Puse Latvijas iedzīvotāju bažījas par eiro ieviešanu • IR.lv

Puse Latvijas iedzīvotāju bažījas par eiro ieviešanu

12
Foto: AFP/LETA

Vēl pesimistiskāki čehi; 42% negatīvi noskaņoti arī Igaunijā

Latvijā 52% iedzīvotāju baidās, ka eiro ieviešana mūsu valstī radīs negatīvas sekas, savukārt 34% ir pārliecināti, ka lata aizstāšana ar Eiropas Savienības (ES) kopējo valūtu nesīs pozitīvus ieguvumus, liecina jaunākā "Eurobarometer" aptauja.

No Eiropas Monetārajā savienībā (EMS) neietilpstošajām ES astoņām jaunajām dalībvalstīm lielāks negatīvisms nekā Latvijā valda tikai Čehijā – tur 57% aptaujāto iedzīvotāju domā, ka eiro ieviešana izraisīs negatīvas vai ļoti negatīvas sekas viņu valstī. Tā rāda septembrī pēc Eiropas Komisijas Ekonomikas un finanšu lietu ģenerāldirektorāta pasūtījuma socioloģisko pētījumu kompānijas "Gallup" veiktā aptauja, ziņo aģentūra BNS.

Lietuvā pret eiro negatīvi noskaņoti 49%, Igaunijā – 41,8% iedzīvotāju. Lietuvā eiro pozitīvi vērtē 41%, bet Igaunijā, kas jau nākamā gada sākumā kļūs par eirozonas 17.dalībnieci, 47% ļaužu sagaida, ka iestāšanās eiro zonā viņu valstij nesīs labumu.

Igaunijā, Bulgārijā, Ungārijā un Rumānijā pozitīvi noskaņoto īpatsvars ir lielāks nekā negatīvi noskaņoto, savukārt Latvijā, Čehijā, Lietuvā un Polijā vairākums iedzīvotāju pret ES kopējās naudas ieviešanu izturas negatīvi.

Astoņās jaunajās ES zemēs vidēji 43% cilvēku sagaida, ka eiro ieviešana radīs negatīvas sekas, bet 46% ir pārliecināti par pozitīvu iznākumu. Lai gan pozitīvi domājošo īpatsvars joprojām ir lielāks, kopš 2009.gada tas pastāvīgi samazinās. 2009.gada maijā pozitīvu viedokli par eiro pauda 55% respondentu, 2009.gada septembrī šī proporcija samazinājās līdz 52%, 2010.gada maijā – līdz 49%, 2010.gada septembrī – līdz 46%.

Komentāri (12)

janazakovica 21.12.2010. 19.33

visas vecajas eiropas valstis pec euro ieviesanas sakas strauja ekonomiska augsupeja.tas ir un butu labs signals investoriem..jo tiem visvairak nepatik murgi ar jebkuru vietejo valutu.

+3
0
Atbildēt

0

Lauris Grâvelis 24.05.2015. 10.32

Varbūt vienkārši vajag uzbūvēt 21.gs. cienīgu stadionu un paplašināt Mežaparka estrādes skatītāju zonu…

+2
0
Atbildēt

0

traductrice 26.05.2015. 09.22

nav jāizgudro nekāds ritenis. Kas ir galvenie skatītāji? – galvenokārt dalībnieku ģimenes locekļi un draugi. Tieši viņi ir ieinteresētākā publikas daļa. Un ir bezgala netaisnīgi, ka šai ieinteresētajai publikai ir jāstāv pazemojošās rindās bez garantijas tikt uz kāroto koncertu.

Tāpēc ir jāatgriežas pie vecu vecās labās pārbaudītās prakses lielāko daļu biļešu novirzīt kolektīviem, kuri daudz efektīvāk un saprātīgāk spēs piegādāt biļeti gala patērētājam.

Esmu bijusi vairāku Dziesmu svētku dalībniece, un kamēr pastāvēja šāda kārtība, nebija nekādas ažiotāžas un nenormālās spekulācijas.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu