Kūlas ugunsgrēkā gājusi bojā sieviete • IR.lv

Kūlas ugunsgrēkā gājusi bojā sieviete

32
Foto: Raitis Plauks, F64

Vecpiebalgā cietusī ir šogad pirmais un piecos gados vienīgais kūlas dedzināšanas upuris

Vecpiebalgas novadā trešdien kūlas ugunsgrēkā gājusi bojā 78 gadus veca sieviete, vēsta aģentūra BNS. Viņa ir pirmais šogad un kopumā kopš 2006.gada reģistrētais kūlas dedzināšanas upuris, apstiprināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) pārstāve Inga Vetere.

 

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša stāstīja, ka sieviete atrasta guļam zālē ar ļoti smagiem apdegumiem pēc tam, kad kaimiņiem bija izdevies pašu spēkiem apdzēst degošo kūlu. NMPD brigāde sievieti smagā stāvoklī nogādājusi slimnīcā, kur viņa pēc neilga laika mirusi.

 

VUGD uz šo ugunsgrēku nebija izsaukts, dienestu par notikušo informējusi ātrā palīdzība. Aizvadītajā diennaktī no 27.aprīļa plkst.6.30 līdz 28.aprīļa plkst.6.30 Latvijā reģistrēts 81 ugunsgrēks, tai skaitā 51 reizi degusi kūla, ziņo aģentūra LETA.

 

Saskaņā ar VUGD apkopoto statistiku 2006.gadā kūlas ugunsgrēkos gāja bojā seši cilvēki. Tāds pats bojā gājušo skaits reģistrēts 2004.gadā. Gadu iepriekš pērnās zāles dedzināšanas laikā miruši pieci cilvēki, 2002.gadā – astoņi. Pārsvarā tie bijuši gados veci cilvēki.

 

VUGD atgādina, ka, dedzinot kūlu, cilvēki apdraud gan savu, gan arī apkārtējo īpašumu, veselību un dzīvību. Pēdējos gados kūlas ugunsgrēkos cilvēki nebija gājuši bojā, taču daudzi ir cietuši. Kā novērojuši ugunsdzēsēji, pērnā zāle nereti tiek dedzināta tajās vietās, kur rudenī tā nav nopļauta. Tomēr kūlas dedzināšana nav pareizais veids, kā sakopt neapsaimniekotās teritorijas.

 

Ministru kabineta “Ugunsdrošības noteikumi” paredz, ka ikviena pienākums ir nepieļaut ugunsgrēka izcelšanos. Noteikumu 20.punkts paredz, ka objekta teritorija sistemātiski jāattīra no degtspējīgiem atkritumiem, bet ap ēkām desmit metrus plata josla jāattīra no sausās zāles un nenovākto kultūraugu atliekām. Cita starpā minētajā normatīvajā aktā noteikts, ka zemes īpašnieks ir atbildīgs par to, lai viņa teritorijā nenotiktu kūlas dedzināšana.

 

Par kūlas dedzināšanu fiziskām personām draud naudas sods 200-500 lati vai 15 diennakšu administratīvais arests. Par kūlas dedzināšanau iedzīvotājus var sodīt gan policija, gan ugunsdzēsēji.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu