Mirusi pirmā Latvijas olimpiskā čempione Inese Jaunzeme • IR.lv

Mirusi pirmā Latvijas olimpiskā čempione Inese Jaunzeme

22
Inese Jaunzeme. Foto: Ieva Čīka, LETA

Jaunzeme bija sportiste un ķirurģe, arī Latvijas sakopšanas talku kustības aizsācēja

Svētdien mūžībā aizgājusi Latvijas pirmā Olimpiskā čempione, Latvijas Olimpiešu kluba prezidente, medicīnas zinātņu doktore Inese Jaunzeme, aģentūru LETA informēja LOK preses sekretāre Ilze Āķe-Vīksne.

Jaunzeme ir Latvijas pirmā olimpiskā čempione, kura pirms 55 gadiem – olimpiskajās spēlēs Melburnā 1956.gada 28.novembrī uzvarēja šķēpa mešanas sacensībās un ieguva zelta medaļu.

Jaunzemi pazīst ne tikai kā leģendāru atlēti, bet arī kā ilggadēju ķirurģi un Latvijas Medicīnas akadēmijas pasniedzēju.

20.gadsimta 90.gados, kad Latvija atguva savu neatkarību, Jaunzeme iesaistījās LOK atjaunošanas procesā. Kopš 1999.gada līdz šai dienai, vadot Latvijas Olimpiešu klubu kā tā prezidente, Ineses galvenais mērķis bija radīt olimpiešiem ģimenes sajūtu, rūpējoties par visiem olimpiešiem, par nemitīgu sevis pilnveidošanu, pārstāvot olimpiskās vērtībās un to popularizēšanu jauniešu vidū.

Latvijas Olimpiešu kluba ietvaros Jaunzeme nāca ar iniciatīvu izveidot stājas programmu skolas bērniem – viņa bija pārliecināta, ka cilvēka iekšējai stājai un ķermeņa fiziskajai formai jābūt vienlīdz staltām.

Pēc sporta karjeras Inese studēja medicīnu, saņemot doktora grādu medicīnas zinātnē. Jaunzeme ilgstoši kā pasniedzēja strādāja P.Stradiņa Medicīnas akadēmijā, Traumatoloģijas institūtā kā traumatologs un plastiskais ķirurgs.

Sekojot Pasaules Olimpiskās komitejas aicinājumam, Latvijas Olimpiešu klubs Ineses Jaunzemes vadībā aizsāka pašlaik jau ļoti plaši atzīto Latvijas sakopšanas talku kustību, kas pārvērtusies par Lielo talku.

 

Komentāri (22)

Agnese Lûse 13.02.2011. 23.45

Vislielāko pateicību Inesei Jaunzemei par Latvijas vārdu nešanu pasulē,kā arī vidziļāko lidzjūtību tuviniekiem un draugiem !

+2
-1
Atbildēt

0

janazakovica 14.02.2011. 01.13

nevis latvijas bet latviesu olimpiskaa cempione.praktiski vienigais vinas saniegums..toreiz peckara gados latvijaa bija saglabata brivas latvijas skepmeteju skola..kam padomju latvijaa atrada pielietojumu..rezultats 54 metri nebija nekads izcilais bet pec kara gados kad pasaule nevienam ipasi neintereseja sieviesu skepmesana bija iespeja ta teikt uz vecajam oglem paveikt ko tadu.izcilu.latviesiem ir noteikti izcila skepmeteju skola ka jau ari somiem nedaudz igauniem un pavisam nedaudz norvegiem…ir ari iznemumi cehiem -zeleznij un krieviem makarovs..janis lusis nezaudeja 10 gadus nevienas sacensibam..butu pelnijis pieminekli..jau dzivam esot….no teikti te.. pulsejosam bij.sporta zurnalistam MEZAVILKAM butu daudz vairak ko teikt…lidzjutiba piederigajiem..

+1
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu