Ne bez traumām • IR.lv

Ne bez traumām

4
Pauls Raudseps

Veselības aprūpes sistēmā ir notikušas nopietnas strukturālās reformas

Viena no vispāratzītajām «patiesībām» par pēdējo divu gadu cīņu ar budžeta deficītu ir jau par klišeju kļuvusī frāze, ka esot notikusi tikai «mehāniska griešana» bez jebkādām «strukturālām reformām». Taču, kā tas nereti mēdz būt, arī šoreiz visiem zināmā «patiesība» faktiski ir kļūdaina, jo vismaz vienā jomā – veselības aizsardzībā – pēdējos divos gados ir notikušas būtiskas un jau sen vajadzīgas strukturālās reformas. Arī uz pēdējās nedēļās uzvirmojušajām kaislībām par traumpunktu reorganizāciju ir svarīgi skatīties šajā kontekstā. Šo izmaiņu mērķi nav iespējams saprast tikai no naudas taupīšanas viedokļa, tā ir viena daļa no nepieciešamās veselības aprūpes sistēmas pārveides.

Vispirms gan būtu jāvienojas, kas tad īsti ir tās bieži daudzinātās «strukturālās reformas». Pēdējo gadu laikā katru reizi, kad kādam nav patikuši kādi konkrēti soļi budžeta deficīta samazināšanas virzienā, allaž pa rokai ir bijis arguments, ka «tās nav strukturālas reformas!». Politiskajā retorikā šīs bieži piesauktās reformas tiek pasniegtas kā burvju nūjiņa, kuras pavicināšana samazina budžeta izdevumus tā, lai nevienam nekas netiktu atņemts.

Taču, ja jēdzienam «strukturālas reformas» cenšamies piešķirt kādu reālu jēgu, tas nozīmē izmaiņas kādā pārvaldes struktūrā, kuru rezultātā efektīvāk tiek panākts mērķis, kura dēļ šī struktūra pastāv. Tie paši vai pat labāki rezultāti tiek sasniegti par mazāku cenu. Bez sāpēm to nav iespējams izdarīt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu