Uzvar "Krāniem un buldozeriem jāstrādā lidostā" • IR.lv

Uzvar "Krāniem un buldozeriem jāstrādā lidostā"

26
Gada frāze: "Krāniem un buldozeriem jāstradā lidostā" pieder Valdim Dombrovskim, foto: Lauris Vīksne, f64
Dita Krauze

Paziņots 2010. gada Vārds, Nevārds un Spārnotais teiciens

Žūrija par pagājušā gada Vārdu atzinusi vārdu „zibakcija” (vārda „flashmob” latviskojums), par Nevārdu – frāzi „pa lielam”, savukārt gada spārnotā teiciena gods ticis vēlēšanu priekšvakara diskusiju raidījumā ministru prezidenta Valda Dombrovska spontāni pateiktajai frāzei „Krāniem un buldozeriem jāstrādā lidostā”.  Žūrijā ir pārstāvji no Rīgas Latviešu biedrības Valodas attīstības kopas (RLB VAK), Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas un Latvijas Rakstnieku savienības. Sūtīt savus ierosinājumus gada Vārdam, Nevārdam un Spārnotajam teicienam bija aicināts ikviens sabiedrības loceklis.

Citi gada Vārda titula kandidāti bijuši, piemēram, „skatieris” (skatītājs kā aktieris – skatītājs, kas teātrī aicināts veidot un mainīt izrādes gaitu), „jēgtukšs” (pretstats jēgpilnam), kā arī kāda četrgadīga zēna izdomātais kases apzīmējums – „maksātava”. Par gada Nevārda titulu sacentušies tādi valodas kropļojumi kā „nekonkurētspējīgs” (konkurētnespējīga vietā), sauklis „Cieti!” un vārds „seksīgs” (attiecinot to, piemēram, uz zābakiem vai mūziku). Savukārt gada Spārnotajam teicienam ierosināts, piemēram, anekdotiskais novēlējums „Skonto būve, dārgie draugi!”, kas rotāja Ziemassvētku egli pie viesnīcas „Radisson Blu Hotel Latvija”, un kuru tūristi noturēja par Ziemassvētku apsveikumu latviešu valodā.  Vēl sastopami arī „gājēju pārbrauktuve” (kļūda, kas pārtapusi ironijā), kā arī ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera paustā atziņa, ka „Politiķiem un tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem vajadzētu kontrolēt divu orgānu darbību – un nepieļaut, ka mutes darbība apsteidz smadzeņu darbību”.

Kopumā saņemts tuvu tūkstotim sūtījumu, no tiem ap 300 bijuši unikāli. Iesūtītāji ir no visdažādākajiem sabiedrības slāņiem un vecuma grupām. RLB VAK pārstāve Maija Sinka norāda, ka ierosinājumu skaits šogad nav palielinājies, taču jūtami augusi to kvalitāte. „Iesūtītie ierosinājumi ir ar daudz pamatīgākiem, rūpīgākiem komentāriem – jo, acīmredzot, rūp valoda.” Šogad visvairāk iesūtīti kandidāti gada Nevārdam, citus gadus manāmi vairāk ierosinājumu bijis gada Vārdam un Spārnotajam teicienam.

Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens tiek meklēts kopš 2003. gada. Šīs sabiedriskās akcijas mērķis ir veicināt sabiedrības uzmanību valodas saturiskai un formālai tīrībai. Līdz šim par gada vārdiem izvēlēti tādi vārdi kā „glābējsilīte”, „mēstule”, „talkot” (piedalīties Lielajā talkā), „ēnstrādnieks”, „draugoties” (darboties vietnē draugiem.lv), „smacenis” (Anšlava Eglīša darinājums angliskā „smogs” vietā) un „zīmols”.

Ierosinājumus 2011. gada Vārda, Nevārda un Spārnotā teiciena titulam gada garumā ikviens aicināts sūtīt uz e-pastu [email protected]

 

Komentāri (26)

putekliic 18.01.2011. 19.17

Pirmais teiciens šim gadam: Vilnītis: kāpēc man neviens netic???!

+18
0
Atbildēt

0

austrisv 18.01.2011. 16.40

Jautrībai labs teiciens un it sevišķi, jo nāk no pārāk nopietnā premjera!!!
jauki, ka Valdis prot arī pasmieties un it seviški par “smago tehniku”

+17
0
Atbildēt

1

    sigija_spure > austrisv 19.01.2011. 12.28

    man šķiet, ka tas bija labākais un spēcīgais moments Vienotības priekšvēlēšanu kampaņā. īstajā vietā, īstajā laikā un tik patiesi.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

otra puse 27.05.2016. 11.30

Lemberg, pēc tevis raud cietums.

+11
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu