Tautas sapulce pulcē maz cilvēku • IR.lv

Tautas sapulce pulcē maz cilvēku

17
Foto: Ieva Čīka, LETA
Ilze Malaševska

Akcijas dalībnieki pauž neticību, ka varētu kaut ko mainīt

Vairāki desmiti arodbiedrību pārstāvju un citu aktīvu cilvēku ceturtdienas vakarā pulcējās ''Tautas sapulcē'' Esplanādē, Rīgā, kuru rīkoja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS). Klātesošie gan atzina – vairs īsti netic, ka ar šādām akcijām ko var mainīt.

Tautas sapulces dalībnieku skaits nebija liels – aģentūras ziņo par pāris simtiem aktīvistu, tomēr bija ieradušies arī cilvēki no reģioniem. Galvenokārt bija sanākuši gados veci cilvēki, mazāk jauniešu. Pasākuma dalībnieku pulkam pievienojās arī nejauši garāmgājēji un interesenti. Dalībnieku sagatavotie plakāti galvenokārt aicināja neatņemt naudu izglītībai un iedzīvotājiem, paaugstināt algas, lai cilvēkiem nebūtu jādodas prom no valsts.

Vairākums Ir.lv uzrunāto skaidroja – Tautas sapulcē piedalās tāpēc, lai paustu savu viedokli, tomēr neesot īstas ticības, ka kaut kas mainīsies. ''Gribas cerēt, ka kaut kas mainīsies, bet diemžēl šādas tautas sapulces nekādus rezultātus līdz šim nav devušas,” secināja Renārs.

Mazā Kriša māmiņa Agnese uzskata, ka cilvēki nenāk uz šādiem pasākumiem, jo vairs netic tam, ka varētu kaut ko ietekmēt sev par labu. ''Agrāk bija cīnīšanās gars, bet tagad vairs nav. Nevaru teikt, ka neticu, bet, ja runā procentuāli, tad 80% vai vairāk domāju, ka nekas nemainīsies,” viņa atzina.

''Mēs gribam, lai valdība uztver sociālos partnerus, viņu priekšlikumus,” savā uzrunā sacīja Sakaru darbinieku arodbiedrības pārstāve Zoja Semjonova. ''Mēs atnācām, lai vēlreiz pārskatītu budžetu, kurā divas trešdaļas ir uz mūsu, nodokļu maksātāju rēķina, un viena trešdaļa – no ienākumiem. Mēs gribam otrādi.”

LBAS līderis Pēteris Krīgers iesāka savu runu ar sveicieniem Ziemassvētkos un pauda vēlmi, lai ikviena ģimene varētu svētkus sagaidīt ar karstvīnu un piparkūkām, ne tikai turīgie. Tautas sapulces noslēgumā viņš mudināja cilvēkus būt ''karstiem” – nepalikt vienaldzīgiem un kļūt aktīviem.

Semjonova Ir.lv mazo dalībnieku skaitu skaidroja ar to, ka daudzi vēlējās, lai sapulce notiek sestdien, tad varētu atbraukt krietni vairāk cilvēku, kā arī norādīja, ka cilvēku skaits raksturo to, kādi mēs esam. „Bet, mēs, tie, kas esam šeit, esam tā aktīvā daļa, kura cīnās, tic,” viņa piebilda. Vairāki satiktie cilvēki domā, ka mazo atnācēju skaitu var pamatot arī ar laikapstākļiem – Rīgā stipri putināja.

Arodbiedrību prasība Saeimai bija neatbalstīt valdības sagatavoto un parlamentā pirmajā lasījumā ceturtdien jau apstiprināto 2011.gada budžetu projektu, bet mainīt to, neplānojot lielāko deficīta samazināšanas slogu uzlikt mazāk turīgo nodokļu maksātāju pleciem.

Komentāri (17)

dmitrijskripkins 10.12.2010. 10.36

Lai ļaudis pulcētos protesta akcijās, ir jābūt kaut kam ļoti konkrētam pret ko protestēt. Ideja “mēs gribam lai valdība ieklausās sociālajos partneros” nav nekāda ideja, jo vairumam nav precīzi skaidrs, ko sociālie partneri grib pateikt. Ja kāds būtu netaisni apcietināts, lūdzu – mītiņš rastos pats no sevis. Vajadzīgs kaut kas vienkāršs un precīzs kas simbolizē problēmu. Patreizējais pietiekami lielais tautas atbalsts Dombrovskim arī liecina par to, ka ļaudis labrāt redz kādu vismaz kaut ko darām, nevis virinām muti. Neviens nav ekonoists vai politologs, lai precīzi spētu izvērtēt ko Dombrovsis dara vai nedara pareizi. Taču ar savu attieksmi un stāju viņš nekādi neprovocē tautas neapmierinātību. Pat tad ja paceļ nodokļus. Tāpēc es nedomāju, ka jebkādi mītiņi šajā kontekstā vispār notiks.

+9
0
Atbildēt

0

ievuliitis 09.12.2010. 21.53

Ja saskaita nozaru arodbiedrību skaitu Latvijā un tur par reālu algu strādājošos, katram vēl pa vienam-diviem ģimenes locekļiem vai draugam – akurāt arī tie pāris simti iznāks:))
“Tautas” sapulce :D

+9
-2
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 10.12.2010. 05.58

Pietiek ūdeni reiz duļķot
Muļķu nav un nav, ko muļķot.

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu