Sarunvaloda bez vārdiem • IR.lv

Sarunvaloda bez vārdiem

41
Valērijs Kravcovs, Gints Ivuškāns, f64
Askolds Rodins

Saeima spriedīs, ko darīt ar Kravcovu 

Vismaz viens tagadējās Saeimas deputāts spoži pierādījis, ka viņš ir melis. Runa ir par "Saskaņas centra" (SC) frakcijas deputātu Valēriju Kravcovu. Kandidējot uz vietu Saeimā, Kravcovs tika norādījis, ka valsts valodu prot "sarunvalodas līmenī". Visu šo laiku Kravcova "sarunvalodas līmenis" ir bijis divu, triju vārdu apjomā. Deputāta zvērests, jā, tas izskanēja gandrīz bez aizķešanās un pirmajā brīdī bija maldinošs signāls. Ja ir puslīdz laba mehāniskā atmiņa, var iekalt arī garākus gabalus. Viņnedēļ visi frakcijas "Visu Latvijai – TB/LNNK" deputāti un divi apvienības "Vienotība" deputāti iesniedza Saeimas Prezidijam lēmumprojektu, kas paredz Kravcova izslēgšanu no Saeimas deputātu sastāva. Par pārlieku trūcīgajām valsts valodas zināšanām. Kārtības rullis (neskatoties uz arhaisko nosaukumu, tas ir likums) šādu iespēju paredz. 

Nevar teikt, ka VL-TB/LNNK metās virsu nabaga Kravcovam pie pirmās iespējas, jau tūlīt pēc zvēresta noskaitīšanas. Var pat teikt, ka viņam tā neoficiāli tika dots laiks patrenēties. Kā nekā no mandāta apstiprināšanas brīža pagājuši vairāki mēneši, Ja Kravcovam būtu bijis "sarunvalodas līmenis"', ar šo laiku vajadzētu pietikt, lai valoda būtu vismaz ciešama. Ne vienam vien SC frakcijas deputātam ir grūtības ar latviešu valodu, taču ne tik acīs krītošas, kā Kravcovam. 

Bija sagaidāms, ka lēmumprojektu virzīs uz priekšu bez steigas, taču nē, Prezidijs piedāvā ķerties pie tā jau šajā ceturtdienā. Saeimā acīm redzot gaidāmas debates un balsojums par to, kurā komisijā dokuments nonāks. Iesniedzēji to gribētu redzēt nonākam Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, bet tās vadītājs, SC biedrs, domā, ka īstā vieta būtu Juridiskā komisija. Galvenais arguments – viņa komisija ir pārāk mazskaitlīga tajā ir pa pārstāvim no katras frakcijas, līdz ar to pilnvērtīgi spriedēji varētu būt tikai trīs deputāti. 

Ir tāds pagājušo dienu stāsts, kad tauta, tāpat kā pērnruden Kravcovu, pirms vairāk nekā desmit gadiem ievēlēja Saeimā cilvēku, kuru sauca Joahims Zīgerists. Viņam tāpat ar latviešu vlodu gāja kā pa celmiem. Arī viņam bija dots laiks "patrenēties", un pat ilgāks nekā Kravcovam. Taču, atšķirībā no Kravcova, Zīgerists nebija "iezemietis". Zīgerista parlamentārieša karjera beidzās Saeimas balsojumu, kuru rosināja Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija. Zīgeristu atskaitīja – par Saeimas plenārsēžu sistemātisku neapmeklēšanu. Publiski Zīgerists latviski tā arī netika runājis (toreiz vēl nebija zvēresta), un tieši valodas nezināšanas dēļ pārstāja piestaigāt uz Saeimas māju. Kāda jēga iet, ja nesaproti, ko tie bauru pēcteču priekšstāvji buldurē? 

Piebildīsim – tautas ievēlētu deputātu kā blusainu suni izdzina no Saeimas, un nesekoja nekādi tiesu darbi ar kuriem biedē tagad. Zīgerista rīcībā bija labi "legisti", viņš nekautrētos tiesāties, ja būtu nopietnas cerības iet "mājup ar uzvaru". SC Saeimas frakcija priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs publiski paudis, ka Kravcovs cītīgi mācoties latviešu valodu. Var jau būt, ka neaizies pa "Zīgerista taku". Tikai nav skaidrs, kam būs tiesības pārbaudīt, vai Urbanovičs neuzdod vēlamo par esošo. Taču ne ierēdņiem. Vēl Urbanovičs domā, ka "likumīgu Latvijas pilsoņu kopuma ievēlētam deputātam (..) citu pilsoņu ievēlēti deputāti nedrīkst atņemt iespējas pārstāvēt savu vēlētāju intereses parlamentā". Labi rūkts, tikai nepareizā virzienā. Tur jau tā lieta, ka, lai aizstāvētu "savu vēlētāju intereses", deputātam jāprot likt lietā vienu no nozīmīgākajiem sava darba "instrumentiem". Tā nu sanācis, ka mācītājs, skolotājs un deputāts no laika gala pelnījuši maizi ar muti. Ja no tās nenāk arā visiem saprotamu skaņu kombinācijas, kāda var būt "vēlētāju interešu" aizstāvēšanua? Pirms vēlēšanām Kravcovs par valsts valodas pielietošanas prasmi ir mānījis ne tikai savu, cerams, labticīgo partiju, bet arī vēlētājus, solot darīt to, ko vismaz tobrīd pilnīgi noteikti nespēja – aizstāvēt viņu intereses. 

Kravcova "epopeja" aktualizējusi jautājumu par partijas vadības atbildību tās ierindas biedru priekšā par kandidātu atlasi vēlēšanu listei. Līdz šim nebija nekādas, bet pēc "Kravcova kāzusa" par to derētu padomāt vismaz partiju statūtu līmenī.

Komentāri (41)

marčiks 25.01.2011. 11.13

Vispār Kravcovs solīja mācīties latviešu valodu jau pirms gada (YouTube video datēts ar 2010.g. 20.februāri). SC ne pirmo reizi demonstrē savu divkosību:
http://www.youtube.com/watch?v=Kb2zomYpHcY

+8
-1
Atbildēt

0

anita_meistere 25.01.2011. 11.22

man ir neizmērojams kauns par savu valsti. ES “mūs pārstāv” zdanoka, pliners. saeimā 1/3 deputātu atklāti neieredz visu latvisko un piesmej šo valsti..nemaz nerunājot par valodas prasmēm, kas ir apmierinošas 2-3 no tās varzas.
kas tālāk??? un kas pie tā ir vainīgs…paši mēs!!!
kā valstī, kurā 27% iedzīvotāju (un no tiem ap 300k ir nepilsoņi)…var saeimā iebalsot 30% un RD vairākumu??? tikai tad, ja Latviešu daļa to neizdara ar saviem politiķiem.
Mūsu valsts ārpolitiku veido Rīgas mērs un vicemērs, nevis ārlietu ministrs (tāda mums nav, ir tikai ambīciju nomocīts cilvēks, kas atkodis lielāku gabalu, nekā var norīt…piedevām no kūkas, kas viņām nemaz negaršo)….
mēs milzu soļiem tuvojamies austrumu kaimiņam, pāris lielie enerģētikas projekti, un viss…un nekas neliecina par to, ka būtu akut kaada reaāla pretestība.
rietumu partneri? viņiem pie kājas…viņiem tagad ar kreviju ir parsimts km plata robeža..buferzona, tāds arī bija mērķis.

+9
-2
Atbildēt

6

    anita_meistere > anita_meistere 25.01.2011. 13.26

    labi, tūlīt mani noēdis bez sāls..bet imho, ja tā no malas uz to paskatās..tad VL! ir galvenais cēlonis, kāpēc tie krieviņi, kas pirmīt nepiedalījās vēlēšanas, šoreiz to izdarīja..un nobalsoja par sc.
    VK! tik uzsver Latvieši šķietamo vārgumu…proklamējot pašsaprotamas lietas. no sērijas, ja man kāds sāktu borēt pašsaprotamas lietas, kā piem., nedēļā ir 7 dienas, ņemot vērā vispārējo sabiedrības noskaņojumu, es drīzāk sāktu šaubīties! saproti, par ko es runāju?
    bļaut, ka valoda ir apdraudēta, ka brīvība zaudēta, ka vēsture aizmirsta utt…drīzāk lielākajā sabiedrības daļas apziņā tieši ieliek šo te negatīvo kodu, nevis palīdz nostiprināt pārliecību par pretējo.

    nacionāli noskaņotā politiskajā spēkā es gribētu redzēt augstu pašcieņu…dzelžainus principus, kas balstīti uz dzelžainas pārliecības…un “pārliecību līdz kaulam”, ka mūsu valoda, kultūra, tradīcija un vēstures izpratne ir bijusi, ir un paliks tieši tāda ka Latvietim pienākas….bez nekādas locīšanās. tas ir pašsaprotami. es gribu, lai cilvēkiem “pielīp” šis Latviešu pašlepnums, pašcieņa…lai nerodas šaubas par pašsaprotamām lietām!!! un nevienam mums to nav jāpierāda!!! ja mēģina to darīt (kā to dara VL!…tas tik norāda uz vājumu un bailēm!!!

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > anita_meistere 25.01.2011. 14.41

    to Krix
    “latviešu pašcieņa samīta”
    ————
    Gribēji gan.
    “Latvietis” sevī ietver pašcieņu. Tas, kurš zaudējis savu seju, čupojas ar cilvēkiem bīstamu sugu organismiem, nav latvietis.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > anita_meistere 25.01.2011. 12.29

    es par sevi nešaubos..mani fascinē pārējo pilsoņu bezdarbība.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > anita_meistere 25.01.2011. 11.47

    Nevajag kauneties, vajag atcereeties :) Katru kaut cik noziimigu balsojumu vajag “pieseivot” un pirms veeleshanaam patiit savu filmu atpakalj, taas ir vieniigaas zaales shadaam situaacijaam

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > anita_meistere 25.01.2011. 13.50

    Maldīgs uzskats, ko lai saka….valoda ir apdraudēta, vēsture sagrozīta un latviešu pašcieņa samīta, jau no tā ka ir bijuši šie 50 nolādētie okupācijas gadi vien. Pārējais jau ir sekas – kādam šķiet jocīgi, ka jāmācās ”suņu valoda” vai ka ”atbrīvotājus” nemīl kā pienākās. Vadošie spēki to izliekas nemanām un klusē, pastāvīgi piekāpjoties, kas nekādu cieņu pret mums nerada. VL! drīzāk ir atbilde uz to, kā arī uz ”fasādes patriotu” melīgumu. VL! nevienam neko neborē 7 dienas nedēļā, toties borē Čas un Vesķi tipa avīzes turklāt izteikti naidīgā veidā + ”objektīvie” PBK un TV5. Šādā informācijas surogāta sabojājas pat normāli cilvēki, lūk par to vajadzētu padomāt Latvijas izpild un likumdevējvarai nevis turēt galvu smiltīs. Un protams nekaitētu arī paanalizēt faktus,kāpēc daudzas ir lietas ir tādas kādas tās ir…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > anita_meistere 25.01.2011. 13.01

    Tieši tā rinķī apkārt, es pie tā pieturos konsekventi tagad un esmu ļoti apmierināts, jo cilvēki nemainās, ja nu vienīgi nonākot lielos amatos. Kādu politiku viens pieņēma, pie tās arī pieturās visu laiku…īpaši tas manāms pie t.s. ”pragmātiķiem” – kurus, ne visus, bet gļēvo vairākumu es pie šādas situācijas arī vainoju. Jo, tas, ka vienai daļai no PēeSeReSijas šovinisma neizaugušo tāds Kravcovs ir tīkams, nav ne mazāko šaubu – ne velti listes augšgalā bija. Skumji ir ka tādi vispār ir tikuši iekšā….ko VL! cenšas labot! Bet uzreiz jau atskan šļupstēšana par tiesām, utt., vārdu sakot piemeklēsim iemeslu, lai nav nekas jādara un varbūt nokārtosies pats no sevis. Pilnīgi liekas, ka bieži tiek testēta latviešu pacietība….

    P.S. Nākamais uz iesaku skatīties ir ”kompensācijas” !

    +3
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 25.01.2011. 11.48

Rakstītajam var pilnīgi piekrist, bet mani pat apmierina doma, ka saeimā SC pārstāv deputāts, kurš neprot un nerunā latviski! Atvainojiet, tad par kādu saskaņu ir runa? Vai tā ir saskaņa starp “bitēm un SC”, kad partiju līderi sludina latviešu vēlētājam ausīs visādas saldas frāzes, bet darbībā ir naidīgi pret manu valsti! Man tas nav nekāds pārsteigums, jo katrs normāli domājošs cilvēks zināja, ka SC pariju apvienība ir kremlinu projekts, kā tikt pie varas Latvijā!
Lai sēž saeimā šis naidīgais tips, kā paraugs un reizē atgādinājums, kas patiesībā ir SC un kāds ir šis Sc mērķis Latvijā!

+8
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu