Akcijā pie prezidenta pils aicina nepakļauties provokācijām • IR.lv

Akcijā pie prezidenta pils aicina nepakļauties provokācijām

96
Protesti pret "Latvenergo" tarifiem. Foto: Raitis Plauks, F64
Ilze Malaševska

Protestu organizatori vāc parakstus pret “Latvenergo” tarifu paaugstināšanu

Protesta akcijā pie prezidenta pils pulcējās vairāki simti cilvēku, lai paustu savu neapmierinātību ar elektrības tarifu paaugstināšanu. Organizatori vāca parakstus pret tarifu paaugstināšanu un aicināja protesta dalībniekus uzvesties mierīgi, nepakļauties iespējamām vardarbīgām provokācijām, novēroja Ir.lv.

Protesta laikā vairākas reizes ar dziesmu “Pīrādziņ, nāc ārā” pūlis aicināja Zalteru viņiem pievienoties un “runāt ar tautu”. Iepriekš bijusi vienošanās, ka atsevišķi protestētāju pārstāvji dosies uz pili un runās ar prezidentu, aicinot viņu pievienoties pārējiem akcijas dalībniekiem.

Tomēr Zatlers pēc vairāk kā pusstundas ilgas iedzīvotāju gaidīšanas un saucieniem, nolēma pie protestētājiem nedoties. Sanākušie pauda savu neapmierinātību, Zatleru nodēvējot par “mīksto”.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers pēc tikšanās ar prezidentu teica, ka sarunu laikā Zatlers paudis sapratni, par to, ka tarifi nav samērīgi un veicinās iedzīvotāju dzīves līmeņa pasliktināšanos. Prezidents piekritis punktiem, ka tarifi varētu būt pārāk augsti, bet par viņa turpmāko rīcību nekas konkrēts netika minēts.

Protesta akcijas organizatore no rupora sāka runu ar nosodījumu medijiem, kas pietiekami neinformēja par šo pasākumu. Šis paziņojums tika vērsts arī pret Latvijas Televīziju, kura neveidoja ziņu materiālus par gaidāmo notikumu, uzdodot jautājumu – “kurai partijai pieder sabiedriskā televīzija?”

Organizatori aicināja dalībniekus uzvesties mierīgi un nepakļauties iespējamām provokācijām no atsevišķiem cilvēkiem pūlī. Gadījumā, ja šādas provokācijas notiktu, pārējie tika aicināti tās fotografēt, lai vēlāk varētu pierādīt, ka dalībnieki pie notikušā nav vainīgi.

Parakstu vākšana pret tarifu paaugstināšanu paredzēti kā ultimāts valdībai. Tekstā, zem kura jāparakstās, tiek prasīts pārtraukt genocīdu pret Latvijas tautu, tarifu paaugstināšanu un “Latvenergo” nodošanu privatizācijai. Ja šīs prasības netiks ņemtas vērā, tiek solīts rīkot regulāras protesta akcijas un politiskas prasības.

Organizatoru pārstāvji atklāja, ka pagaidām nav nekāda konkrēta rīcības plāna, ja prasības netiks pildītas. Nav arī pārliecības, ka kaut kas varētu mainīties, jo iepriekš vāktie paraksti, piemēram, pret Bauskas slimnīcas slēgšanu, neko nav mainījuši. Tomēr viņi ir pārliecināti, ka šī nebūs pirmā šāda veida protesta akcija.

Kravu pārvadātāju protesta akcija sākās ap pulksten 11, kad pirmās kravas mašīnas jau bija pie prezidenta pils. Ap pulksten 11.30 iedzīvotāji sāka doties uz pulcēšanās vietu pie prezidenta pils.

Krastmalā vairākumam kravas mašīnu, tāpat kā solīts, bija krava – pārsvarā kokmateriāli. Kāda autovadītāja krava bija veca automašīna uz kuras rakstīts “Latvijas nākotne”.

Krastmalā pulcējās vairāki desmiti skatītāju, tai skaitā bērni. Vērotāji pauda atbalstu protestētājiem, rādot uz augšu paceltus īkšķus. Sastrēgums sāka veidoties, kad kravas mašīnas sāka aizņemt joslas abos virzienos.

Aģentūra BNS vēsta, ka akcijas dalībnieki uz automašīnām izvietojuši uzrakstus, kuros iebilst pret finansējuma samazinājumu autopārvadātājiem, kā arī pret slikto ceļu stāvokli Latvijā. Daži protesta dalībnieki arī signalizēja.

Brīdinājuma protesta akciju organizē Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija sadarbībā ar Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrību, Latvijas Pašvaldību savienību un plānošanas reģioniem. Protestā pasažieru pārvadātājiem ceturtdien pievienojušies arī kravu autopārvadātāji un mežizstrādātāji.

Ceturtdien Rīgā paredzētas vairākas protesta akcijas, savukārt reģionos, protestējot pret valdības pieņemtajiem lēmumiem, tiks samazinās izpildīto reisu skaits pasažieru pārvadājumos.

 

Komentāri (96)

ievuliitis 24.03.2011. 11.41

Patiešām dīvaini, ka mežizstrādātāji ir starp protestētājiem. Tie tak tieši ir tie, kas ar pārkrautām mašīnām bojā mums ceļus. Tie, tak ir tie, kam 3/4 norēķinu ar meža īpašniekiem notiek skaidrā bez nekādiem papīriem un – attiecīgi – arī nodokļiem.
Protestētāju morālā stāja ir vienkārši satriecoša!

+25
-5
Atbildēt

9

    piziks > ievuliitis 24.03.2011. 12.06

    Interesanti, ka vienīgi BC šo kliedzošo parādību ir pamanījusi: 3/4 norēķinu ar mežu īpašniekiem… Vai par tādu apmelošānu nederētu pelnīts solds apr apmelošanu/muldēšanu? :) Varbūt pārmaiņas pēc kādus slavenos BC/Vienotības fanu stila pierādījumus?!

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    bez4pieci > ievuliitis 24.03.2011. 11.48

    Bez faktiem/pierādījumiem jūsu teksts par “3/4 norēķinu ar meža īpašniekiem notiek skaidrā” ir satriecošs!

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    piziks > ievuliitis 24.03.2011. 12.38

    Goodman, velti Tu to čakli skaidro: Betijai tas neinteresē, galvenais = dekoratīvi skaļi nobļaustīties.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Life Quality Managem > ievuliitis 25.03.2011. 09.55

    Manj jau šķiet, ka tieši baļķvedēji varētu izrādīt vislielāko neapmierinātību ar ceļu kvalitāti, jo tieši viņi maksā vislielāko ceļu nodokli. Un ir labi, ka cilvēki protestē. Un ļoti slikti, ka lielais dakteris raustās no tautas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 25.03.2011. 10.05

    Esmu absolūti pārliecināta, ka, ja katru vedēju un piekabi papildinātu ar elektroniskiem svariem un tie dati neizdzēšami tiktu fiksēti borta kompī, tiem nāktos maksāt vēl lielākus nodokļus.
    Esmu lasījusi, ka Zatlers uzaicināja uz sarunu pilī protestētāju pārstāvjus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > ievuliitis 24.03.2011. 16.39

    Nu ja tajā mūsu asfaltā caurums jau ir 4 miljardu vērtībā, tad tajā visticamāk jau var iekrist ne viens vien baļķenieks un pazust tur ar visiem baļķiem.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > ievuliitis 24.03.2011. 14.59

    Sveika Betija! Trāpīji desmitniekā, tādēļ publika tā šūmējas:) Kādreiz kad Dienā ieminējos par ceļu bojāšanu, tad oponenti mani sauca par skandināvu konkurentu lobētāju, jo Zviedrijā ļaujot braukt ar vēl smagākām kravām. Nabadziņi gan nespēja neko iebilst, ka Zviedrijā ceļus būvē uz klintīm, bet mums parasti uz dolomīta, labākā gadījumā uz importētām šķembām…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > ievuliitis 24.03.2011. 13.24

    @Goodman
    Pačukstēšu priekšā- mežu nozarē nav tikai divas puses- pircējs un pārdevējs. Vēl ir arī starpnieki, kurus tik vienkārši nemaz nevar apiet, jo pircējs ir ieinteresēts tos iesaistīt (tieši dēļ minētā iemesla). Tālākais lai paliek Tavas fantāzijas ziņā…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    jirgensone_ieva > ievuliitis 24.03.2011. 12.26

    –> Betija… Tev nav taisnība… jau labu laiku norēķini ar meža īpašniekiem pēc likuma var tikt veikti tikai bezskaidras naudas norēķina formā, ja kāds to nedara tas ir likuma pārkāpums. Pavisam droši varu teikt ka šādi gadījumi ir ļoti maz un tie tiek apzināti visai ātri un arī vainīgie sodīti. Par ceļu bojāšanu: daļēji tev protams taisnība ir. arī šajā jautājuma ir likums kas regulē ar kādu svaru uz ass smagais auto drīkst pārvietoties, arī sodi ir visai iespaidīgi, bet nu jāsaka ka sistēma nedarbojas pamatā transporta policijas korumpētības dēļ, jo visas transporta kompānijas kas piekopj šo negodīgo konkurences modeli (pārkrauts auto samazina pārvadājuma izmaksas) ir labi informētas par laikiem un vietām kur dežūrē transporta policija ar svariem, tā ka nav tā kā tu saki + ievērtē kādu pienesumu meža nozare dod Latvijas ekonomikai: http://www.zm.gov.lv/?sadala=2059 Meža nozares attīstība 1990.-2010. prezentācijas 43.slaids :)

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

marčiks 24.03.2011. 12.47

…kurai partijai pieder sabiedriskā televīzija…Pīrādziņ, nāc ārā…ultimāts valdībai…pārtraukt genocīdu pret Latvijas tautu…

Secinājums: Šodienas protesta akcija – cilvēku intelekta triumfāls apliecinājums.

Un es, starp citu, grasos protestēt pret negaršīgām bulciņām Rīgas kafejnīcās un pārāk vēlo pavasara iestāšanos. Drīzumā piespamošu ziņu portālus ar aicinājumiem pievienoties, gaidiet.

+14
-3
Atbildēt

5

    anita_meistere > marčiks 24.03.2011. 13.36

    jā…valdība aizklapēja ??? :D:D:D aiklapēja tapēc, ka cilvēki nepirkā..a ja enpirka, tātyad negaršoja. neba mums tos hesi ar varu kāds uzpiež..paši vien pumpē augšā!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    marčiks > marčiks 24.03.2011. 13.09

    Kā saprotu, Tu man pievienosies. Tādā tempā turpinot, līdz Lieldienām dažus simtus latvijiešu-domubiedru savāksim. Protesta akcijā tomēr dziedāsim nevis par pīrādziņu, bet šo te:
    http://www.youtube.com/watch?v=roD5ZY0kyI4

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > marčiks 24.03.2011. 13.30

    Kūkā “Kartupelis” ir pazudusi marmelāde, bet šokolādes vietā sākuši likt pašu lētāko un sliktāko kakao pulveri!

    “Sievasmātes pīrādziņus” uz Kaļķu ielas aizklapēja, bet “Hesburgeri” veras vaļā viens pēc otra!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > marčiks 24.03.2011. 12.58

    Garša vien ir tikai puse bēdas. Izmēram IR nozīme! Krēmšnites ir kļuvušas vismaz par 20% mazākas kā 90-to vidū, bet cena gandrīz dubultā pieaugusi. Cūcība!

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > marčiks 24.03.2011. 13.13

    Un kādi ir kļuvuši ČEBUREKI??..Es Jums to prasu???…Un Zooparkā..Zooparkā tīģeriem no porcijām gaļu nozog!! Bet sētnieks..sētnieks vispār bezkauņa -trepes nemazgā vairs tikai prasa 50 saņus ko salāpīties!!wo!

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

kdaljajev 24.03.2011. 11.31

Kokvedēji visvairāk arī ceļus bojā.Ar tām klaigāšanām tikai ātrāk nobeigsim to govi,kas jau tā knapi dod pienu.

+11
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu