Valodas pārbaudi varēs rosināt 10 deputāti • IR.lv

Valodas pārbaudi varēs rosināt 10 deputāti

26
Foto: Lauris Vīksne, F64

Saeimas deputātu varēs izslēgt par nepietiekamu valsts valodas prasmi

Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās un vēlāk atbalstīja pirmajā lasījumā grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredz iespēju nosūtīt deputātu valsts valodas prasmes pārbaudei, ziņo aģentūra LETA. Tie paredz – ja ne mazāk kā desmit deputāti apšauba, ka kāds deputāts prot valsts valodu profesionālo pienākumu veikšanai nepietiekamā apjomā, viņiem ir tiesības iesniegt lēmumprojektu par kolēģa nosūtīšanu uz valsts valodas prasmes pārbaudi.

 

Lēmuma projektam pievienojams faktisko apstākļu izklāsts. Prezidijs Saeimas sēdē ziņos par saņemto lēmuma projektu, un parlaments to bez debatēm nodos Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai. Tā mēneša laikā slēgtā sēdē vērtēs lēmuma projektu par deputāta nosūtīšanu valsts valodas prasmes pārbaudei un sniegs Saeimai atzinumu par to. Uz Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdi uzaicinās attiecīgo deputātu un Valsts valodas centra pārstāvi.

 

Lēmuma projektu par attiecīgā deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas prasmes pārbaudi iekļaus Saeimas sēdes darba kārtībā ne vēlāk kā desmit dienas pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas atzinuma iesniegšanas. Ja Saeima pieņems lēmumu par deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas prasmes pārbaudi, šo pārbaudi ne vēlāk kā piecu mēnešu laikā veiks Valsts izglītības satura centrā. Pārbaudi šajā termiņā varēs veikt ne vairāk kā divas reizes. Ne mazāk kā desmit deputāti varēs iesniegt lēmuma projektu par valsts valodas pārbaudes termiņa pagarināšanu.

 

Ja deputāts nepiekrīt pārbaudes rezultātiem, viņš tos var desmit dienu laikā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā apstrīdēt. Valsts izglītības satura centra lēmumu par apstrīdēto pārbaudi deputāts desmit dienu laikā var pārsūdzēt Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā, kurš šo lietu kā pirmās instances tiesa trīs tiesnešu sastāvā izskata 30 dienu laikā.

 

Ja tiek konstatēts, ka Saeimas deputāta valsts valodas zināšanas neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam līmenim vai deputāts noteiktajā termiņā nav veicis pārbaudi, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija 15 dienu laikā iesniedz parlamentā lēmumprojektu par deputāta izslēgšanu no Saeimas.

 

Kā ziņots, šo jautājumu parlamentā sāka apspriest pēc nacionālās apvienības “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK deputātu paustajam šaubām par apvienības “Saskaņas centrs” deputāta Valērija Kravcova pietiekamām valsts valodas zināšanām, ierosinot pat viņa izslēgšanu no Saeimas. Kravcovs, kurš naturalizācijas pārbaudē saņēmis pietiekamu valsts valodas prasmes novērtējumu, taču pēc stāšanās deputāta amatā īsti nespēja piedalīties parlamenta darbā nepilnīgās valodas pārvaldīšanas dēļ, sāka intensīvi mācīties latviešu valodu un nesen visai sekmīgi latviski teica runu no Saeimas tribīnes.

Komentāri (26)

silvija_vitina 28.04.2011. 19.23

Ierosināšanas-izskatīšanas-lēmuma pieņemšanas-pārsūdzēšanas-atkārtotas izskatīšanas-atkārtotas lēmuma pieņemšanas procedūra varētu ilgt četrus gadus.

0
0
Atbildēt

0

mary75 28.04.2011. 15.00

Nez vai to visu iesākumā nevajadzēja saskaņot ar starptautiskām tiesībām un dažādiem citiem dokumentiem ko Latvija sen parakstījusi, iestājoties ES.
Pagaidām, izskatās, VL var, beidzot, dabūt sev plašu darbības lauku, atbilstošu savam potenciālam, un pašreklāmas iespējas, konkurējot ar Gardu, un Latvija var dabūt sev uz kakla starptautiskās tiesas un soda naudas.
Vēl jau pat nav saprotams, vai deputāta mandāta likvidācija atbilst pat Latvijas Satversmei – principā, tas nozīmē, ka Saeimas vairākums var apstrīdēt vēlētāju izvēli, un tad jāveic izmaiņas Satversmē.
Un, principā, ar to jau mēs atzīstam, ka naturalizācijas pārvalde mums ir absolūti neuzticama iestāde, kuras izdotie dokumenti nav neko vērts, nebūtu jāsāk ar to?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu