Norvēģijas deputāts izvirza "WikiLeaks" Nobela prēmijai • IR.lv

Norvēģijas deputāts izvirza "WikiLeaks" Nobela prēmijai

20
AFP/LETA

Kā vienu no sasniegumiem min lomu nesenajā Tunisijas “Jasmīnu revolūcijā”

Norvēģijas parlamenta deputāts Snorre Vālens izvirzījis Nobela Miera prēmijai tīmekļa mediju "WikiLeaks", kas nodod atklātībai slepenus dokumentus, šādi iestājoties par politikas caurskatāmību visā pasaulē, vēsta aģentūras LETA-AFP.

Savā blogā Sociālistiskās partijas deputāts Vālens atgādinājis, ka pērn Nobela Miera prēmiju piešķīra arestētajam ķīniešu disidentam Ļiu Sjaobo. "Tieši tāpat "WikiLeaks" ir cīnījies par šīm pašām vērtībām globāli, izgaismojot cita starpā korupciju, kara noziegumus un spīdzināšanu, ko dažkārt pastrādājuši Norvēģijas sabiedrotie," raksta deputāts, visticamāk, norādot Savienoto Valstu virzienā.

"WikiLeaks" sasniegumu vidū Vālens min tā lomu nesenajā Tunisijas "Jasmīnu revolūcijā". "Atklājot Tunisijas prezidenta ģimenes saimnieciskos darījumus, "WikiLeaks" deva savu nelielo ieguldījumu, lai gāztu 24 gadus ilgušo diktatūru," skaidroja deputāts.

"WikiLeaks" ir publicējis simtus tūkstošu slepenu ASV dokumentu par Irākas un Afganistānas karu, bet patlaban medijs atklātībai sācis nodot vairāk nekā 250 tūkstošus ASV diplomātisko telegrammu.

Otrdien bija pēdējā diena, kad varēja pieteikt nominantus šī gada Nobela Miera prēmijai. Kandidātus prēmijas saņemšanai ir tiesīgi izvirzīt kopumā vairāki tūkstoši cilvēku – kā parlamentu deputāti un valdību ministri, tā universitāšu mācībspēki, iepriekšējo gadu laureāti un starptautisko institūtu biedri.

Kandidātu vārdi tiek turēti slepenībā nākamos 50 gadus, tomēr paši izvirzītāji savus nominantus prestižajam apbalvojumam var atklāt. Nobela komiteja laureātu nosauks oktobrī.

Komentāri (20)

archoftriumph 02.02.2011. 17.20

vajadzeetu Latvijaa izveidot fondu “ciinjai pret lielajiem Latvijas nozadzeejiem”. es personiigi arii savu kapeiku ar prieku ieskaitiitu.

+3
0
Atbildēt

1

    lebronj2356 > archoftriumph 02.02.2011. 17.35

    Nevajag aprobežoties, ja Wikileaks izceltu gaismā pasaules speulantus un tos atbalstošās valdības, kas vainojami šajā krīzē, tad tiešām Nobela prēmiju viņiem piešķirt varētu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 02.02.2011. 19.50

pret musu lielajiem nozadzejiem-iedarbiga butu tikai linca tiesa.

+1
0
Atbildēt

0

Anonīms 01.02.2017. 23.47

Ūdenslīdējam dod uzdevumu ienirt un paskatīties, vai var ”pacelt” nogrimušu kuģi. Sakaru ierīcē dzirdams:

– Ufff… Ufff….

– Kas noticis?

– Es mēģinu pacelt kuģi, bet kuģis ir smags!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu