Rungainis: Kukuļdošanas prakse valsts iepirkumos mazinās • IR.lv

Rungainis: Kukuļdošanas prakse valsts iepirkumos mazinās

7
Ģirts Rungainis. Foto: LETA
Dita Krauze

Investīciju baņķieris cer, ka, turpinoties paaudžu nomaiņai, korupcija Latvijā samazināsies

Korupcijas apjomi valsts iepirkumos, vismaz attiecībā uz lielākajiem projektiem, samazinās, biznesa portālam “Nozare.lv” paudis investīciju baņķieris, “IBS Prudentia” partneris Ģirts Rungainis.

“Man ir sajūta, ka ejam pareizajā virzienā un kukuļdošanas īpatsvars mazinās,” atzina Rungainis, gan pieļaujot, ka, iespējams, tas ir tikai krīzes iespaids, jo daudzi uzņēmēji ir gatavi konkurēt ar zemākajām cenām, un ievērojamas pārmaksāšanas gadījumu skaits ir sarucis. Turklāt arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbība patlaban zināmā mērā esot paralizēta. Korupcijas turpmākai izskaušanai, pēc Rungaiņa domām, valstij ir jāpalielina pārskatāmība, bet korupcijas apkarotājiem jāturpina labi darboties.

Rungainis atgādināja, ka kukuļņemšana un došana nav raksturīga protestantu valstīm un arī Ziemeļvalstīm, pie kurām ir pieskaitāma arī Latvija. Rungaiņa vērtējumā, korupcijas tradīcijas Latvijā ir saistītas ar mūsu vēsturisko atrašanos PSRS, kuras bloka valstīs korupcijai ir dziļākas saknes. Tāpēc, turpinoties paaudžu nomaiņai, pēc Rungaiņa domām, kukuļdošana Latvijā samazināšoties.

Vienlaikus Rungainis arī neizslēdza, ka korupcijas izplatību Latvijā nosaka nabadzība un konkurētspējas trūkums, tāpēc viņš pauda cerību, ka arvien vairāk biznesa kultūras izpratnē attālināsimies no lielā austrumu kaimiņa un vienlaikus spēsim atrast veidu, kā kļūt pārtikušākiem.”Cilvēka dabā ir būt grēcīgam, un nekad nepanāksim nulles līmeņa korupciju. Vienmēr riski pastāvēs, īpaši tur, kur nebūs caurspīdīga procesa un pareizas kadru atlases principu,” sacīja Rungainis.

Taujāts, kā korupcijas riskus valsts pārvaldē ietekmē politiķiem pietuvināto personu virzīšana valsts uzņēmumu valdēs, Rungainis norādīja, ka šajā gadījumā kļūda bija likvidēt uzņēmumu padomes, jo uzraudzības institūcija esot nepieciešama. “Padomju likvidēšana bija kļūda, jo ieguvām lielāko politisko angažētību valdēs,” uzskata investīciju baņķieris. Viņaprāt, valsts uzņēmumu padomēs ir pieļaujama politisko spēku pārstāvniecība, taču vienlaikus tajās jābūt arī neatkarīgiem pārstāvjiem, kas pārstāv akadēmisko vidi, uzņēmējus vai ārvalstu ekspertus. ” Tur, kur sanāk šaurs politiķu loks, ņemot vērā politisko partiju finansēšanas modeli, ir lieli riski un vilinājums,” secināja Rungainis.

 

Komentāri (7)

janazakovica 03.04.2011. 17.06

nez vai nu rungu cilvekam kads atskaitas par to..bet par pensionariem vins ir precizi tiecis..

+3
-1
Atbildēt

0

mxblack 03.04.2011. 16.21

Tajos laikos lielākie blēži bija tieši partiju funkcionāri. Tāpēc jau viņi stājās KP, bet gudrākie taisīja karjeru un viņu lielākais sapnis bija iedzīvoties, izmantojot savas iespējas. Īstās iespējas viņiem pavērās kad Latvija atguva brīvību, kad šie bijušie funkcionāri fiksi pārmeta kažokus un kļuva par patriotiem. Tā viņi, izmantojot savas blēžu spējas, atkal iekļuva vēlētajos augstajos amatos un nu varēja nesodīti raust uz vella paraušanu. Kamēs šie “patrioti” šeit būs pie teikšanas, šeit uzradīsies arvien jauni miljonāri, kuri neko neražo un nerada, valsts turpinās grimt nabadzības purvā, bet mūsu nodokļi aizplūdīs viņu privātajos kontos ar visādu mahināciju palīdzību, tāpat kā valstij nozagtā peļņa. Lielisks piemērs tam ir Puzes vietvaldis ar savu pakalpiņu Gustiņu. Viņi veikli ir radījuši “veiklo saimnieku” auru sev apkārt un tā iegūst daudzu apmuļķotu vēlētāju atbalstu. Tikai šī vairs nav milzīgā PSRS, kurā daži milijardi bija sīknauda, tikai viņi gan dzīvo vēl tajā pasulē un turpina realizēt savus izsapņotos sapnus.

+3
-1
Atbildēt

1

    lailabidzane > mxblack 03.04.2011. 17.21

    .
    Vai tad, ja Tu, opis, komentētu Britu enciklopēdijas šķirkli par izšūšanu krusta dūrienā, arī pamanītos pieminēt “Puzes vietvaldi ar savu pakalpiņu Gustiņu”?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

anda_caksa 03.04.2011. 15.04

Hm,runā jau skaisti un pareizi,kurš gan tā neprot,bet svarīgi kurš runā skaisti un pareizi.Tas kurš pats ir rokrokā darbojies un savu karjeru bīdījis ar politiķu necaurspīdīgo shēmu palīdzību un vajadzīgajiem sakariem visā šajā korumpētajā vidē….agrāk viņam nešķita,ka mums likumi un šķirbas tajos ļauj izsprukt no kontroles institūciju iespējām reāli sodīt…liekulis nožēlojamais,nez ko tagad zīmējas visur kur vien var..”liepnieks Nr2″…

+4
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu