ka LTV no kasē atvērtā konta uz norēķinu kontu “Swedbank” pārskaitījusi 595 tūkstošus latu, bet uz kontu “Citadeles bankā” ‒ 1,857 miljonus latu. Naudas atlikums “Swedbank” pērnā gada beigās bija 320 666 lati, bet “Citades bankā” ‒ 136 090 latu, savukārt Valsts kasē atvērtajā kontā naudas nebija.

Kontrolieri uzsver, ka no valsts budžeta finansētās institūcijas dotācijas saņemšanai un izdevumu apmaksai atver norēķinu kontus tikai Valsts kasē. Tādējādi VK iesaka NEPLP pilnveidot kontroles sistēmu, izstrādājot sīku kārtību dotāciju plānošanai, piešķiršanai un atskaitīšanas procesa noteikšanai, kā arī noteikt, ka LTV lieto tikai Valsts kases norēķinu kontus, apmaksājot izdevumus no valsts budžeta dotācijas. Nav caurredzama arī LTV darbinieku atalgojuma aprēķināšanas sistēma.

Lai novērstu nepilnības, VK iesniegusi sešus ieteikumus. NEPLP līdz 2011.gada oktobrim nodrošinās VK sniegto ieteikumu ieviešanu, tostarp izstrādās kārtību valsts budžeta dotāciju plānošanai, piešķiršanai un uzraudzībai un noteiks prasības televīzijai faktisko izdevumu nodalīšanai un uzskaitei.

VK revīzijā izvērtēja NEPLP pārskata sagatavošanas atbilstību normatīvo aktu prasībām un izlases veidā veica niansētas pārbaudes atsevišķām pārskata daļām un izdevumiem, tostarp dotācijām Latvijas Televīzijā.

Komentāri (26)

ievuliitis 09.05.2011. 23.54

Vai tikai par “milžu cīņām” rudenī pirms vēlēšanām Kots neteica, ka televīzijai nav naudas?
Un vai ne naudas trūkums bija par iemeslu absolūti debilajai š.g. 4.maija TV programmai?
Toties no profesionāla viedokļa vājam bezgaumīgam un pliekanam “Krējumam. Saldam” par modi, zelta jaunatnes izklaidēm un “Jaunā viļņa” tusiņiem” ir jābūt apmaksātam, kā valsts pasūtījumam?
Uz kurieni stūrē sabiedrības gaumi degradējošā un smadzenes darbību paralizējošā Latvijas sabiedriskā televīzija?

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu