Hodorkovskim un Ļebedevam piespriež 14 gadus cietumā • IR.lv

Hodorkovskim un Ļebedevam piespriež 14 gadus cietumā

52
Mihails Hodorkovskis (C) un Platons Ļebedevs (L). Avots: EPA/LETA

Izolatorā pavadīto gadu dēļ ieslodzījumā bijušie “Jukos” akcionāri atradīsies līdz 2017.gadam

Bijušajam naftas koncerna "Jukos" vadītājam Mihailam Hodorkovskim un viņa darījumu partnerim Platonam Ļebedevam, kurus tiesa šonedēļ atzina par vainīgiem vairāk nekā 200 miljonu tonnu naftas zādzībā un no tās pārdošanas iegūto naudas līdzekļu atmazgāšanā, ceturtdien piespriests 13,5 gadu cietumsods, vēsta aģentūra LETA.

Apsūdzētajiem no pirmās tiesas prāvas vēl jāizcieš pusgads ieslodzījumā, tāpēc viņiem piemērots 14 gadu cietumsods.

Prāvas tiesnesis Viktors Daņilkins paziņojis, ka sodu Hodorkovskis izcietīs vispārējā režīma kolonijā. Tiesnesis arī sacīja, ka apsūdzēto korekcija iespējama, tikai izolējot viņus no sabiedrības. Apsūdzētie pastrādājuši smagus noziegumus, kam iepriekš rūpīgi gatavojušies. Noziegumi pastrādāti, darbojoties organizētā grupā, atzina tiesnesis.

Cietumsods tiks aprēķināts no 2007.gada februāra, bet, ņemot vērā gan pirmā, gan otrā tiesas procesa laikā izolatorā pavadītos gadus, cietumsoda termiņš beigsies 2017.gadā, paskaidrojis Hodorkovska preses centra pārstāvis Maksims Dbars.

Britu raidsabiedrība BBC vēsta, ka apsūdzētie spriedumu uztvēruši ārēji mierīgi. Tikmēr pie tiesas ēkas piketējuši viņu atbalstītāji.

Tiesa spriedumu otrajā "Jukos" lietā sāka pasludināt 27.decembrī. Atbilstoši apsūdzības versijai, tiesājamie legalizējuši 487 miljardus rubļu (8,52 miljardus latu) un 7,5 miljardus dolāru (četrus miljardus latu), kas iegūti no zagtās naftas. Apsūdzības puse uzskata, ka milzīgais naftas daudzums nozagts laika posmā no 1998. līdz 2003.gadam.

Komentāri (52)

maracecina 30.12.2010. 17.22

Kāds ir pārsteigts? Sēdēs, kāmēr vdk banda būs pie stūres. Kā arī, kāmēr bijušie ārzemju Jukos investori turpinās pieprasīt savu investīciju atmaksu no Jukos sadalītā pīraga īpašniekiem – Putina biedriem. Tiesa notiek, galvenais liecinieks sēž un sēdēs…

+5
-2
Atbildēt

0

dace_ampermane 30.12.2010. 17.26

atzina par vainīgiem vairāk nekā 200 miljonu tonnu naftas zādzībā

Vairāk nekā 200 miljonu tonnu. Vai tas varētu būt 200,2 jeb 200,3 miljonu tonnu? Kad beigsies šis ieslodzījuma laiks vai varēs atkal notiesāt? Man jau patīk klausīties padomju himnu pirms hokeja spēlēm Rīgā. Galvenais jau, ka jaunatne sāk pierast pie šīs melodijas.

+3
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 30.12.2010. 17.52

Diez vai tas grūti definējamais process, ko sauc par privatizāciju, kaut kur noritējis ideāli godīgi un saskaņā ar tā brīža likumiem, šaubos, vai tas vispār iespējams. Ja pirmo sroku taisot, būtiskākais bija jautājums par to, kurus un kāpēc atlasa ķurķim un kurus ceļ Kremļa sarkanajā saulītē, tad otrā tiesāšana nekādām neskaidrībām vietu neatstāj. Mums kaimiņos ir valstisks veidojums, kam nav nekā kopēja ne ar “ģremokrātiju” ne vienkārši cilvēcību.
Krievijā mainās izkārtnes, karoga krāsas, ģerbonī līku nazi un sitamo nomaina slikti plūkta kropla vista, bet valsts, kāda bijusi pie Vlaģimira Asinssaules, kāda pie Vasjas Tumšā, tāda pati pie Vaņas Briesmīgā, Peķkas Milzīgā, pie numurētiem Nikolajiem un nenumurētiem Iļjičiem, tāda arī pie tandemokrātiskiem liliputiem. Starp citām jaukām īpašībām arī naidīga kaimiņiem un bīstama katram, par ko sajutīsies stiprāka. Veļikaja Rossija.

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu