''Latvijas Kuģniecības'' akcionāri pulcējas busā • IR.lv

''Latvijas Kuģniecības'' akcionāri pulcējas busā

24
Foto: Nora Krevneva, F64

Līdzšinējā vadība noliedz sapulces notikšanu; lēmumi jāapstiprina Uzņēmumu reģistram

Neraugoties uz dažādiem šķēršļiem, piektdienas rītā apsardzes firmas autobusā pie Usmas ezera atpūtas centra ''Lejastiezumi'' slēgtajiem vārtiem notikusi AS "Latvijas Kuģniecība" (LK) akcionāru sapulce, ziņo aģentūra LETA. Tajā ievēlēta jauna padome un izteikta neuzticība uzņēmuma valdei, "LETA Video" apstiprinājis advokāts Lauris Liepa.

Pēc ''LETA Video'' redaktora – aculiecinieka telefonsarunā ar Latvijas Radio stāstītā, atpūtas centra teritorijā atbraukušie netika ielaisti, jo ziemā komplekss esot slēgts un tā vārtus sargāja 10-15 bruņoti vīri. Sabraukušo akcionāru reģistrācija notika mīnus 10 grādu salā pie ''Lejastiezumu'' vārtiem, bet balsošanu sarīkoja apsardzes firmas ''TM Security Latvija'' busā. Sapulcē bija  pārstāvēti 78,2% akcionāru, tātad tā bijusi lemtspējīga.

Savukārt advokāts Viktors Tihonovs, kurš deklarē, ka nepārstāvot nevienu pusi, tomēr līdz šim paudis Ventspils mēram Aivaram Lembergam izdevīgu viedokli, LETA pēcpusdienā skaidrojis, ka akcionāru sapulci nevarot uzskatīt par notikušu, un to fiksējusi valsts amatpersona – tiesu izpildītājs, kurš varējis konstatēt, ka akcionāri netiek ielaisti paredzētajā sapulces norises vietā.

Tihonovs skaidroja, ka izsludinātajā laikā un vietā akcionāru reģistrācija nav notikusi un pulksten 10, kad bija jāsākas akcionāru sapulcei, "nekas nenotika". Tas, ko ''pāris cilvēki'' noturējuši autobusā, nevarot uzskatīt par notikušu akcionāru sapulci.

LK vadība izplatījusi paziņojumu, noliedzot akcionāru sapulces notikšanu. Tomēr Uzņēmumu reģistrā jau ir iesniegti sapulces dokumenti, un par to reģistrēšanu lēmums jāpieņem līdz 21.decembrim.

Līdzšinējā LK vadība gan ir pārliecināta, ka padome un valde turpinās ikdienas darbu. LK likumā noteiktajā kārtībā esot informējusi visus akcionārus, ka 17.decembrī sapulce nevar notikt ārkārtas situācijas dēļ un tā pārcelta uz 2011.gada 28.janvāri, kad tiks sasaukta Ventspils Biznesa centrā, Ostas ielā 23, Ventspilī.

Tikmēr neoficiāli no piektdien ''Lejastiezumos'' klātesošajiem akcionāru sapulces dalībniekiem izskanējis, ka no LK biroja Rīgā esot iznesta un pazudusi svarīga datortehnika.

LK padomes priekšsēdētājs patlaban ir Māris Gailis. Tajā strādā Andris Vilcmeiers, Vladimirs Solomatins, Uldis Pumpurs, Olga Pētersone, Miks Ekbaums, Normunds Staņēvičs, Ansis Sormulis, Svens Zālītis, Guntis Ločmelis, Vladimirs Koškuls, Kārlis Boldiševics. Savukārt valdes priekšsēdētājs ir Imants Sarmulis. Tajā strādā Andris Linužs, Raivis Veckāgans, Pols Tomass.

Par uzraudzības statusa noteikšanu LK piektdien paziņoja vērtspapīru biržas "NASDAQ OMX Riga" valde. Tas darīts tāpēc, ka, neskatoties uz LK ceturtdien biržas informācijas sistēmā publicēto paziņojumu par piektdien plānotās akcionāru ārkārtas sapulces pārcelšanu uz 2011.gada 28.janvāri, izplatīta informācija, ka sapulce tomēr notiek. Uzraudzības statuss vajadzīgs, lai piesaistītu tirgus dalībnieku uzmanību, uzsver birža.

Peripetijas ap LK akcionāru sasaukšanu turpinās jau kopš gada sākumā. Sapulču izjaukšanai izmantoti dažādi iegansti – kavēta akcionāru ierašanās, ar žogu apjozta LK biroja ēka Rīgā, utml. Arī piektdienas rītā vienīgo ceļu uz ''Lejastiezumiem'' septiņus kilometrus pirms atpūtas bāzes aizšķērsoja it kā avarējis autobuss, kuram gan vieglie auto varēja aizspraukties garām. Neveiksmīgais šoferis noliedzis, ka negadījums inscenēts, taču ''LETA Video'' novērojumi drīzāk vedinājuši secināt pretējo. Ceturtdien pēcpusdienā tika ziņots par elektrības piegādes pārrāvumu ''Lejastiezumiem'', taču ''Latvenergo'' to noliedza, un atbildīgie dienesti pārbaudīja situāciju.

Kā ziņots, ar LK akcionāru sapulces vilcināšanu neapmierināts viens no lielākajiem LK īpašniekiem starptautiskais koncerns ''Vitol Group”, kura saimnieki vēlas atgūt kontroli uzņēmumā un protestus iesnieguši arī valdības pārstāvjiem un tiesībsargiem. LK ir ''Ventspils naftas'' (VN) holdinga uzņēmums, un VN lielākais akcionārs ir ''Vitol”.

LK akcionāru sanākšanas kavēšana, visticamāk, saistīta Ventspilis mēra Aivara Lemberga nevēlēšanos zaudēt ietekmi. Jau vēstīts, ka LK, iespējams, ir viens no pēdējiem legālajiem Ventspils mēra naudas avotiem, lai apmaksātu gan advokātu rēķinus, kas saistīti ar krimināllietu Rīgas apgabaltiesā, gan, iespējams, politisko aktivitāšu izdevumus. Līdz šim gan uzņēmuma valde, gan vairākums padomes bija personas, kas tieši saistītas ar Lemberga ietekmi.

LK ir viens no ievērojamākiem Latvijas uzņēmumiem. Līdz šim medijos izskanējusī informācija ļauj spriest, ka tās privatizācijā kopā ar Lembergu, iespējams, piedalījās arī apvienības ''Par labu Latviju” līderis Andris Šķēle un ar viņu saistīti uzņēmēji.

Komentāri (24)

mary75 17.12.2010. 12.45

Vispār, kad šito visu palasi un vēl atceries, cik aizdomīgas nāves jau ir sakarā ar kuģniecību un sakarā ar to, ka kāds pārāk daudz zinājis par V patreizējo koalīcijas galveno partneri, šķiet, ka te Āfrika atpūšas.

+20
-1
Atbildēt

2

    indzax24 > mary75 17.12.2010. 12.48

    Lembi laikam slikti sapņi netraucē :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > mary75 17.12.2010. 14.02

    …kamēr ieradīsies Tuvo Austrumu teroristi…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

disassociative 17.12.2010. 12.39

Un kad indīgās bites atkal sāks lidot? Lembim kāds ir uzdrošinājies skābekli piegriezt. Varētu būt jautri.

+13
-1
Atbildēt

1

    Pēterītis > disassociative 17.12.2010. 13.59

    Iespējams, Lambergs ir talantīgākais starp Latvijas politiķiem. Tomēr viņa spējas nevajadzētu pārvērtēt un ventspilnieku demonizēt. Ar 27,55% nevar diktēt noteikumus lielākās akciju paketes turētājam Vitol grupai. Ticamāka versija ir Lemberga bīdīšana priekšplānā, lai piesegtu mūsu austrumu kaimiņa intereses lielākā spēlē.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

Kristaps O. 17.12.2010. 12.36

pastāstiet, kas tagad notiks ar koalīciju???

+8
0
Atbildēt

5

    disassociative > Kristaps O. 17.12.2010. 13.35

    Nu tad pastāv vēl iespēja gāzt patreizējo valdību, ātri saformēt jaunu ar ZZS premjeru un koalīcijā veco gvardi un ātri, ātri mainīt likumus par labu Lembergam. Pie šāda scenārija koalīcija ir kaput.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > Kristaps O. 17.12.2010. 13.31

    Es domāju, ka koalīciju šis atgadījums ar LK, nekādi neietekmēs, jo LK tak ir prihvatizēta un valdībai nav nekādas teikšanas par LK, jā bet UR ir Baloža rokās!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    disassociative > Kristaps O. 17.12.2010. 20.24

    Latvijas pērkamā tiesa ņems vērā to, kas vairāk maksās. Ja vajadzēs, likumus pa savam patulkos.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > Kristaps O. 17.12.2010. 13.31

    Nekas. Reāli Lembergs notiekošo nevarēja ietekmēt, tikai novilcināt. Šobrīd bumba būs UR pusē, kur sāksies vislielākā jautrība. Un pēc tam drošvien sekos tiesāšanās. Galvenais jautājums – vai UR galvenais cilvēks piereģistrēs izmaiņas LK valdes sastāvā. Ja jā, tad Lemberga dziesma šajā uzņēmumā ir nodziedāta. Kaut es domāju, ka ir ļoti iespējams, ka uzņēmums ir sen jau izlaupīts un iznests un reālajiem īpašniekiem atstāta čaula.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > Kristaps O. 17.12.2010. 15.51

    alias, likumus nevar mainīt ar atpakaļejošu datumu. Tiesa to neņems vērā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu