EP deputāti aicina Eštoni atzīt Lībijas pagaidu padomi • IR.lv

EP deputāti aicina Eštoni atzīt Lībijas pagaidu padomi

37
Eiropas Savienības augstā pārstāve Ketrīna Eštone. Avots: EPA/LETA

Francija pirmā atzīst Lībijas nemiernieku izveidoto Nacionālo padomi

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti aicina Eiropas Savienības (ES) augsto pārstāvi Ketrīnu Eštoni atzīt Lībijas Pagaidu pārejas nacionālo padomi par oficiālu Lībijas opozīcijas pārstāvi, vēsta aģentūra BNS.

Visu EP politisko grupu apstiprinātā rezolūcija aicina dalībvalstis būt gatavām lidojumiem slēgtās zonas izveidei, novērst Lībijas vadītāja Muammara Kadafi režīma vardarbību pret iedzīvotājiem un palīdzēt risināt bēgļu un migrācijas jautājumus.

ES valdībām ir jābūt gatavām atbalstīt ANO Drošības padomes lēmumu par turpmākiem pasākumiem, tostarp iespējai paredzēt lidojumiem slēgtas zonas izveidi. Deputāti uzsver, ka visām ES dalībvalstu veiktām darbībām vajadzētu būt saskaņā ar ANO pilnvarām un to pamatā vajadzētu būt sadarbībai ar Arābu valstu līgu un Āfrikas Savienību.

Debašu laikā vienīgi EP Eiropas Apvienotā kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku konfederālā grupa (GUE/NGL) neatbalstīja šo ierosinājumu.

Rezolūcija, ko apstiprināja ar 584 balsīm par, 18 – pret un 18 deputātiem atturoties, aicina ES izveidot attiecības ar Lībijas Pagaidu pārejas nacionālo padomi, lai sekmētu pāreju uz demokrātiju un nodrošinātu visdažādāko Lībijas sabiedrības pārstāvju līdzdalību. Eiropas Parlaments asi nosoda klajos un sistemātiskos cilvēktiesību pārkāpumus Lībijā un miermīlīgos protestos iesaistīto žurnālistu un cilvēktiesību aizstāvju vardarbīgo apspiešanu un aicina Kadafi nekavējoties atkāpties no amata.

Tikmēr Francija ceturtdien paziņoja, ka ir atzinusi Lībijas nemiernieku izveidoto Nacionālo padomi, un līdz ar to Francija ir kļuvusi par pirmo valsti, kas to atzīst. Prezidenta kanceleja informēja, ka Parīze plāno apmainīties vēstniekiem ar šo padomi. Francijas prezidents Nikolā Sarkozī ir ticies ar diviem šīs padomes pārstāvjiem, sacīts kancelejas paziņojumā. 

Nacionālā padome, kuru vada bijušais tieslietu ministrs Mustafa Abdeldžalils, sestdien pasludināja sevi par vienīgo Lībijas pārstāvi.

Humānās krīzes dēļ vairāk nekā 200 tūkstoši bēgļu pametuši Lībiju. Parlaments aicina ES un dalībvalstis nodrošināt gaisa un jūras transportu, lai palīdzētu repatriēt vai pārvietot migrantus, patvēruma meklētājus un bēgļus no Lībijas, kā arī sniegt finansiālu atbalstu, reaģējot uz ANO Cilvēktiesību padomes un Starptautiskās Migrācijas organizācijas 3.martā pausto kopīgo aicinājumu.

Lībijā kopš februāra vidus notiek nemieri pret Muammara Kadafi režīmu, kuros gājuši bojā simtiem cilvēku. Kadafi nāca pie varas militārā apvērsumā 1969.gadā.

Komentāri (37)

Normunds 11.03.2011. 13.30

Eiropas ārpolitika, protams, ir ciniska un vēl, galīgi bezzobaina (Gruzija). Ja jau gribēja palīdzēt, tad to vajadzēja jau sen, nevis skatīties ko domā Krievija. Tāpēc arī Francija var sākt “vārīt ziepes” uz savu galvu

0
0
Atbildēt

0

jessdrthomas 11.03.2011. 10.02

EP deputāti pagājušajā nedēļā nobalsoja, ka pie viņu 7000 eiro algām un 19 0000 biroja izdevumiem ir jāpieliek vēl 1500 eiro biroju uzturēšanai. Un tas ir pie vispārējās taupības, kur viss jāsamazina bez žēlastības, jācērt…

Manās acīs šī organizācija ir zaudējusi pēdējās autoritātes paliekas, un ja viņi kaut ko tagad aicina, tad tas droši vien ir tik pat morāli pamatots kā viņu neremdināmā alkatībā un cinisms.

0
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 10.03.2011. 18.47

Ja kaut kur ārpus savām robežām iejaucas Francija, varam būt droši – mēslu būs daudz un smirdēs ilgi. Vai tad Sarkanāzim ar nesenajiem sasniegumiem Gruzijā nav pieticis?

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu