Neveiksme vēlēšanās nenozīmējot TP sistēmas sabrukumu • IR.lv

Neveiksme vēlēšanās nenozīmējot TP sistēmas sabrukumu

21
Foto: Evija Trifanova, LETA

Sociologs: Tautas partijas korporatīvās struktūras ir valsts kā uzņēmuma modelis

Salīdzinoši neveiksmīgais starts parlamenta vēlēšanās vēl nenozīmē Tautas partijas (TP) vēlētāju un šīs partijas izveidoto korporatīvo saišu izzušanu, intervijā aģentūrai BNS sacījis sociologs, sabiedriskās domas pētījumu firmas "Latvijas fakti" (LF) vadītājs Aigars Freimanis.

Viņš atzina, ka grūti prognozēt TP nākotni, tomēr tās veidotās struktūras tik viegli neizzudīs. "TP kā struktūra noteikti bija vislabāk veidotā. Tā bija ne tik daudz saistīta ar kaut kādu ideoloģisku, emocionālu veidošanu, bet visa balstījās uz korporatīvo pieprasījumu, pasūtījumu. Tas ir tas, ko pazaudēja Demokrātiskā partija "Saimnieks", ko nekad līdz galam nespēja realizēt "Latvijas ceļš". Šīs korporatīvās saites ir ļoti spēcīgas – savu cilvēku, pasūtījumu izvietošana, valsts kā uzņēmuma idejas realizācija. Tāds bija tas modelis – ļoti korporatīvs, nenoliedzami izteikti labējs, acīmredzot arī konservatīvs, jo tas atbilda vēlētāju pieprasījumam," skaidroja Freimanis.

"Teikt, ka TP vēlētāji pazuduši uz visiem laikiem – nē, tādas saites nepazūd uz visiem laikiem. Pieprasījums pēc tā nepazudīs," uzskata sociologs. Viņaprāt, daļēji šo nišu patlaban aizpildījusi Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kas sākusi sevi pozicionēt kā pašvaldību partija. "Tas atbrīvo no nepieciešamības runāt par ideoloģiju," piebilda lietpratējs.

Neatbildams jautājums gan esot jautājums – vai TP starts Saeimas vēlēšanās kopā ar LPP/LC bija kļūda, vai tomēr ļāva TP izdzīvot. "Šī apvienošanās patiesībā bija polise 5% barjeras pārvarēšanai. Tas ir tā, kā diviem pusaizmigušiem pie stūres braukt katram ar savu mašīnu, vai tomēr braukt kopā un visu laiku runāt. Tā polise nedeva, protams, 100% garantiju iekļūšanai parlamentā, bet tā iespēja bija lielāka nekā tad, ja šīs savienības nebūtu bijis," vērtē Freimanis.

Patlaban grūti prognozēt turpmāko TP un LPP/LC sadarbību, jo "LPP/LC patiesībā ir tas gadījums, kuram var piemērot pārfrāzētu senu teicienu – runājam ''Šlesers'', domājam – ''partija'', un otrādi". "Tas, starp citu, bija diezgan problemātiski šajās vēlēšanās attiecībā pret TP elektorātu, jo kopš apvienības tapšanas tēla attīstības virziens bija tāds, ka Šlesera īpatsvars tajā pieaug un beigās izsmeļ gandrīz visu," piebilda Freimanis.

Jau vēstīts, ka LPP/LC un TP pirms 10.Saeimas vēlēšanām kopā ar vairākām reģionālajām partijām izveidoja apvienību "Par labu Latviju" (PLL), parlamenta vēlēšanās startējot ar vienu sarakstu. PLL 10.Saeimas vēlēšanās ieguva astoņas vietas, no tām tikai divi deputātu krēsli tika TP pārstāvjiem.

Pēc parlamenta vēlēšanām LPP/LC izveidoja vienotu bloku ar ''Saskaņas centru'' Rīgas domē. Pēdējās dienās gan TP līderis Andris Šķēle, gan LPP/LC vadonis Ainārs Šlesers norādījuši – lai gan saglabās apvienību Saeimā, pašvaldību vēlēšanās plāno startēt atsevišķi.

Komentāri (21)

aivars_silins 23.12.2010. 18.52

TP uz mūžiem paliks vēsturē kā partija, kura ieveda valsti visdziļākajā krīzē. Šo traipu no savas biogrāfijas tā nekad, ja tai izdosies vēl kādu laiku pastāvēt, nevarēs nomazgāt.
—TP godprātīgi būtu strādājusi— Nu, vai zini….

+15
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 23.12.2010. 18.03

TP trubadūrs Freimanis alojas(šnabojas,vīnojas). Ja TP godprātīgi būtu strādājusi Dombrovska valdībā un necenstos sabotēt valdības darbu, tā varēja pārvarēt 5% barjeru un saglabāt partiju. Sačupojoties ar Šlesera bandu, tā pazaudēja savu pēdējo latviešu vēlētāju.
Turpmāk Šlesers organiski iekļausies sev radniecīgo promaskavisko fašistu SC rindās, TP paliks viena un negribēta.

+12
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 23.12.2010. 19.08

Es nezinu uz ko Freimanis balstās nākot klajā ar saviem pareģojumiem. Es piemēram zīlēju pēc putnu kustībām un putnu kliedzieniem, pēc ūdens šļakstiem un pēc saules aptumsumiem. Summējot savus novērojumus varu droši un nekļūdīgi apgalvot ka TP izzudīs kā rīta rasa saulainā dienā.

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu