Ēst gatavo vīrs • IR.lv

Ēst gatavo vīrs

5
Foto — Marco Borggreve
Anda Burve-Rozīte

Vijolniece Baiba Skride (29) pagājušajā gadā piedzīvoja gan virsotnes sajūtu, gan skumjus brīžus. Šonedēļ viņa ierodas Rīgā, lai spēlētu kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri  

Popmūzikas superzvaigzne Lēdija Gaga var ieskrieties – salīdzinot ar Baibu Skridi, viņas darba grafiks neizskatās nekas īpašs. Janvārī Baiba koncertē Latvijā, Vācijā un ASV. Ieplānotie koncerti līdz maijam liecina, ka māksliniece koncertēs Eiropā, Amerikā, Āzijā. Šķirstot virtuālo kalendāru viņas mājaslapā, šķiet, ka vasarā gan vijolniece atpūtīsies. Taču, kad neilgi pirms Rīgas koncerta viņu sazvanu mājās Hamburgā, Baiba Skride teic: kāda atpūta! Koncerti, kas saplānoti vasarā, vēl gluži vienkārši nav atzīmēti kalendārā. Pagājušais gads latviešu vijolniecei bijis ļoti veiksmīgs: viņa koncertējusi kopā gan ar pasaulslavenajiem Berlīnes filharmoniķiem, gan ar Birmingemas simfonisko orķestri un diriģentu Andri Nelsonu. Un tā ir tikai daļa no Baibas mūzikas dzīves viena gada garumā.

Sazvanot Baibu, viņas balss ir maiga kā zīda šallīte, apmesta ap dāmas pleciem koncertā. Ja ieklausās, skumja arī. Tam ir iemesls: neilgi pirms Ziemassvētkiem mūžībā aizgāja kordiriģents Arnolds Skride, Baibas tēvs.   
 
Vīrs ģimenisks kā tēvs
Atšķirībā no operas zvaigznēm, kurām izrāžu grafiks saplānots četrus, piecus gadus uz priekšu, Baibai – «tikai» divus gadus. «Līdz 2012.gadam,» viņa saka un tūdaļ piebilst, ka uzaicinājumus koncertēt saņemot arī pēkšņi un jāsagatavojas salīdzinoši īsā laikā. Ekonomiskā krīze pasaulē skārusi arī klasiskās mūzikas jomu. Kāds koncerts var tikt atcelts vai pārcelts. Tā noticis, piemēram, ar Amerikā un Īrijā plānotajiem koncertiem.

Pagājušā gada lielākais notikums izcilās vijolnieces dzīvē bija iespēja spēlēt kopā ar Berlīnes filharmoniķiem un diriģentu Andri Nelsonu 14.oktobrī Berlīnē. Viņi atskaņoja XX gadsimta Jaunās Vīnes skolas pārstāvja Albana Berga Vijoļkoncertu un Dmitrija Šostakoviča 8.simfoniju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu