Pats sev pēctecis • IR.lv

Pats sev pēctecis

45
Askolds Rodins

Kazahijā pavasarī gaidāms referendums

Es pats jau to negribēju, bet līdzcilvēki uzstāja. Apmēram tāda satura ludziņas galvenais cēliens piektdien tika izspēlēts Kazahijas galvaspilsētā Astanā. Abu parlamenta palātu kopējā sēdē deputāti nobalsoja par grozījumiem konstitūcijā, kas paredz, ka Kazahijas tagadējais prezidents Nursultans Nazarbajevs paliks amatā vēl desmit gadus – līdz 2020.gada decembrim. Kā piedeva nāks tituls “Nācijas līderis”. Par to visu vēl būs jārīko referendums, kas, visticamāk, notiks martā.

Kārtējām prezidenta vēlēšanām bija jānotiek nākamgad, bez Nazarbajeva grasījās piedalīties kādas nereģistrētas partijas un reģistrētas vēlēšanu apvienības līderi. Nekas nesanāks. Vēlēšanas nenotiks – ja vien netiks pieredzēts brīnums.

Līdzīgas ierosmes bijušas arī agrāk, taču tās sadūrās ar Nazarbajeva nepāprotamu nē. Šajā reizē sanāca citādi, turklāt zibenīgi. Pirms Ziemsvētkiem sapulcējās iniciatīvas grupa, kas bez aizķeršanās reģistrējās Centrālajā vēlēšanu komisijā. Reģistrētai iniciatīvas grupai pēc likumdošanas ir tiesības vākt parakstus referendumam. Nepagāja ne divas nedēļas (pa vidu bija Jaungada svinības), kad bija jau savākti pieci miljoni parakstu.Tas ir apbrīnojami daudz, ja ņemam vērā, ka šajā valstī dzīvo nedaudz vairāk par 16 miljoniem cilvēku. 

Ierosmes pamatojumu laikam gan viskomiskāk sniedzis kāds septiņdesmito gadu disidents, savā zemē pazīstams dzejnieks: “Diezin vai ir vērts tērēt naudu vēlēšanām, jo rezultāts tāpat iepriekš zināms.” Savā ziņā dzelzs loģika. Uz šī fona diezgan mistiks skaidrojums nācis no parlamenta apakšpalātas: konstitūcijas grozījumi esot nepieciešami, lai “radītu apstākļus neatkarīgas valsts dibinātāja un radītāja, pirmā prezidenta Nursultana Nazarbajeva vēsturiskās misijas īstenošanai”. Referenduma ideju atbalstīja arī prezidenta vadītā partija “Tēvzemes gaisma” – kaut kas līdzīgs mūsu kaimiņvalsts “Vienotajai Krievijai”.

Tad ierunājās Nazarbajevs, kurš pagājušajā nedēļā parakstīja dekrētu par referenduma ieceres noraidīšanu. Tāpēc arī bija vajadzīgs (konstitūcija prasa!) abu parlamenta palātu balsojums, ka izrādījās pretējs prezidenta gribai. Nav Kazahijas parlamenta ierašās darīt pretēji prezidenta gribai, taču šoreiz tas “sadumpojās”. Pēc tāda balsojuma Nazarbajevs drīkst vai nu atstāt visu, kā ir, vai arī izsludināt referendumu pats. Tagad Nazarbajevs var teikt – ne tik daudz savai tautai, cik pārējai pasaule – redzējāt, es negribēju, bet likums paliek likums, viens visiem.

Nazarbajevam ir 70 gadu,vairāk nekā divdesmit no tiem viņš bijis Kazahijas pirmais cilvēks – vispirms Kompartijas Centrālkomitejas pirmais sekretārs, pēc tam prezidents. Vēl jau esot miesās stiprs un spirgtu garu. Attiecībā uz savu personu – kā jau ap katru diktatoru, arī diktatūras maigā variantā lišķu netrūkst – pārmērībās nav īpaši manīts. Piemēram, aizliedza pat apspriest ieceri pārdēvēt galvaspilsētu Astanu viņa vārdā. Tiesa, neliedza savu vārdu Astanas jaunajai universitātei.

Nav šaubu, ka referendums notiks ar Vidusāzijas valstīm raksturīgu augstu vēlētāju aktivitāti. Jāpievienojas kazahu dzejniekam jautājumā par iepriekš zināmo rezultātu. Tiesa, nekas nav dzirdēts par Nazarbajeva iespējamo nākotni pēc 2020.gada. Varbūt iesēdinās ragutiņās un vilks uz mežu?

Mulsina “Nācijas līdera” tituls, kas itin drīz oficiāli rotās Nazarbajevu. Savulaik Vācijā “Nācijas līderis” bija Ādolfs Hitlers. Nevienam neradās jautājums, par kuru nāciju ir runa. Astoņdesmitajos gados Irānā par “Nācijas līderi“ pasludināja ajatollu Homeini. Uz kopīgas reliģijas bāzes, jo bez persiešiem Irānu apdzīvo vēl divas lielas etniskās grupas – azerbaidžāņi un kurdi.

Kazahija ir laicīga valsts, baznīca no tās sķirta. Piedevām kazahi (musulmaņi) veido aptuveni pusi iedzīvotāju, bet ceturtā daļa ir krievi (pareizticīgie). Nav skaidrs, uz kādas bāzes Nazarbajevs būs “Nācijas līderis”.

Vēl mazāk saprotams, kāpēc Nazarbajevam tas viss vajadzīgs. Kārtīga racionāla skaidrojuma tam nav. Politiski kaut vai nedaudz Nazarbajevam pilnvērtīga oponenta vienkārši nav, un tuvākajos gados, ja nenotiks kaut kas īpašs, tam nav, kur rasties. Ir skaidrojums nedaudz citā plaknē: ilgstoši ar gandrīz neierobežotu varu apveltīta cilvēka iegriba.

 

Komentāri (45)

fretka 10.05.2016. 13.13

Īsumā par autoru

“Savulaik Latvijā pazīstamais ģimenes ārsts, tagad Dānijā dzīvojošais Antons Mozaļevskis (35) sociālajos tīklos paziņojis, ka pagājušā gada nogalē apprecējies ar vīrieti. Antona Mozaļevska un Edgara Jeršova (32) laulības notika Spānijā, kur savulaik abi dzīvoja.”

http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/215668/pazistams-latviesu-arsts-pazino-ka-ir-apprecejies-ar-virieti

+11
-7
Atbildēt

5

    moonlight > fretka 10.05.2016. 14.59

    zanE …

    nu, un? Mauku tuvākiem domubiedriem, koprofāgiem, nepārtraukti izdalās analās vagīnas sekrēts, kas drausmīgi smird.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    serioussam909 > fretka 11.05.2016. 14.23

    Kur problēma?

    Viņi jau nav vainīgi ka Latvijā to viņiem neļauj darīt.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > fretka 10.05.2016. 14.30

    …nu, un?….vai tāpēc viņa rakstītais kļūst mazāk vērtīgs?…

    …īsumā par komentāra autoru:

    – “Mājas sesks jeb fretka ir sesku sugas mājdzīvnieks, plēsējs.

    Fretkas īpatnība ir tāda, ka dzīvnieks no bailēm vai no stresa mēdz izmantot anālos dziedzerus un izdalīt smaku. Tas nebūt nenozīmē, ka zvēriņš ikdienā nepatīkami smird. Kā jau visiem zvēriem tam ir tikai sava specifiskā medainā smarža. Tēviņiem smaka ir izteiktāka nekā mātītēm.”

    https://lv.wikipedia.org/wiki/M%C4%81jas_sesks

    +12
    -12
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 10.05.2016. 17.09

    Kam interesē, palasiet par fretkām vairāk šeit

    http://www.delfi.lv/mansdraugs/zveru-dzive/17730549_nenogurdinamais-un-saimnieciskais-majas-garins-fretka

    Citādi tik vien paliks atmiņā kā zanEs medainā smarža :)

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > fretka 11.05.2016. 15.04

    Acīmredzot homoseksuālisti ir daudz advancētāki ”zinātnieki”,kādas sociālā dzimuma teorijas tik neizdomās,lai pierādītu savu normalitāti.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

lebronj2356 17.01.2011. 12.55

Nācijas līderis ”padomju tautai”, jeb pareizāk sakot de jure postpadomju, galviņās vēl 30g atpakaļ !

+2
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 18.01.2011. 22.15

„Kārtīga racionāla skaidrojuma tam nav. „ – skaidrojums ir gan. Visas līdzīgas izdarības dziļākā būtībā ir iracionālas un diktators pats gala rezultātā ne vella neiegūst. Visapteveroša iracionalitāte ir gan diktatūru, gan vairuma karu cēlonis. Tomēr tas atspoguļo plašas sabiedrības nevis kārtējā ģenerālbajeva domas un noskaņas. To liktenis reizēm iznāk visai bēdīgs. Superbende Staļins nosprāga raustīdamies uz grīdas pats savā urīnā, Hitlers nebeidza daudz labāk, veiksmīgākie vada vecumdienas bēguļojot, ja kāds dabū dabisku galu, maksā bērni….
Cita lieta – kāpēc mēs tik asi pret tādiem attāliem vai sīkiem varonīšiem, kad mums tepat blakus Puķinbajevs un Medveģbaši taisa vairāk asinsdarbu un citu nelietību, kā austrumu mazlitrāžas vadonīši. Latviju apdraud ne jau Kazahstānas režīms.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu