Saeima balso pret steidzamu paziņojumu par Baltkrieviju • IR.lv

Saeima balso pret steidzamu paziņojumu par Baltkrieviju

56
Foto: Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

Noraida VL–TB/LNNK ierosināto paziņojumu par izrēķināšanos ar opozīciju

Saeima ceturtdien ar pārliecinošu balsu vairākumu noraidīja apvienības “Visu Latvijai” –  “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikumu ceturtdien – pēdējā rudens sesijas parlamenta sēdē – izskatīt paziņojumu par izrēķināšanos ar opozīciju pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām.

VL–TB/LNNK deputāti lēmumprojektu par Saeimas paziņojuma iekļaušanu šī gada pēdējā sēdē nebija iesnieguši un saskaņojuši laikus, taču apvienības deputāts Jānis Dombrava lūdza parlamentu to tomēr iekļaut darbakārtībā, tādējādi nodrošinot, ka Latvijas parlaments nekavējoties reaģētu uz notikumiem kaimiņvalstī.

“Manuprāt, tas būtu tikai cienījami, ja Saeima pirms Ziemassvētkiem sēdē apstiprinātu savu pozīciju,” pauda Dombrava, norādot, ka VL–TB/LNNK notikumos Baltkrievijā saskata “klaju izrēķināšanos ar opozīciju un pārmērīgu spēka demonstrāciju no milicijas puses”. “Neatkarības laukumā netika žēlotas ne sievietes, ne sirmgalvji,” uzsvēra Dombrava.

Tomēr Saeima balsojot liedza prezidijam ziņot par šī priekšlikuma iekļaušanu darba kārtībā, līdz ar to tas varētu tikt skatīts tikai nākamajā kārtējā parlamenta sēdē janvāra sākumā.

Par priekšlikumu ļaut prezidijam ziņot, kas dotu iespēju iekļaut šo jautājumu ceturtdienas sēdes darba kārtībā, balsoja 20 deputāti – visa VL–TB/LNNK frakcija, 10 deputāti no “Vienotības” – Silva Bendrāte, Andris Buiķis, Lolita Čigāne, Guntars Galvanovskis, Dzintra Hirša, Ojārs Ēriks Kalniņš, Ainars Latkovskis, Imants Viesturs Lieģis, Liene Liepiņa un Kārlis Šadurskis, kā arī deputāts Edgars Zalāns (PLL).

Pret bija apvienības “Saskaņas centrs” deputāti un Janīna Kursīte–Pakule (“Vienotība”, PS), atturējās 40 pārējie Saeimas deputāti. Neviens no tiem, kas balsoja pret šī jautājums steidzamu izskatīšanu, nenāca pamatot savu nostāju debatēs.

Saeimas apvienības “Vienotība” frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis Ir.lv pēc plenārsēdes sacīja, ka visa “Vienotība” atbalsta demokratizācijas procesus Baltkrievijā un neliks šķēršļus paziņojuma pieņemšanai, taču vispirms tas jāsagatavo atbildīgajā komisijā, tādēļ ar to nevajadzētu steigties. Paziņojumu varētu pieņemt janvāra sākumā.

Savukārt Lietuvas likumdevēji trešdien pieprasīja, lai Baltkrievija atbrīvo ES valsts pilsoni Olgu Marževsku, kura tika apcietināta pēcvēlēšanu protestos, vēsta aģentūras LETA-AFP. Lietuvas Seima Ārlietu komiteja savā paziņojumā norāda, ka Baltkrievijai nekavējoties jāatbrīvo Marževska, un pauž dziļas bažas par drošības spēku rīcību Minskā. Marževska studē Baltkrievijā un bija to protestētāju vidū, kuri svētdienas vakarā tika apcietināti Minskā.

Jau vēstīts, ka Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām pagājušajā svētdienā opozīcijas rīkotos protesta mītiņos milicija aizturēja vairākus simtus cilvēku, daudzus ievainoja. Aizturēti tika arī Aleksandra Lukašenko konkurenti vēlēšanās, viens no viņiem ievainots.

Komentāri (56)

Aija Neļķe 23.12.2010. 11.52

Te izlasāms VL-TB/LNNK piedāvātais paziņojuma projekts: http://www.visulatvijai.lv/news.php?readmore=1156319399

+11
-7
Atbildēt

7

    Aija Neļķe > Aija Neļķe 23.12.2010. 18.18

    Ziņas par bojāgājušajiem gan parādījās pirmajās dienās pēc notikumiem.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > Aija Neļķe 23.12.2010. 20.58

    Izskatās, pagaidām VL vēl nav apzinājusies, ka patreiz tā ir parlamentarā partija, un, ka darbošanās parlamentā nozīmē atrastie zem lupas, tātad, jāprot argumentēt un pierādīt ar faktiem katrs savs vārds, kur nu vēl tāds te paziņojums, pie kam visas Latvijas vārdā,
    Acimredzot, galvenais mērķis bija kaut kā izcelties.
    No otras puses, vēlmi izplatīt šādus nepārbaudītus faktus par kaimiņu valsti var uztvert kā provokāciju gan pret Latviju, gan pret šo valsti.
    ņemot vērā VL visai tuvas attiecības ar Berzovska draudziņu Jēkabsonu, kurš ir slavens provokators – kas var garantēt, ka tā nebija tīša provokācija?
    Vēl mani izbrīna Šadurska un pārējo gatavība balsot par jebko un nosodīt jebko, nepārbaudot faktus un nedomājot par sekām.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Rinalds Āriņš > Aija Neļķe 23.12.2010. 20.12

    „Cienījamo” J.Iesalniek !

    Nevajaga laist muļķi: ziņas par Minskā nogalinātiem Jūsu deputāts J.Dombrava nepublicēja „pirmajās dienās pēc notikumiem”, bet tai pašā svētdienas naktī, pie tam latviešu un angļu valodā. J.D. acīmredzot paļāvās uz informāciju, kas varbūt arī kaut kad kaut kur ir parādījusies. Uz ačgārnām informācijām var arī iekrist. Bet no nopietna politiķa un partijas var sagaidīt, ka tie vismaz vēlāk šādu ziņu pārbauda un koriģē, ja izrādās, ka tā ir nepatiesa.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > Aija Neļķe 23.12.2010. 14.00

    Cilvēku upuri un nogalinātie nebija, tas ir fakts.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Rinalds Āriņš > Aija Neļķe 23.12.2010. 20.14

    Turpinājums J.Iesalniekam:

    Bet VL/TB-LNNK turpina izplatīt šo dezinformāciju, veselu nedēļu vēlāk vēlas, lai LR Saeima par tādu muļķību balso, un ir apvainojusies, ka to noraida! VL mājas lapā vēl šodien ir atrodama šī dezinformācija par it kā 4 nogalinātiem un it kā 100.000 demonstrantiem Minskā.

    Iemācieties vispirms elementāro politisku ābeci, pirms sākat rakstīt un ķerties klāt nozīmīgu valstisku dokumentu sacerēšanai, ar kuriem vismaz pagaidām varat tikai blamēt paši sevi un Latviju.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > Aija Neļķe 23.12.2010. 18.36

    Kur parādījās?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Rinalds Āriņš > Aija Neļķe 23.12.2010. 13.18

    “Cienījamo” J.Iesalniek!

    Arī es esmu pret Lukašenko režīmu. Bet VL/TB-LNNK sagatavotais projekts ir (maigi izsakoties) brāķis, pat elementāri fakti acīmredzot nepareizi. Tā piem. neesmu redzējis nevienu ziņu aģentūras vēsti, ka svētdien vai vēlāk Minskā būtu bijuši cilvēku upuri un nogalinātie, kā to piem. bezatbildīgi apgalvo Tavs deputāts Dombrava un arī ierakstīts Jūsu iesnieguma projekta tekstā.

    Iemācieties vispirms uzrakstīt juridiski un faktiski korektus iesniegumus! Es arī stipri pieņemu, ka tas bija galvenais iemesls, ka daļa no “V” balsojumā atturējās.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

peteris z 23.12.2010. 12.49

Man ir kauns par Latvijas Saeimu, par Vienotību un par mūsu attieksmi pret demoktātijas apspiesšanu Baltkrievijā.
Esmu tiešām nedaudz vīlies Latvijas politiķos. Vai tad tas ir normāli, neizteikt savu nosodījumu vardarbīgi apspiestam mītiņam un negodīgām vēlēšanām.

+9
-5
Atbildēt

0

P_Dancis 23.12.2010. 11.16

Janīna Kursīte baltkrievu Baķku bija salīdzinājusi ar Ulmani. Tad jau laikam vadonība tomēr viņai iet pie sirds.

+7
-4
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > P_Dancis 23.12.2010. 14.09

    Spēcīga personība bija K.Ulmanis – tāpēc latvieši viņam pieminekli uzcēluši Rīgā. Eh, balkrievi, baltkrievi, laikam nevēlas savu valsti ar demokrātijas un brīvā tirgus labumiem aplaimot? Būtu ņēmuši piemēru no latviešiem, kas jau divdesmit gadus bauda sasniegto depopulāciju, emigrāciju, bezdarbu,nabadzību, parādus, korupciju – un nespēj apjēgt ”sasniegumu” iemeslus.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > P_Dancis 24.12.2010. 11.53

    edge_indran
    Man nepatīk, ka tu saki: “latvieši ir uzcēluši”.
    Varbūt labāk saki “daži latvieši ir uzcēluši”.

    Un tur jau ir tā atšķirība starp demokrātiju un autoritārismu – iespēja izvēlēties.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu