Žagaram jāatceļ lēmums par komercnoslēpumu operā • IR.lv

Žagaram jāatceļ lēmums par komercnoslēpumu operā

14
Andrejs Žagars. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Kultūras ministre rīkojumu pamato ar valsts līdzekļu tēriņu atklātību

Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (''Vienotība'', PS) Latvijas Nacionālās operas (LNO) kapitāldaļu turētājam – Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāram – uzdevusi nodrošināt LNO direktora Andreja Žagara pērn 17.septembrī izdotā rīkojuma par komercnoslēpuma statusu operas līgumiem atcelšanu.

Kā pamato ministre, Žagara rīkojums neatbilst labas pārvaldības un atklātības principiem, jo informācija par nacionālā pasūtījuma īstenošanu un valsts finansējuma izmantošanu nevar tikt uzskatīta par komercnoslēpumu, informē Ēlertes padomnieks Andris Saulītis.

Kā vēsta portāls Pietiek.com, LNO direktora rīkojumā noteikts, ka saskaņā ar Komerclikumu par komercnoslēpumu uzskatāmi visi līgumi, kas satur pušu vienošanos, ka to saturs nav izpaužams trešajām pusēm, kā arī par viesizrāžu viesmākslinieku līgumiem. Komercnoslēpuma statuss un līdz ar to neizpaužamas būtu arī ziņas par režijas, scenogrāfijas un citi autoru vai licences līgumiem, kas saistīti ar jauniestudējumiem. Komercnoslēpuma statuss tika noteikts jauniestudējumu plāniem pirms to publicēšanas repertuārā. Rīkojums paredz, ka LNO direktors komercnoslēpuma statusu var piešķirt jebkurai citai informācijai, kuras izpaušana var nodarīt zaudējumus LNO, informē KM. Līdz šim ministrija par šādu rīkojumu neesot bijusi informēta.

Pēc Ēlertes vērtējuma, lielā daļā rīkojuma nepamatoti plaši interpretēti normatīvie akti, ierobežojot pieejamību informācijai. Nepieciešamību precizēt LNO iekšējo regulējumu par komercnoslēpuma statusu ministre pārrunājusi un vienojusies arī ar LNO direktoru Andreju Žagaru.

Kultūras ministre norāda, ka LNO neveic privātu komercdarbību, bet gan pilda valsts deleģētas kultūras funkcijas un uzdevumus, par to saņemot valsts budžeta līdzekļus. Tāpēc informācija, kas saistīta ar nacionālā pasūtījuma īstenošanu un piešķirtā valsts budžeta finansējuma izmantošanu, nevar tikt uzskatīta par komercnoslēpumu un LNO, lemjot par iespējamiem informācijas pieejamības ierobežojumiem, jāņem vērā ne tikai Komerclikums, bet arī Informācijas atklātības likums.

''Sabiedrībai ir tiesības zināt par katru valsts budžeta latu, kā tas tiek iztērēts. Taču es pieļauju, ka LNO var rasties objektīva vajadzība ierobežot informāciju konkrētiem dokumentiem, piemēram, viesmākslinieku atalgojumam dēļ konkurences starptautiskā tirgū. Jau šobrīd tas ir iespējams, pielietojot citus likumus, piemēram, Fizisko personu datu aizsardzības likumu. Tomēr nedz LNO direktora, nedz režijas, scenogrāfijas un citu autoru vai licences līgumi, kas saistīti ar jauniestudējumiem, nedrīkst būt nekāds noslēpums, ja nav argumentēti pierādīts, ka tas uzskatāms par atsevišķu izņēmumu. Tāpēc izdotais rīkojums ir jāatceļ un jebkuru informācijas ierobežojumu nepieciešamība ir atsevišķi stingri jāpamato,” uzsver Ēlerte.

Komentāri (14)

Marija 04.01.2011. 16.16

Ļoti normāla un ātra ir Ēlertes reakcija. Dažiem kolēģiem derētu pamācīties, ko vēlētāji no Vienotības sagaida.

+18
0
Atbildēt

4

    dro > Marija 04.01.2011. 16.19

    Vai kolēģiem arī vajadzēja aizbāzt muti Zatleram?

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > Marija 04.01.2011. 18.50

    Nezinu muļļāšanos, toties zinu, ka Kristovskis vēlēšanu kampaņas laikā dzēsa lielus un mazus ambīciju izraisītus strīdus V rindās.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Marija > Marija 04.01.2011. 18.00

    >lno
    Es paskaidrošu – labas pārvaldības principi nosaka, ka nedrīkst vilcināties ar lēmumu pieņemšanu un tos iespējami saprotamākā valodā ir jāpaskaidro sabiedrībai.
    Precizējot – biju domājis ārlietu ministra Kristovska muļļāšanos.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Marija > Marija 04.01.2011. 19.36

    >lno
    “…vēlēšanu kampaņas laikā…”
    Ceru, ka man piekrīti, ka, kad vēlēšanas ir aiz muguras un ir iegūts ministra portfelis, tad ir jādara konkrēts darbs. Ātri, precīzi, izlēmīgi.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 04.01.2011. 16.24

Bet, tā taču slavējama rīcība no Ēlertes puses, jo kā nekā opera dzīvo no budžeta līdzekļiem, pie kam naudas vienmēr operai ir par maz, un ar budžeta grozījumiem vienmēr jāpiešķir klāt līdzekļi . Domāju, ka te nu nevar būt noslēpumi no KM un sabiedrības. Vismaz ne par finanšu līdzekļiem. Ja opera būtu Žagara īpašums un naudu no budžeta tai nepieškirtu, tad cita runa!

+16
0
Atbildēt

1

    dro > austrisv 04.01.2011. 16.28

    Protams! Es jau tik par to neslavējamo rīcību:)

    0
    -4
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 04.01.2011. 18.51

valsts naudas izsaimniekošanaa muusu bratkaam vienmeer buus nepieciešama konfidencialitaate , vismaz kameer pie teikšanas buus vecie boļševiki un komjaunieši , ar to jaasamierinaas , paši taču viņiem apzinaati dodam rokaas varu reizi četros gados … neaizmirsiisim , kuri ir muusu sabiedriibaa populaarasakie politiķi !

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu