Zariņš: Tiek grauta visa sabiedrisko pakalpojumu sistēma • IR.lv

Zariņš: Tiek grauta visa sabiedrisko pakalpojumu sistēma

60
Mārtiņš Zilgalvis, F64

Regulators iebilst neatgūstamo parādu iekļaušanai tarifos

Ekonomikas ministrijas (EM) ierosinājums par neatgūstamo parādu iekļaušanu tarifos ir absurds un apliecina tās nekompetenci, turklāt tādējādi ministrija kārtējo reizi iejaucas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) darbā, aģentūrai BNS pavēstījusi regulatora sabiedrisko attiecību pārstāve Daiga Reihmane.

Pēc viņas teiktā, otrdien valdības darba kārtībā iekļauts jautājums par grozījumiem Civilprocesa likumā, kura sākotnējā iecere bija parādus par ēku apsaimniekošanu un sabiedriskajiem pakalpojumiem pielīdzināt nodrošinātajiem prasījumiem. Vienlaikus EM sagatavots protokollēmums, kurā ministrija rosina uzdot regulatoram izvērtēt, vai iespējams sabiedrisko pakalpojumu tarifos iekļaut neatgūstamo parādu kompensēšanai paredzētu posteni.

Reihmane uzsvēra, ka šāds ierosinājums “pēc būtības paredz sodīt godīgos maksātājus – parādus pārlikt uz godīgajiem maksātājiem, palielinot tarifu, lai ar to nosegtu nesamaksāto summu”.  Lēmums ar regulatoru ne tikai neesot saskaņots, bet arī nav apspriests.

SPRK padomes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Ivars Zariņš ir pārliecināts, ka “ierosinot ko tādu, tiek grauta visa sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas sistēma un panākts pilnīgi pretējs efekts – komunālo pakalpojumu lietotāji vairs nebūs motivēti norēķināties par saņemto pakalpojumu, bet pakalpojumu sniedzējiem zudīs motivācija piedzīt parādus no nemaksātājiem, jo parādus taču varēs iekļaut tarifā”.

Regulators jau iepriekš vairākkārt norādījis uz pieaugošo parādu apmēru par komunālajiem pakalpojumiem un paudis bažas, ka vilcināšanās situāciju risināt novedīs parādu uzvelšanas uz godīgo maksātāju pleciem.

Valdība otrdien plāno skatīt Civilprocesa likuma grozījumus, kas paredz mājas pārvaldīšanas maksas un komunālo maksājumu parādus piedzīt pirms hipotekāro prasījumu apmierināšanas.

Komentāri (60)

mary75 08.02.2011. 12.10

Nu bet tas nu īstenībā arī ir absurds.
Tā vietā, lai risinātu situāciju ar nemaksātājiem, atrasta “spoža” izeja – noslaikt vēl vairāk tos, kas maksā.
Socialisms atpūšas, nez, kuram konkrēti tur ienāca prātā šī ideja, absolūti prettiesiska.

+33
-2
Atbildēt

9

    piziks > mary75 08.02.2011. 18.44

    > Dzeris! EM vadoņa uzvārds nav ABSURDS, bet gan KAMPARS!

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 08.02.2011. 22.02

    – yndi halda – pirmkārt, šeit parādās plusu un mīnusu summa, ja kādam ir 9 mīnusi un 10 plusi, beigās iznāk pluss
    otrkārt – ja es komentāros rakstu, ka koalīcijā jāņem SC, kas nav sevišķi populāri, vai ko līdzīgu, nekādi plusi nesanāk
    treškārt, vispār nesapratu, kas par jautājumu un ko jūs ar to gribējat pateikt, Jums ir kādas problēmas ar tiem maniem plusiem un mīnusiem?
    Ja ar to gribējāt pateikt, ka cenšos rakstīt tikai populārus komentārus, un mans mērķis ir nopelnīt pēc iespējas vairāk plusus, tad atbilde ir nē.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 08.02.2011. 22.10

    – edge indran – nesapratu domu – lai neturpinātos emigrācija no Latvijas, visiem jāsametas, un jāmaksā apkure un pārējie komunālie maksājumi nemaksātāju vietā?
    Es pat būtu ar mieru samaksāt kādu daļu par tiem, kas tiešām nespēj samaksāt, bet, tad, pirmkārt, būtu jānodala tie, kas nespēj, no tiem, kas negrib.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva > mary75 09.02.2011. 15.34

    Sociālisms neatpūšas, sociālisms atgriežas.
    Kur mūsu politiķi var tik absurdas idejas bīdīt? Vai viņiem tiešām prāta spējas izdēdējušas un vecuma marsama rezultātā komjaunatniskā bērnība atgriežas? No skata normāli veči, bet kāpēc šāda neadekvāta uzvedība? Delīrija, Alheimera slimība, vai vienkārši stulbums, kuru vairs nevar noslēpt?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > mary75 08.02.2011. 13.13

    Solidaritāte,vienotība, kopīga ideja sabiedrībai pozitīvu pārmaiņu īstenošanai, kolektīvisms, komandas gars…Varbūt, es kļūdos, taču manā atmiņā ir kādi pirms gadiem diviem kāda ar niku ‘dzeris49′ rakstītie skaistie vārdi vietnē Diena.lv. Iespējams tas nebij”dzeris49’, bet gan rakstniece G.Repše, kas aicināja pamācīties pārvarēt krīzes no ebreju tautas?

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Pastniece > mary75 09.02.2011. 05.41

    Lai gan izklausījās pārmetoši, tas tā nebija domāts, piedodiet. Es kļūdījos, un jums taisnība, ir arī mīnusi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > mary75 08.02.2011. 19.29

    Lai ‘’dzeris49’’ nesatraucas – gan jau emigrācija no Latvijas turpināsies, jo maijā būs vieglāk pārcelties uz Vāciju un Austriju, kas atver savu darba tirgu. Arī Austrālijā pēc postošajiem plūdiem tiek gaidīti jauni imigranti gan no īrijas, gan Latvijas – ir iespēja iegūt uzturēšanās atļauju un iesakņoties uz palikšanu.
    p.s.
    Par iemācīšanos būt solidāriem 2009.g. rakstīja G.Repše:’’(..) Un vienīgais optimisms manī dzimst no tā, ka tie paši latvieši, kas rij cits citu un kaujas par desu, ir tie, kas anonīmi saziedo tūkstošus nelaimē nokļuvušiem bērniem. Kodols palicis puves neskarts. Šķiet, ka krīze varētu būt brīdis, kad beidzot pamācīties no citām tautām, piemēram, ebrejiem, solidaritāti’’ (Rīgas sargi.12.06.2009.Kult.Diena)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Pastniece > mary75 08.02.2011. 19.15

    Cik vien esmu lasījis Jūsu komentārus, dzeris49 kungs, tie vienmēr tiek novērtēti pozitīvi, tas ir, ar plusiņiem. Kā Jums izdodas vienmēr izteikties publikai pa spalvai un nekad nepateikt neko nepopulāru? Tas ir dabisks talants, vai to var iemācīties?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 08.02.2011. 14.08

    Solidaritāte nepieciešama, cīnoties par savām tiesībām, vai pret ārējo ienaidnieku, nevis maksājot to īrnieku vietā, no kuriem 90% ir spējīgi samaksāt, bet nedara to dažādu iemeslu dēļ.
    Visi maksā nodokļus, un lielus, un par to, lai cilvēki, kas patiešām nespēj nomaksāt, nepaliktu bez jumta, jārūpējas pašvaldībai un valstij.
    Un ar tiem, kas spēj samaksāt, bet nemaksā, sarunai jābūt īsai.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

disassociative 08.02.2011. 12.15

Absurds. Ja es godīgi katru mēnesi samaksāju visus rēķinus, tad man jāmaksā vēlreiz par kaimiņu, kurš daudzdzīvokļu mājas pagalmā tur savu pēdējā modeļa uz līzinga pirkto Mersi, bet nemaksā komunālos? Nepiekrītu! Jau tagad katru mēnesi ar apsaimniekotāju jāstrīdas par maksāšanu par nepatērētu ūdeni tikai tāpēc, ka apsaimniekotājs netiek galā ar skaitītāju kontroli. Kāda nolaidības dēļ atkal būs jāmaksā tiem, kas godīgi maksā jau tagad!

+20
-1
Atbildēt

0

Una Grinberga 08.02.2011. 12.19

Vēl viena valsts iestāde ir ieguvusi labu vadītāju, kurš pārzina “labo” praksi un nepakļaujas politiskajiem untumiem. Pieļauju, ka Latvenergo tarifa celšana tiks “atmesta” atpakaļ, jo tam nav pamatojuma ar tik lielu Latvenergo peļņu.

+15
-1
Atbildēt

7

    tocelovskis > Una Grinberga 08.02.2011. 15.31

    Lūdzu pastāsti, kā valdība var ietekmēt elektrības tarifus (neskaitot nodokļus)?

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 08.02.2011. 15.43

    Redz’, lūk tā arī vēlas ietekmēt – saliekot izmaksu pozīcijās tādas lietas, ko nav taisnīgi darīt.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 08.02.2011. 14.24

    To, ka jāceļ kautkad būs, nav šaubu, bet tā kā treknajā 2008.gadā (tieši pirms pašas krīzes sākuma) cena tika celta par vairāk nekā 40%, tad neredzu nekādu pamatu celt vēl, jo izmaksu indekss nav vēl sasniedzis iepriekš augstāko līmeni. Resursu cenas nav tik augstas, lai būtu pamats celt gala cenu!
    Nū, Kampars ar šo te ir zaudējis jebkādu “kompetenci”, ko viņam varēja piedēvēt iepriekš. Es saprotu, ka ar ko tādu nāk klajā Labklājības ministrija, bet ne jau Ekonomikas, kuras uzdevums ir stimulēt caurspīdīgu un godīgu vietējo tirgu.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 08.02.2011. 15.09

    Ne viss ir valdības ietekmējams, tomēr jāsaka tādi tarifu pieauguma “principi” ir gana nopietns arguments, lai apšaubītu valdības “labo” gribu.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Una Grinberga 08.02.2011. 14.34

    Būs Zaļzemnieku sarkanie ietekmējuši Kamparu, sēžot pietuvinātās padomēs :D
    Diemžēl es paredzu, ka uzticība šai valdībai kritīsies, pie kam iespējams strauji, ja nesavaldīs šim brīdim nenormālo inflāciju !

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Una Grinberga 08.02.2011. 14.14

    Šaubos, ka šis atsviedīs atpakaļ – jau solīja, ka iespējams pārskatāmā nākotnē atkal jāceļ būs….

    Bet kāds EM ar galviņu nedraudzējas, ja ko tik idiotisku var laist klajā, bet nu tāda jau ir šī valdības stila iezīme, sodīt tos, kurus vēl spēj noķert. Patiesību sakot, jau tagad daudzas mājas rezerves no apsaimniekošanas uzkrājuma tērē parādnieku stutēšanai !

    Ir nopietns pamats padomāt par Kampara kompetenci !

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 08.02.2011. 12.21

    Kļūdījos – tikai vietas izpildītājs. Tātad gaidām īsto politisko ielikteni.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu