Japānas zemestrīcē simtiem bojāgājušo • IR.lv

Japānas zemestrīcē simtiem bojāgājušo

8

ZIŅO ACULIECINIEKS! “Šobrīd Tokijas centrā mierīgi, bet par notikušo zemestrīci liecina milzīgi auto sastrēgumi”, piektdien no Japānas galvaspilsētas vēsta Maija Celmiņa, premjera Dombrovska ārštata padomniece, kas privātā ceļojumā ieradusies Japānā tieši zemestrīces dienā. “Situācija stabilizējas, grūdieni vairs nav jūtami.  Metro šobrīd vēl neiet, taču viesnīcās atjaunota liftu darbība. Tokijā satikām kopumā 14 latviešus, kas no rīta ieradās ar Finnair reisu, to skaitā bija arī pusaudži. Ielidojot nekas neliecināja par tuvojošos katastrofu – vilcieni, metro strādāja kā ierasts. Bija un ir mobilo sakaru traucējumi. Visas televīzijas Japānā pārtraukušas raidījumus un raida speciālreportāžas no zemestrīces un cunami skartajām vietām. TV pārraidēm seko cilvēki restorānos, arī uz ielām izvietotos ekrānos. Panikas nav, tikai stress transporta traucējumu dēļ. Tokijā arī ikdienā ir lieli sastrēgumi!”

Simtiem bojāgājušo, milzīgi postījumi un ārkārtas situācija atomelektrostacijās ir šobrīd zināmās sekas 8,9 balles stiprajai zemestrīcei, kas piektdien ap trijiem pēcpusdienā pēc vietējā laika skārusi Japānu. Tai sekojis postošs cunami un aptuveni 50 vājāki pēcgrūdieni. Zemestrīce ir spēcīgākā valsts vēsturē, kopš tiek reģistrēti šādi mērījumi.

Kodoltrauksme izziņota saskaņā ar Japānas likumu prasībām, jo vienā no 11 atomreaktoriem, kuru darbība zemestrīces brīdī automātiski atslēgta, nav iedarbojusies dzesēšanas sistēma, ziņo BBC. Līdz ar to bīstami pieaudzis spiediens šajā 40 gadus vecajā reaktorā, kas atrodas Fukušimas atomstacijā, kurā izvietoti vēl 5 reaktori. Kodoldegvielas stieņi kādu laiku tikuši pakļauti gaisa iedarbei, jo krities dzesēšanas ūdeņa līmenis. Vietējie mediji vēsta, ka ātomspēkstacijas apkaimē konstatēts. radioaktīvais cēzijs. 
Aptuveni 45 tūkstoši apkārtnes iedzīvotāju evakuēti. Valdība brīdinājusi par nelielas radioaktīvo vielu noplūdes draudiem.

———————————–

Latvijas Ārlietu ministrijas rīcībā ir ziņas par aptuveni 60 Latvijas iedzīvotājiem, kuri atrodas Japānā, taču nav informācijas par cietušajiem. ĀM aicina tūristus rūpīgi izvērtēt braucienu nepieciešamību uz Japānu un neskaidrību gadījumā konsultēties ar vēstniecību pa tālruni +81 3 3467 6888. 

Ceļotāji, kas jau ir Japānā, var sazināties ar vēstniecību pa e-pastu “[email protected]” vai diennakts dežūrtālruni +81 80 3449 0093. ĀM lūdz ziņot par tuvinieku vai draugu atrašanos katastrofas skartajā Japānā, zvanot uz Konsulārā departamenta diennakts dežūrtālruni 29287398.

Valsts prezidents Valdis Zatlers un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ir izteikuši līdzjūtību Japānas amatpersonām un iedzīvotājiem saistībā ar notikušo zemestrīci un tās izraisīto cunami.

——————————————–

Jau ziņots, ka Japānas piekrasti piektdien satricinājusi 8,9 balles spēcīga zemestrīce, galvaspilsētā Tokijā spēcīgi sašūpojot ēkas, kā arī izraisot postošu cunami.

ASV Ģeoloģiskais dienests (USGS) sākotnēji bija aprēķinājis, ka zemestrīce bijusi 7,9 balles spēcīga, taču vēlāk savus datus koriģējis. Zemestrīces epicentrs atradies 373 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no galvaspilsētas.

Tiek ziņots par vismaz 500 bojāgājušajiem, taču Japānas mediji pieļauj, ka upuru  skaits pārsniegs tūkstoti. “Postījumi ir tik milzīgi, ka datu vākšana prasīs mums daudz laika,” izteikusies policijas amatpersona.

Kā pavēstījusi Japānas valdība, zemestrīces un cunami nodarītie zaudējumi ir milzīgi. Zemestrīce pārspēj līdz šim spēcīgāko 1923.gada Lielo Kanto zemestrīci, kad 7,9 balles spēcīgs pazemes grūdiens Tokijā un tās apkārtnē nogalināja aptuveni 145 000 cilvēku un vairāk nekā 2,5 miljonus atstāja bez pajumtes.

Pazemes grūdienu izraisītais cunami vilnis sasniedzis 4,2 metru augstumu, vietām tiek ziņots pat par 10 metru augstumu, piemēram, Sendai pilsētā, kas cietusi īpaši smagi. Sākušies plūdi. Pazemes grūdiens bijis jūtams arī 2500 kilometru attālajā Ķīnas galvaspilsētā Pekinā.

Cunami draudi izsludināti arī Indonēzijā, Taivānā, Papua-Jaungvinejā, Krievijas Kuriļu salās, kā arī Havaju salās, Austrālijā, Jaunzēlandē, un Centrālamerikas valstu Čīles, Meksikas, Peru Klusā okeāna piekrastēs.

Komentāri (8)

normunds 11.03.2011. 12.28

Lūk tieši šādu, iepriekš neparedzamu nalaimju gadījumam LV ceļotājiem būtu derīgi piereģistrēt sevi Ārlietu ministrijas Konsulārajā reģistrā, lai nelaimes gadījumā LV iestādes zina, ka Jūs esat konkrētajā vietā un var plānot Jūsu glābšanu vai palīdzības sniegšanu.

Par to, kā Konsulārajā reģistrā reģistrēties elektroniski, plašāk lasi: http://bit.ly/kons_reg

+8
0
Atbildēt

0

dro 11.03.2011. 18.44

Izteiksim līdzjūtību Japānas iedzīvotājiem, apbrīnosim viņu drosmi un izturību, kāda bija arī mūsu senčiem!
Mūsdienu latviešiem gals klāt, ja dabas untumu dēļ kādu brīdi jāiztiek bez elektrības:))

+3
0
Atbildēt

0

peterisblums49 11.03.2011. 10.33

Mums pie Baltijas jūras ir grūti iedomāties tās brioesmas, ko rada cunami.
Kā cunami rodas un kā tas viss dzīvē briesmīgi izskatās:
http://neogeo.lv/?p=7089

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu