Ņēmēju galapunkts • IR.lv

Ņēmēju galapunkts

4
Aivars Ozoliņš

Tiesas spriedums kukuļošanas lietā ir kvalitātes zīme KNAB darbam

Pēc atbrīvošanas no Matīsa cietuma pret drošības naudu 2008.gada jūnijā bijušais Rīgas domes pilsētas attīstības departamenta vadītājs Vilnis Štrams izskatījās mundrs un, spriežot pēc runātā, attiecās pret notiekošo kā pret paša atbildīgi izvēlētas nodarbošanās dabisku blakni. «Ziniet, kā saka – kādreiz dzīvē tu vari atrasties ne tajā vietā nepareizajā laikā un ar nepareizo cilvēku, bet tas vēl nav noziegums,» viņš skaidroja savu aizturēšanu. Bet par cietumā pavadītajiem mēnešiem stoiciski bilda: «Nekas, arī tā ir pieredze.»

Viņam šādas pieredzes nepietrūks. Rīgas apgabaltiesa pagājušonedēļ atzina, ka Štrams tomēr izdarījis noziegumu, un piesprieda viņam astoņus gadus cietumā. Viņa kādreizējam vietniekam Pēterim Strancim tiesa piesprieda sešu gadu cietumsodu, bet bijušajam pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājam Raimondam Janitam – trīs gadus cietumā. Ar naudassodiem tika cauri kukuļu devēji – bijušais Rīgas un Jūrmalas mērs Andrejs Inkulis, uzņēmējs Prīts Tomings un bēdīgi slavenā muitas futbolista Vladimira Vaškeviča (pašlaik atrodas apcietinājumā un arī aizdomās par kukuļdošanu) šķirtā sieva Ināra Vilkaste. 

Tieši pēc Štrama un kompānijas aizturēšanas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietniece Juta Strīķe pateica par tādu kā otru KNAB moto kļuvušo: «Ja kāds joprojām ņem un ņems kukuļus, šie cilvēki var nešaubīties – mēs viņiem atnāksim pakaļ.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu