ASV mediji: Bin Ladens apglabāts jūrā • IR.lv

ASV mediji: Bin Ladens apglabāts jūrā

186
Osama bin Ladens. Avots: AFP/LETA

Par kapavietu izvēlēts ūdens, lai nepieļautu, ka tā kļūst par svētvietu viņa sekotājiem

Svētdien nogalinātā “Al Qaeda” līdera Osamas bin Ladena mirstīgās atliekas apglabātas jūrā, pirmdien vēsta ASV mediji.

Kā ziņo televīzijas CNN, MSNBC un “Fox”, kāda Savienoto Valstu amatpersona apstiprinājusi, ka bin Ladena līķis apglabāts jūrā. Tuvāki paskaidrojumi nav sniegti, vēsta telekanāli. Savukārt amerikāņu amatpersonas, ar kurām sazinājās ziņu aģentūra AFP, šo informāciju attiecās komentēt.

Tomēr vēl pirms šīs ziņas parādīšanās kāds Savienoto Valstu valsts varas pārstāvis par terorista līķa likteni sacīja: “Mēs garantēsim, ka šis jautājums tiek nokārtots atbilstoši islāma tradīcijām un paražām.” “Mēs pret to izturamies ļoti nopietni. Un tāpēc tas tiks nokārtots pienācīgi,” sacīja amatpersona.

Bin Ladens varētu tikt apglabāts jūrā, lai nepieļautu, ka “Al Qaeda” līdera kaps kļūst par svētvietu viņa sekotājiem, iepriekš vēstīja telekanāls ABC.

Jau vēstīts, ka ASV bruņotie spēki bruņotā operācijā Pakistānā svētdien nogalināja starptautiskās teroristu organizācijas “Al Qaeda” līderi Osamu bin Ladenu, vēsta LETA-AFP/BBC.

Televīzijas uzrunā šo faktu svētdien apliecināja Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama: “Šovakar es varu ziņot amerikāņu tautai un visai pasaulei, ka Savienotās Valstis ir īstenojušas operāciju, kurā tika nogalināts Osama bin Ladens – “Al Qaeda” līderis un terorists, kurš ir atbildīgs par tūkstošiem vīriešu, sieviešu un bērnu slepkavībām,” sacīja Obama.

Vēsturiskajā uzrunā no Baltā nama prezidents apliecināja, ka, pamatojoties izlūkinformācijā, kas sākotnēji parādījās jau augustā, devis rīkojumu ASV bruņotajiem spēkiem – svētdien veikt uzbrukumu Pakistānas bāzei.

“Neliela amerikāņu komanda īstenoja šo operāciju ārkārtīgi drosmīgi un prasmīgi. Neviens amerikānis nav cietis. Viņi bija gādājuši par to, lai izvairītos no civiliedzīvotāju upuriem,” sacīja Obama. “Pēc apšaudes viņi nogalināja Osamu bin Ladenu un paņēma viņa līķi.” “Ir panākta taisnība,” sacīja prezidents. ASV izdevies atrast teroristu organizācijas līderi, pateicoties sadarbībai ar Pakistānu, sacīja Obama.

Pakistānā īstenotajā operācijā nogalināti arī trīs citi vīrieši un kāda sieviete, apliecināja ASV amatpersona, norādot, ka bojāgājušo vidū ir arī Osamas dēls. “Līdzās Osamam bin Ladenam operācijā nogalināti trīs vīrieši,” sacīja Savienoto Valstu amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. Divi nogalinātie bijuši bin Ladena kurjeri, bet trešais, pēc visa spriežot, viens no “Al Qaeda” līdera pieaugušajiem dēliem.

Operācijā, kas ilga mazāk par 40 minūtēm, “nogalināta tika kāda sieviete, kad viņu viens no cīnītājiem vīriešiem izmantoja par vairogu. Divas citas sievietes ievainotas,” piebilda amatpersona. Operācija notika Abotābādā, 150 kilometrus uz ziemeļiem no Pakistānas galvaspilsētas Islamabadas.

Obama arī brīdināja, ka “Al Qaeda” centīsies īstenot jaunus uzbrukumus pret Savienotajām Valstīm.

Izskanot pirmajām ziņām par bin Ladena nogalināšanu, pie Baltā nama Vašingtonā pulcējās ļaužu pūļi, saucot – “ASV! ASV!”

Bin Ladens tika apsūdzēts, ka organizējis vairākus teroraktus, arī 2001.gada 11.septembra uzbrukumus Ņujorkai un Vašingtonai. Viņš apstiprinājis 11.septembra uzbrukumus, kuros tika nogalināti teju 3000 cilvēku. Bin Ladens vēlāk atzina, ka rezultāts pārspējis viņa cerības.

Neraugoties uz to, ka par bin Ladena galvu bija izsludināta 25 miljonu dolāru liela atlīdzība, teju desmit gadus viņam izdevās izvairīties no likuma varas. Viņa nāve ir smags trieciens “Al Qaeda”, vienlaikus raisās bažas par iespējamo atmaksu.

 

Komentāri (186)

inga_kokare 02.05.2011. 12.57

Pēc šiem komentariem varētu arī saskaitīt, cik no viņiem par labāko Latvijas prezidenta kandidātu uzskata Lembergu.

+18
-1
Atbildēt

1

    dro > inga_kokare 02.05.2011. 15.19

    arnolds linde. Desmitnieka!:)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

dro 02.05.2011. 10.44

Kurmiti un parejie planpratini, nezinu ka jums palidzet sasniegt augstako katarsi- kaa nomesties cetraapus taa, lai skats butu uz Meku, bet dibens uz Maskavu:)

+14
-2
Atbildēt

7

    Roberts Gūtšmits > dro 02.05.2011. 11.46

    >> lno

    Skaisti. Kāds diskusiju domas lidojums, kādas komenta intelekta pērles, kāda Rietumu vērtību stilā ieturēta „argumentēta” atbilde … pareizi, pareizi, katrā lietā pats galvenais ir – uz kuru pusi savu pakaļu pakalpīgi pagriezt, to jums jenotības Politinformācijās borē no rīta līdz vakaram, vai ne, jenotības dziesminiek ? … :)))

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > dro 02.05.2011. 10.49

    Nu nē, ķermeņu virziens aplams – ar dibenu taču nevar saņemt ne algu, ne atzinību. Var dabūt ko citu, bet par to pieklājīgā sabiedrībā klusē.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 02.05.2011. 10.55

    J. Biotops. Var dabūt ko citu, bet par to pieklājīgā sabiedrībā klusē.
    ____________
    Taa jau tas ari bija domats:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > dro 02.05.2011. 19.31

    kurmītis laikam šovakar iekurina kamīnu, pabija pirtī , uzvilka tīras drēbes, pārcilāja videotēku ar Osamas ierakstiem, nobirdināja asaru un kā Štirlics uzdziedāja klusi pie sevis dziesmu..vai arī kā Anna Čapmena..vakara noslēgumā kinofilmas “Čapajevs” (ar cerību ka šoreiz izpeldēs) noskatīšanās un vobla ar šnabi

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > dro 02.05.2011. 11.09

    Ino – sapratu jau, kas domāts, bet algu ta tomēr gribas… Jo vairāk, kad tik centīgi pelnīta.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 02.05.2011. 16.58

    Ak vai, kurmīti!
    Чья бы корова мычала!
    :))

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    marčiks > dro 02.05.2011. 11.28

    kaa nomesties cetraapus taa, lai skats butu uz Meku, bet dibens uz Maskavu

    Pavisam elementāri! Cienījamā nelaiķa bin Ladena fani un Putina-Medvedeva laulātā pāra tekstu atkārtotāji jādeportē, piemēram, uz Krieviju, dienvidiem no Maskavas – Latvijas ģeogrāfiskais novietojums traucē sasniegt šādu ekstātisku ķermeņa stāvokli.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

Igors Daņiļēvičs 02.05.2011. 09.13

Šo ziņu gan derēja papildināt ar to, ka ObL reputācija, tēls un autoritāte musulmaņu pasaulē ir neiedomājami augsts. ObL sevi pielīdzināja leģendārajam Saladīnam. Ja runājam par atpazīstamību, tad tas nav pārspīlējums.
Ir pilnībā jāapzinās, ka ir nogalināts ne tikai terorists Nr1., bet arī ļoti nozīmīgs un ietekmīgs musulmaņu pasaules simbols.
ObL pateicību parāda ir burtiski desmitiem, simtiem tūkstoši vienkārši afgāņi un citi. Afganistānas kara laikā un pēc tam viņš ieguldīja milzīgus līdzekļus tieši humānajā palīdzībā karā cietušajām ģimenēm un tas ir kaut kas tāds, ko ļoti atceras un piemin.

Ar to gan nevēlos nekādi attaisnot viņa cinisko un nežēlīgo terorista darbību, kuras dēļ cieta daudz, daudz vairāk vienkāršo musulmaņu nekā viņi paši spēj iedomāties. ObL nav vainojams tikai uzbrukumiem Ņujorkai un citur rietumu pasaulē. Viņa vainas dēļ, piemēram, tai pašā Somālijā pie varas turējās bandīti, kur dēļ bada nāvē mira simtiem tūkstoši vienkāršie iedzīvotāji – vairums musulmaņi. Un tas ir tikai viens no piemēriem.

+11
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu