Ēģiptē daļēji atjaunoti interneta sakari • IR.lv

Ēģiptē daļēji atjaunoti interneta sakari

35
Foto: AFP/LETA
Ilze Malaševska

Sadursmēs Kairā 6 bojāgājušie, ap 1000 ievainoto, cietuši arī žurnālisti

Vardarbīgajās sadursmēs, kas trešdien Kairā sākās starp prezidenta Hosni Mubaraka atbalstītājiem un pretiniekiem, dzīvību zaudējuši seši cilvēki, bet ievainoto skaits pārsniedzis tūkstoti, atsaucoties uz amatpersonu un mediķu sniegto informāciju, vēsta aģentūras LETA-AFP/BBC/AP.

Ēģiptē daļēji atjaunoti interneta sakari, tomēr joprojām nedarbojas sociālie tīkli, tostarp Twitter un Facebook, ziņo sociālo mediju ziņu portāls Mashable. Globālā tīkla savienojums ir atjaunots Kairā un citās Ēģiptes pilsētās. Varas iestādes atjaunoja interneta savienojumu, lai ieviestu kārtību valstī līdz ar Ēģiptes armijas paziņojumu protestantiem doties mājās, raksta "The Wall Street Journal". "Jums ir vara, lai atkal ieviestu stabilitāti valstī. Mēs jūs kā cienījamus pilsoņus mudinām doties mājās," televīzijas intervijā sacīja kāds armijas pārstāvis.

Ēģiptes viceprezidents Omars Suleimans trešdien nācis klajā ar paziņojumu, ka vispirms ir jāpārtrauc plašie protesti un tikai tad varēs sākties sarunas ar opozīciju. Lai varētu uzsākt "dialogu ar politiskās opozīcijas ir spēkiem, ir jābeidzas demonstrācijām un jānormalizējas situācijai Ēģiptes ielās," sacīja viceprezidents, aicinot protestētājus ievērot izsludināto komandantstundu un doties mājup. Turpretī opozīcijas līderi uzstāj, ka sarunas nav iespējamas, kamēr no amata nav atkāpies valstī 30 gadus valdījušais prezidents.

Trešdien tūkstošiem Mubraka atbalstītāju uzbruka opozīcijas aktīvistiem, kuri atradās Kairas centrā Brīvības laukumā. Abu pušu pārstāvji viens otru apmētāja ar akmeņiem, iesaistījās dūru cīņās, kā arī izmantoja mietus un Molotova kokteiļus. Pēc pagaidām neapstiprinātām ziņām, Mubaraka pusē ir policijas pārstāvji, kuri izmanto šaujamieročus.

Armija joprojām neiejaucas konfliktā, kaut arī tās spēki atrodas nemieru vietās, pēc aculiecinieku stāstītā, daudzviet veidojot barjeru starp Mubaraka pretiniekiem un atbalstītājiem. Kā telefonsarunā Latvijas Radio stāstīja Ēģiptē ceturtdien ielidojušais žurnālists Atis Klimovičs, robežpārbaudē gan Latvijas, gan kopā ar viņu ceļojošajiem mediju pārstāvjiem atņemtas videokameras. Robežpostenī sakrājusies vesela kolekcija – no nelielām amatierkamerām līdz profesionālajām ''Betacam''.

Aculiecinieki ziņo, ka ceturtdienas rītā Brīvības laukumā atskanējuši šāvieni. Tiek ziņots, ka no Oktobra tilta laukumā esošos cilvēkus apšaudījuši Mubaraka atbalstītāji. Uguns atklāta vismaz no trim vietām, laukumā izvietotie armijas spēki notiekošajā nav iejaukušies, aģentūrai AP pavēstīja kāds aculiecinieks.

Televīzijas kanāls "Al-Arabiya" tikmēr vēsta – sākoties apšaudēm, karavīri gaisā raidījuši brīdinājuma šāvienus. Abdula Munima Riada laukumā, kas atrodas blakus Brīvības laukumam, līdz ar saullēktu Mubaraka atbalstītāju un pretinieki atkal sākuši viens otru apmētāt ar akmeņiem.

"Pēdējo trīs stundu laikā trīs cilvēki nogalināti ar šāvieniem," aģentūrai AFP pavēstīja ārsts Amrs Bahaa, kurš sniedz medicīnisko palīdzību improvizētajā hospitālī, kas iekārtots kādā mošejā blakus Brīvības laukumam. "Vairāums cietušo ienākuši pēdējās trīs stundās, daudzi no viņiem ar šautām brūcēm." Bahaa lēš, ka kopš trešdienas ievainoto skaits jau pārsniedzis tūkstoti. Veselības ministrs Ahmeds Hosni Farids iepriekš paziņoja, ka naidīgo pušu sadursmēs nogalināti trīs, bet ievainoti 639 cilvēki.

Ēģiptes Juristu alianse izplatījusi paziņojumu, kurā aicināts "ikvienam doties glābt Ēģiptes jaunatni". Iedzīvotāji savās privātajās automašīnās dodas uz Brīvības laukumu, lai palīdzētu ievainotos nogādāt slimnīcās. Kāds sedans bijis burtiski piekrauts ar ievainotajiem. Viens no viņiem bezsamaņā pat gulējis uz motora pārsega.

Plašajos nemieros Kairā cietuši arī vairāki ārvalstu žurnālisti. Agresīvo demonstrantu uzbrukumos cietuši britu raidsabiedrības BBC, telekanālu "Al-Jazeera", CNN, "Al-Arabiya" un "ABS News" pārstāvji.

Kā norāda Ēģiptes galvaspilsētā esošie ārvalstu žurnālisti, fotogrāfi un operatori, prezidenta Hosni Mubaraka atbalstītāji pret preses pārstāvjiem noskaņoti naidīgi. Starptautiskā preses un vārda brīvības organizācija "Reportieri bez robežām" ("Reporters sans frontieres" – RSF) pieļauj, ka "šokējošie uzbrukumi" preses pārstāvjiem, visticamāk, ir atriebība par plašo demonstrāciju atspoguļojumu starptautiskajos medijos. "To mērķis ir apklusināt žurnālistus un aizbāzt muti medijiem," uzsver RSF ģenerāldirektors Žans-Fransuā Žiljārs.

Jau iepriekš ziņots, ka uzbrukumos cietis arī beļģu laikraksta "Le Soir" žurnālists, kā arī zviedru izdevuma "Aftonbladet" reportieri. Par komandantstundas neievērošanu aizturēti trīs izraēliešu žurnālisti, taču viņi jau tikuši atbrīvoti un ir atceļā uz mājām. Francijas telekanāls "France 24" informē, ka par protestu atspoguļošanu aizturēti trīs medija žurnālisti, kuri tiek turēti apcietinājumā.

Komentāri (35)

Anonīms 09.02.2017. 16.37

Tas ir tikai pirmais sazvērestības līmenis. ASV centrālo izlūkošanas pārvaldi kontrolē Galaktiskās Impērijas kosmoflotes izlūkdienesta nodaļa ”Ataplikušo planētu kolonizācija un okupācija.” Kaut gan – iespējams, šoreiz pie vainas būs Galaktiskā Tirgoņu Līga, kura izpilda specoperācijas ārpus Impērijas robežām, vai kāds lielāks kosmosa pirātu grupējums.

0
0
Atbildēt

0

edge_indran 08.02.2017. 19.39

—————–Uldis Bluķis:”Seko daži piemēri iz āžvaldīšanas rietumu demokrātijās kopš Aukstā kara beigām. ES bija protopiska vīzija par Eirozonu: tā vienos ES tautas.”

========================================================================================

Šito pasaciņu par vienošanu pēc Brexit vairs nevajadzētu stāstīt:

“The European Union always was a CIA project, as Brexiteers discover”

http://www.voglioviverecosiworld.com/uploads/images/Content/monnet.png

EU creator Jean Monnet was Roosevelt’s eyes and ears in Europe. Some called him a US agent

http://www.telegraph.co.uk/business/2016/04/27/the-european-union-always-was-a-cia-project-as-brexiteers-discov/

0
-1
Atbildēt

0

janazakovica 03.02.2011. 10.19

kaa ari arlaulibas un dzimumsakari.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu