SVF atzinīgi vērtē Īrijas jauno budžetu • IR.lv

SVF atzinīgi vērtē Īrijas jauno budžetu

29
Protesta akcija pret Īrijas budžeta pieņemšanu. Avots: AFP/LETA

Fonda direktoru valde par aizdevuma piešķiršanu lems piektdien

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) otrdien atzinīgi novērtējis Īrijas parlamentā apstiprināto 2011.gada budžetu, vēsta aģentūras LETA un “Agencie France Presse”. Tajā ievēroti Eiropas Savienības (ES) un fonda nosacījumi, lai valsts spētu iegūt starptautisko aizdevumu 85 miljardu eiro (59,7 miljardu latu) apmērā.

"Mēs novērtējam 2011.gada budžeta apstiprināšanu. Šī ir skaidra zīme Īrijas gatavībai risināt tās problēmas un izmantot šīs atvērtās un dinamiskās ekonomikas iespaidīgo izaugsmes potenciālu," teikts SVF paziņojumā.

Par 22,5 miljardu eiro (15,8 miljardu latu) aizdevuma piešķiršanu Īrijai SVF direktoru valde lems piektdien. Pārējos 62,5 miljardus eiro aizdevuma nodrošinās ES.

Jau ziņots, ka ES dalībvalstu finanšu ministri otrdien formāli apstiprināja Īrijas 2011.gada budžetu, kurā paredzēti nodokļu paaugstinājumi un izdevumu samazinājumi sešu miljardu eiro (4,2 miljardu latu) apmērā. Ar tiem valdība cer samazināt budžeta deficītu no aptuveni 32% šogad līdz 9,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP) nākamgad.

Taupības pasākumos paredzēta ministru algu un bērnu aprūpes pabalstu samazināšana, kā arī nodokļu paaugstināšana ienākumiem un degvielai.

67,5 miljardus eiro (47,4 miljardus latu) Īrijai piešķir ES un SVF, bet 17,5 miljardi eiro (12,2 miljardi latu) tiek atvēlēti no Īrijas valsts pensiju fonda.

Finansiālo palīdzību Īrijai piedāvājusi Lielbritānija 3,8 miljardu eiro (2,6 miljardu latu) apmērā, Zviedrija 600 miljonu eiro (421,6 miljonu latu) apmērā, bet Dānija – 400 miljonu eiro (281,1 miljonu latu) apmērā.

Komentāri (29)

Viedoklis_lv 25.12.2014. 20.05

Apsveicu! Jūs pievienojaties cilvēku klubam, kas zina, ka privāti uzņēmumi rada jaunu naudu aizdevumu veidā bez reāla seguma. Kādu monetāro reformu civilizācijai piedāvāsit? Vai tā saukto Chicago plan ko izstrādāja bet neieviesa pēc lielās depresijas?

0
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu