Kotdivuārā nofotografēts Latvijā gredzenots zivjērglis • IR.lv

Kotdivuārā nofotografēts Latvijā gredzenots zivjērglis

28
Karte: zivjērgļa ligzdošanas vieta Latvijā un ziemošanas vieta Āfrikā

Fiksēts tālākais Dabas fonda Zivjērgļu projektā gredzenota putna atradums

Franču dabas fotogrāfs Patriks Boruā (Patrick Boireau) pērn martā Kotdivuārā, Āfrikā, nofotografējis ziemojošu zivjērgli, kurš kā mazulis gredzenots ligzdā Latvijā, Blakteskalna apkaimē pie Alūksnes 2009.gada jūnijā. Tas ir līdz šim tālākais un nozīmīgākais atradums Latvijas Dabas fonda (LDF) Zivjērgļu projektā – no ligzdošanas līdz ziemošanas vietai attālums pārsniedz 6200 kilometrus taisnā līnijā, informē projekta vadītājs Aigars Kalvāns.

Gredzena numuru izdevies nolasīt, izpētot fotogrāfiju palielinājumā, fotogrāfs sazinājies ar savu paziņu, un pēdīgi ziņa nonāca Eiropas Gredzenošanas centrā.

Pēc Patrika Boruā apraksta, viņš fotografējis putnus Abi (Aby) lagūnā Kotdivuāras dienvidaustrumos, netālu no okeāna. Iepriekš viņa uzmanību piesaistīja zivjērglis, kas bieži vannojās seklumā, un viņš pievērsās tā fotografēšanai. Vēlāk, izpētot fotogrāfijas, izrādījās, ka pārmaiņus vannojas trīs dažādi putni. Viens no tiem bija Latvijas zivjērglis ar sarkanu gredzenu un baltu numuru 04C, kuru fotogrāfijā var labi nolasīt.

Atradums demonstrē globālās saites, kas cilvēkus caur putniem saista ar ļoti tālām un eksotiskām valstīm, uzsver Kalvāns. Lai izprastu putna sugu, ir jāpārzina situācija gan tā ligzdošanas, gan ziemošanas vietās un migrācijas maršrutā.

Kotdivuāra atrodas Āfrikas Sahāras daļas rietumos. Tā ir aptuveni piecas reizes lielāka par Latviju ar vairāk nekā 20 miljoniem iedzīvotājiem. Ekonomiski saikne Latvijai ar Kotdivuāru ir galvenokārt kā ar kakao audzētāju, jo tas tiek izmantots šokolādes ražošanā. Pēc ANO valstu attīstības indeksa Kotdivuāra ir 149.vietā pasaulē. Pagājušogad Kotdivuāra pievērsa pasaules uzmanību saistībā ar politisko nestabilitāti.

Zivjēgļu projekts notiek par sabiedrības līdzekļiem, kas saziedoti portālā ''Ziedot.lv”. Tajā tiek uzstādītas mākslīgas platformas koku galotnēs, lai risinātu problēmu ar zivjērgļiem ligzdošanai piemērotu vecu koku ar labu pārskatāmību trūkumu Latvijā. Patlaban jau 43 zivjērgļu pāri izmanto šādus mākslīgus ligzdu pamatus.

Projekta darbinieki apkopo ziņas, meklē jaunas ligzdas un jau zināmajās pārbauda ligzdošanas gaitu. 2010.gadā no 112 pārbaudītajām ligzdām 51 sekmīgi izvesti mazuļi, kas ļauj ligzdošanas sekmes vērtēt kā labas. Kopumā Latvijā ligzdo 180-200 pāri zivjērgļu.

Ligzdās tiek gredzenoti mazuļi, arī ar krāsainiem gredzeniem, kas dažkārt ļauj tos nolasīt no attāluma. Sadarbībā ar ihtiologu Jāni Pērli šogad turpināsies pētījumi par Latvijas zivjērgļu barības bāzi gan pētot barības atliekas, gan izmantojot digitālo kameru pie ligzdas.

Komentāri (28)

Merilī 04.05.2016. 13.55

Godīgāk pie šiem melīgajiem žēlabu rakstiem būtu norādīt – apmaksāta reklāma. Patiešām neticu, ka laikraksts, kurš savai valstij nevēl ļaunu ( un “Ir” taču nevēl, vai ne?) ko tādu varētu publicēt bez maksas.

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 14.01.2011. 16.20

erglis tacu bija dziedatajs un ari kardiologs..ka vins afrika nokluvuva.policists zivtins tas tacu nevaretu but..

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu