WikiLeaks vēsta par NATO aizsardzības plānu Baltijai • IR.lv

WikiLeaks vēsta par NATO aizsardzības plānu Baltijai

32
NATO lidmašīnas patrulē Latvijas gaisa telpā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Publiskotie dokumenti apstiprina reģiona iekļaušanu Polijas aizsardzības stratēģijā

Tīmekļa vietnes "WikiLeaks" atklātībai nodotie Savienoto Valstu diplomātiskās sarakstes dokumenti apstiprina, ka NATO un ASV gatavo plānus Baltijas valstu aizsardzībai pret Krieviju, vēsta aģentūras LETA-BBC.

Kā atklāj laikrakstā "The Guardian" publiskotās diplomātiskās telegrammas, plānots paplašināt Polijas aizsardzības stratēģiju, iekļaujot tajā arī Igauniju, Latviju un Lietuvu. Baltijas aizsardzības plāna esamība vēl šogad pirmajā pusē netika oficiāli apstiprināta, tomēr par to kļuva zināms 19.-20.novembrī NATO Lisabonas sanāksmē, kur tika apspriesta arī Ziemeļvalstu un Baltijas aizsardzības ministru neformālas drošības padomes veidošana.

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Vienotība") gan otrdien LNT raidījumā "900 sekundes" ne apstiprināja, ne noliedza šāda plāna esamību. Viņš gan uzsvēra – kopš Latvija ir NATO dalībvalsts, "uz mums attiecas [Vašingtonas līguma] 5.pants, pārējais ir detaļas''. ''Mēs varam justies drošībā,'' sacīja ministrs, piebilstot – "neatkarīgi no tā, vai šādas ziņas ir spekulācijas vai patiesība, tas liecina tikai par to, ka "WikiLeaks" spekulē ar demokrātijas principiem, tas pielīdzināms visatļautībai''.

Kā liecina Wikileaks publiskotie dokumenti, šī gada janvārī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone parakstījusi slepenu telegrammu, kurā teikts, ka militārajā aliansē panākta vienošanās paplašināt Polijas aizsardzības plānu un iekļaut tajā arī visas trīs Baltijas valstis. Šajā plānā iecerēts iesaistīt deviņas NATO divīzijas no ASV, Lielbritānijas, Vācijas un Polijas, vēsta "Guardian", atsaucoties uz informāciju, kas nonākusi poļu laikraksta "Gazeta Wyborcza" rīcībā.

Telegrammā ieteikts šos plānus neapspriest publiski, lai neradītu nevajadzīgu spriedzi NATO un Krievijas attiecībās. Savukārt dokumentā, kas ASV Valsts departamentam nosūtīts no Savienoto Valstu pārstāvniecības NATO, teikts, ka paplašināt Polijas aizsardzības plānu "Eagle Guardian", iekļaujot Latviju, Lietuvu un Igauniju, alianses Militārajā komitejā 20.janvārī ierosinājis sabiedroto augstākais komandieris Eiropā, ASV admirālis Džeimss Stavridiss.

Priekšlikums par "paplašināšanu oficiāli iesniegts sabiedrotajiem lēmuma pieņemšanai, izmantojot noklusēšanas procedūru", teikts telegrammā. Ar noklusēšanas procedūru tiek saprasts tāds lēmumu pieņemšanas veids, kurā iesaistītās puses klusēšana tiek uzskatīta par piekrišanu izteiktajam priekšlikumam.

"22.janvārī NATO Militārā komiteja vienojās paplašināt "Eagle Guardian", alianses ārkārtas situācijas plānu Polijas aizsardzībai, lai tajā iekļautu arī Igaunijas, Latvijas un Lietuvas aizsardzību un nostiprināšanu," teikts telegrammā.
Tajā pašā laikā, kā liecina telegrammas teksts, kuru pagājušā gada 16.decembrī nosūtījusi ASV pārstāvniecība NATO, iniciatīva Baltijas valstu aizsardzības plānus izstrādāt kā "Eagle Guardian" sastāvdaļas nākusi no Vācijas.

Savukārt publiskotajā Klintones telegrammā paskaidrots, ka "Eagle Guardian" papildināšana, iekļaujot tajā arī Baltijas valstu aizsardzību, ir tikai pirmais solis atsevišķām valstīm paredzēto NATO plānu pārstrādāšanā par reģionāliem aizsardzības plāniem.

ASV valsts sekretāre piebilst, ka NATO ārkārtas situāciju plāni nav publiskas apspriešanas priekšmets, norādot, ka Ziemeļatlantijas līguma 5.panta efektivitātes demonstrēšanai ir citi publiskās diplomātijas instrumenti, piemēram, manevri, militārās investīcijas un partnerība.

Klintone uzsver, ka ārkārtas situāciju plānu publiska apspriešana mazina to militāro vērtību, atklājot NATO plānošanas procesu un tā mazinot sabiedroto drošību. Tas novedīšot arī pie "nevajadzīga NATO-Krievijas spriedzes pieauguma".

Kā liecina atklātībai nodotā diplomātiskā telegramma, kuru 18.decembrī nosūtījusi ASV vēstniecība Varšavā, poļu amatpersonas, paužot stingru atbalstu nepieciešamībai izstrādāt Baltijas valstu aizsardzības plānus, sākotnēji paudušas bažas, ka "Eagle Guardian" paplašināšana var aizkavēt tā pilnīgu pabeigšanu.

17.decembrī tiekoties ar ASV vēstnieka vietnieku Viljamu Haidu, Polijas aizsardzības ministra vietnieks Staņislavs Komorovskis paudis skepsi pret reģionālo pieeju aizsardzības plānu izstrādē. Viņš izteicies, ka "Varšava dotu priekšroku atsevišķam Polijas plānam". Komorovskis gan piebilda, ka Varšava varētu piekrist "divām savstarpēji papildinošām nodaļām – Polijai un Baltijas valstīm –  "Eagle Guardian" ietvaros". Līdzīgu viedokli Haidam 15.decembrī izteicis arī Polijas Ārlietu ministrijas Drošības politikas departamenta direktors Ādams Koberackis.

Krievija otrdien pauda neizpratni par NATO plānu Baltijas valstu aizsardzībai, atsaucoties uz avotiem Ārlietu ministrijā, vēstī aģentūra Interfax. Kā ziņo LETA-AFP, Krievijas Valsts domes Starptautiskās komitejas priekšsēdētāja vietnieks Leonīds Sluckis paziņojis, ka Krievijai vajadzētu pieprasīt oficiālus paskaidrojumus no NATO.

Komentāri (32)

Janis 07.12.2010. 11.30

Šī ziņa ir speciāli tiem brēcējiem, ka NATO mums tāpat nav vajadzīgs tikai lieki tēriņi (no kā bieži ne gluži izprotamā veidā tiek secināts, ka ES arī tikai par nastu).

Jeb citiem vārdiem sakot, lūdzu, jums saskaņcentrieši – podarok na rožģestvo!

+5
0
Atbildēt

1

aigiigais 07.12.2010. 13.44

Nezinu, man patīk, esmu par McCainu un ASV bez Obamas. :) TAs lieliski palīdz “restartam”. :)

+4
-2
Atbildēt

0

sniega_roze 17.12.2014. 17.08

Nu šis jau vairāk liekas kā tāds nokavēts studenta mājasdarbs.

Normāli būtu attēlot mikronodokļa maksātāju skaita un nomaksāto nodokļu dinamiku, ģeogrāfisko sadalījumu, sociālo portretu un analīzi.

Lai tiktu līdz Ziemeļvalstu nodokļu praksei darbaspēka nodokļiem un konkurētspējai ir jāsaprot kur mēs esam.

Es domāju, ka mikronodokļa režīmam pietrūkst divas lietas – iespējai maksāt Rīgai atbilstošas konkurētspējīgas algas, proti, eur 1500 mēn jeb divas reizes vairāk kā tagad, un iespēju viegli pieņemt un atlaist darbiniekus. Tas vajadzīgs lai var sākt konkurēt reģionāli.

Bet visas runas, ka sagraujot mikronodokļu sistēmu pēkšņi nu visi maksās lielus sociālos ir tāds uzņēmējdarbību nesaprotošu cilvēku runa. Arī raksta autora. Vispirms lai vispār sāk pelnīt un godīgi maksāt nodokļus, un tad aug un kļūst konkurētspējīgi Baltijas jūras reģionā. Tas ir ceļš. Pie tā starp citu pieder arī Vācijas eur 450 mēn neapliekamais minimums.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu