Divas atklātības • IR.lv

Divas atklātības

7
Nellija Ločmele

Tas būtu interesants stiķis, ja krustotos mūsu slavenās multimediju mākslinieces Katrīnas Neiburgas un pasaulē slavenākā datu atslepenotāja Džūljena Asanža ceļi! Abi ir mūsu žurnāla varoņi šonedēļ

Asanža ķēriens laikam nebūtu diezkāds, jo Katrīna pati saka, ka ir cilvēks, kuram absolūti ne par ko tā īsti nav kauns. Viņa ir atklāta. Tas ir arī viņas mākslas trumpis.

Televizoru Katrīna neskatās jau «simt gadu» un, intensīvi strādājot, gluži labi iztiek bez preses, tā ka varbūt pat nenojauš par WikiLeaks publiskoto ASV slepeno dokumentu traci un grupas līdera Asanža arestēšanu. Arī viņam patīk atklātība. Tikai viņa atklātība ir citāda. Paradoksāla, jo, atklājot svešus noslēpumus, pašam jāievēro dzelžaina slepenība. Interesants izpētes objekts būtu šis baltgalvainais, citplanētietim līdzīgais austrālietis, kuru māte savulaik nesūtīja skolā, lai izglītības sistēma neradītu viņā pakļāvību un nenogalinātu vēlmi pašizglītoties. Plāns izdevās, Džūljens drīz kļuva par izsmalcinātu programmētāju, kuru izklaidē šiverēšana svešās datorsistēmās un iedvesmo slepenas informācijas publiskošana.

Asanžam nekur nav māju, un viņa dzīvesveids drīzāk izskatās pēc apsēstības radīta mākslas projekta, nevis realitātes. Šķiet, ka patiesību par viņu nav iespējams noskaidrot policijas izmeklēšanā, bet atšķetināt personības labirintus būtu pa spēkam tieši māksliniekam. Atklātība triumfētu, kad WikiLeaks noplūdinātu Katrīnas Neiburgas videoinstalāciju Tīkla vientuļnieks. Eh, Katrīna, varbūt tomēr iemet aci ziņās?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu