Galīgo lēmumu par Visaginas AES būvi varētu pieņemt vēlāk • IR.lv

Galīgo lēmumu par Visaginas AES būvi varētu pieņemt vēlāk

21
Atomelektrostacija Dienvidfrancijā. Avots: AFP/LETA

Plāni Lietuvā esošās AES būvniecību sākt 2020.gadā nemainās

Pēc Fukušimas avārijas Eiropas Komisijai šā gada laikā ir jātiek skaidrībā ar jauniem drošības standartiem atomenerģētikā, līdz ar to, visticamāk, tiks atlikts galīgā lēmuma pieņemšanas termiņš par Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvniecību, vēsta aģentūra LETA.

Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks intervijā laikrakstam “Diena” stāsta, ka saskaņā ar esošo likumu pašlaik galīgais lēmuma pieņemšanas termiņš ir jūlijs, taču tas, visticamāk, tiks pagarināts. Plāni, ka Visaginas AES sāks darbu 2020.gadā, gan nemainās.

“Ne tikai Lietuvas, bet visu apkārtējo valstu interesēs ir, lai Visaginas AES drošības standarti ir visaugstākajā līmenī. Visaginai ļoti tuvu ir Daugavpils, tāpēc domāju, ka Latvija drošībā ir īpaši ieinteresēta,” uzsver Sekmoks.

Pērn no piedāvājuma Visaginas AES būvniecības konkursā atteikušies korejieši. Jauni Visaginas AES celtniecības interesenti nav parādījušies, bet esošo interese par projektu pieaugusi, jo pēc notikumiem Japānā ir samazinājies pieprasījums pēc atomenerģētikas projektu realizācijas. Varbūt tas ir emocionāli, tomēr vairākas valstis paudušas šaubas par atomenerģētikas nākotni.

Sekmoks uzskata, ka nedrīkstētu īstenot Baltkrievijas AES projektu, jo pēc Lietuvas Vides ministrijas datiem, tajā netiek ievērota vesela virkne vides prasību. “Pēdējā ES Enerģētikas padomes sēdē izteicu kategorisku protestu gan pret Baltkrievijas, gan Kaļiņingradas AES projektiem, ja tajos netiks ievērotas vides un drošības prasības,” piebilst Sekmoks. Viņaprāt nepieņemama ir AES būvniecība 50 kilometrus no ES dalībvalsts galvaspilsētas, kas atrodas AES evakuācijas zonā.

Kā ziņots, pēc Japānas traģiskajiem notikumiem atomenerģētikā Latvijas attieksme pret plānoto Visaginas AES projektu paliek nemainīga – Latvija turpina tajā piedalīties, kā tas plānots iepriekš.

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu