Irāka gatavojas plašiem protestiem • IR.lv

Irāka gatavojas plašiem protestiem

34
Iedzīvotāju protesti 25.februārī. Avots: EPA/LETA

Piektdiena nodēvēta par "Nožēlas dienu", pieminot gadu kopš parlamenta vēlēšanām 

Gatavojoties plašiem protestiem pret korupciju un bezdarbu, Irākas lielākajās pilsētās piektdien noteikts transportlīdzekļu lietošanas aizliegums, vēsta aģentūras LETA un AFP.

Piektdienas rītā Bagdādes centrā esošajā Brīvības laukumā jau bija pulcējušies vairāki simti cilvēku, skandējot saukļus "Melis, melis [premjerministrs] Nuri al Maliki" un "Naftu tautai, nevis zagļiem". "Kur palikusi cilvēku nauda?" un "Jā demokrātijai un brīvības aizsardzībai" – vēsta demonstrantu plakāti.

"Mēs neesam "Baath" partijas atbalstītāji, tikai vienkārši irākieši, kas lūdz tādas pamattiesības kā pakalpojumu nodrošinājumu," stāsta viens no demonstrantiem Finanšu ministrijas darbinieks Amars Ziads. Šādi viņš komentē premjera izteikumus, ka protestus organizē bijušā diktatora Sadama Huseina partijas "Baath" atbalstītāji un ar starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda" saistītie.

Visā Bagdādē aizliegts pārvietoties ar transportlīdzekļiem, un pilsētā piektdien manāmas vien dažas automašīnas, kas cenšas izvairīties no kontrolposteņiem.

Līdzīgi protestu mītiņi notiek arī citās pilsētās – Basrā un Nedžefā. Organizatori piektdienu jau nodēvējuši par "Nožēlas dienu", pieminot gadu kopš parlamenta vēlēšanām.

Politiķi par valdības izveidi nespēja vienoties deviņus mēnešus. Vēl tagad neaizpildīti palikuši vairāki nozīmīgi posteņi, un joprojām darbu nav sācis ne iekšlietu, ne aizsardzības, ne plānošanas ministrs.

Pēdējā mēnesī Irāku pāršalkušas plašas demonstrācijas. Irākieši sūdzas, ka astoņus gadus pēc ASV vadītā iebrukuma viņu dzīvēs joprojām nav jūtami vērā ņemami uzlabojumi. Līdz šim vērienīgākās protesta akcijas notika 25.februārī, kad demonstranti izgāja vismaz 17 pilsētu ielās. Sadursmēs dzīvību zaudēja 16 cilvēki, bet vairāk nekā 130 tika ievainoti.

Protestu dēļ no amata jau atkāpušies trīs provinču gubernatori, kā arī Bagdādes mērs.

Komentāri (34)

Janka, Janic 05.03.2011. 07.08

ar varu tautai nevar uzkraut citu varu sakot ka taa demokraatija , to uzreiz tauta , kurai pilniigi nav jeegas par to kaada taa ir rietumos , tas nav tas pats , kas nocirst mežu un to uzarot apseet un peec tam teikt , re cik forši , ar ļaudiim taa nesanaaks , varbuut kolonizeejot peec simts gadiem buutu kaads rezultaats , bet koloniaalsms ir sviitrots , taatad jaaliek mieraa šiis tautas , jaasecina , kaadeeļ šiis taa metaas terorizeet to pašu Ameeriku , taspats jau kaukaazaa notiek ar krieviem , tur gan ļaudis grib nomest koloniaalisma juugu , atguut pašnoteikšanos…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu