­Portāls: Sudānā nolaupītie Latvijas lidotāji izglābās paši • IR.lv

­Portāls: Sudānā nolaupītie Latvijas lidotāji izglābās paši

15
gmhelicopters.com

Līdz tuvākajai ANO bāzei bija ap 30km, ko lidotāji bija nolēmuši noiet kājām

Sudānā nolaupītie Latvijas lidotāji no gūsta izglābās paši, šādu informāciju izplatījis portāls “Kas jauns”.

Portālā, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, publicēts pilotu glābšanās stāsts. Tajā teikts, ka pirmais glābšanās mēģinājums noticis jau pirmajā ķīlnieku turēšanas vietā, jo “šai vietai bieži lidojuši pāri helikopteri, un kādā izdevīgā brīdī, sargiem nemanot, pilotiem izdevies pa rāciju nodot helikoptera ekipāžai precīzas savas koordinātas. Turklāt izstāstīts, kā veikt glābšanas operāciju, cik ir sargu, kā viņi bruņoti.” Nolaupītāji nebija atņēmuši lidotājiem kartes.

Nākamajā dienā uz koordinātēs norādīto vietu atlidojis bulgāru helikopters, taču tas izsaucis ķīlnieku apsargos paniku un neko vairāk nav darījis. Tā vietā apsargi solījušies ķīlniekus nogalināt. Tomēr lidotājiem izdevies viņus pārliecināt, ka paši, spaidot aparatūras pogas, netīšām nosūtījuši koordinātes.

Vēlāk ķīlnieki pārvesti vēl divas reizes, kamēr lidotājiem izdevies aizbēgt. Tomēr līdz tuvākajai ANO bāzei bija ap 30 kilometru, un tos viņiem bija jāveic vietējiem neredzot, kājām, turklāt ar loku, lai maldinātu nolaupītājus. “Reiz pat trīs stundas gulējuši slēptuvē pie ceļa, jo uz tā bijusi pārāk liela kustība,” raksta “Kasjauns”.

“Kad tikuši kalna galā, mobilajā tālrunī parādījusies zona un piezvanījuši bāzei. Bija atlikuši tikai desmit kilometri, bet helikopters atlidojis pēc divām stundām.” Apkārtnē esot aizliegta lidaparātu pārvietošanās, un nepieciešamo atļauju saņemšanai pagājis ilgs laiks.

Tikmēr Ārlietu ministrijas (ĀM) oficiālā nostāja ir informāciju par glābšanas operāciju neatklāt. “ĀM vēlas atzīmēt, ka ārkārtīgi svarīga loma glābšanas operācijas veiksmīgā norisē bija pašu Latvijas pilsoņu profesionālajai sagatavotībai darbam ekstremālās situācijās, drosmei un pašaizliedzībai, jo šīs īpašības ļāva viņiem izdzīvot, kā arī sveikiem un veseliem atgriezties Latvijā,” teikts ministrijas paziņojumā pēc ķīlnieku izkļūšanas no gūsta.

“Konkrētas prasības vai izpirkuma maksu par Latvijas pilsoņu atbrīvošanu ķīlnieku krīzē iesaistītais grupējums Latvijas varas iestādēm vai nolaupīto ģimenes locekļiem neizvirzīja. Taču, ņemot vērā, ka Sudānas varas iestādes, ANO PPP un DPPC joprojām veic šī gadījuma izpēti, izmeklēšanas interesēs detalizētāka informācija par nolaupīšanā iesaistīto grupējumu, kā arī ķīlnieku krīzes atrisinājumu netiks sniegta,” vēsta ĀM.

Komentāri (15)

buchamona 18.12.2010. 17.58

Ja shii info atbilt patiesiibai, tad nav ko paarmest AM, vai kam tur, ka neizglaaba, bet ka piloti izglaabaas pashi. Objektiivi iemesli, Sudaana utt, tachu tas, ka oficiaalaas amatpersonas uz sho notikuma fona meegjina greznoties ar spalvaam, kuras nav pelniijushas – tas gan ir kauns, ja, protams, shii zinja atbilst patiesiibai.

Katraa zinjaa – peec shaadas info “nopluudes”, vajadzeetu kaut kaadu oficiaalu skaidrojumu dot tautai, kaa tad tas viss notika :)

+7
0
Atbildēt

0

Ilze Nagla 19.12.2010. 13.38

Lai nu kā tur bija – malači! Katrs pats savas laimes kalējs, un šis ir vistiešākais apliecinājums.

+2
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 18.12.2010. 18.27

1) Ja nemaldos, ĀM preses relīzē bija mājieni par to, ka lidotāji paši izglābušies
2) Kaut kā nemanīju ka kāds sistu sev ļoti uz pleca un slavētu. Jebkurā gadījumā valdība šajā gadījumā varēja tikai izrādīt iniciatīvu, bet reāli kaut ko darīt…

Valdība ir jākritizē, bet man gan šķiet svarīgāk ir uzsvērt, ka cilvēki negaidīja sazin ko, bet paši rīkojās. Daudziem būtu jāņem piemērs šajā gaudotāju zemē.

+5
-3
Atbildēt

1

    piziks > andrisskrastins 19.12.2010. 06.21

    Pecisk, Tev nu gan ar kurlumu laimējies… :) Kā Tu iemanījies nedzirdēt visas tās ziņas, kur tika uzsvērts, kā ar ANO pārtikas programmas drošībniekiem LR ĀM sadarbojās un cik rūpīgi MP policijas pārstāvi kaut kur braši sūtīja?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu