Eksporta eņģeļi • IR.lv

Eksporta eņģeļi

4
Gateway Baltic īpašniece un vadītāja Inese Andersone un Bafija firmas birojā. Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64
Sanita Jemberga

Konsultanti Gateway Baltic atzīti par pērn visstraujāk augošo zviedru uzņēmumu Latvijā

Pagājušajā nedēļā Gateway Baltic birojā iezvanījās telefons. Eglīšu audzētāji bija nolēmuši, ka pienācis īstais laiks eksportēt preci. «Droši vien tas ir iespējams, bet uz šiem Ziemassvētkiem nepaspēsim,» teica eksporta konsultāciju uzņēmuma darbiniece. «Kāpēc ne? Mēs strādājam ātri!» neizpratnē bija audzētāji. «Strādā ātri, bet neplāno laikus. Teicu – ja pavasarī sāksit strādāt pie nākamās Ziemassvētku sezonas, tad droši vien sanāks.»

Amizanto epizodi eksporta konsultāciju uzņēmuma Gateway Baltic īpašniece un vadītāja Inese Andersone piemin, stāstot par «vidējo» Latvijas eksportētāju, kam nav iepriekšējas pieredzes darbā ar citu valstu tirgiem. Stāstījumā nav ne kripatas augstprātības. Latvieši eksportēt mācās pēdējos 6-10 gadus, un tirgū pretī ir skandināvi, nīderlandieši, vācieši, briti, kas ar tirdzniecību nodarbojas jau gadsimtiem. Mācības prasa laiku un nav iegūstamas skolā. Viņas uzņēmums palīdz gan latviešiem iekļūt ārzemju tirgos, gan otrādi: ārzemniekiem atrast partnerus Latvijā. Vienlaikus ar Latvijas ekonomikas ideoloģijas maiņu no kredītos balstītas ekonomikas uz ražošanu un produkcijas eksportu arī Gateway Baltic pēdējos divos gados uzņēmis apgriezienus. «Nesaku to, lai baidītu cilvēkus, kas varētu gribēt nodarboties ar eksporta konsultācijām, bet tā nav pastaiga pa pļavu,» saka Inese. «Salīdzinātu to ar vilcienu, kas lēni, lēni iekustas un tikai tagad sācis braukt.»

Latvijā vairāk iespēju
Rīgas Ekonomikas augstskolu jeb «zviedrus» absolvējusī  Inese uzņēmumu nodibināja 2004.gadā kopā ar vīru. Bija pārcēlusies uz vīra dzimteni Zviedriju, taču pēc pusotra gada nolēmuši atgriezties Rīgā. «Nolēmām, ka jādzīvo šeit, jo te var vairāk izdarīt. Zviedrijā es varētu ieiet viņu lielajā sistēmā, kur varu būt maza skrūvīte, kas varbūt kaut ko griež un varbūt neko. Latvijā man ir lielākas iespējas izmantot savu potenciālu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu