Nevirzīs tālāk ziņojumu par padomju kaitējumu • IR.lv

Nevirzīs tālāk ziņojumu par padomju kaitējumu

29
Foto: Raitis Plauks, F64

Pēc Zatlera vizītes izziņošanas dokuments izņemts no valdības mājaslapas

Vairākus gadus tapušais informatīvais ziņojums par Latvijai padomju režīma nodarītā kaitējuma pārrēķināšanu naudā piektdien pēc Valsts prezidenta gaidāmās vizītes Krievijā datumu publiskošanas izņemts no valdības mājas lapas internetā, un tā tālāka virzīšana netiek plānota, sestdien raksta avīze "Neatkarīgā".

Ministru kabineta mājas lapā internetā iepriekš pieejamā, pērn tapušā dokumenta secinājumi, iespējams, bija pretrunā oficiālajai cieņas pilnajai Latvijas nostājai attiecībās ar Krieviju, citē aģentūra BNS. Pēc žurnālistu intereses tas vairs nav pieejams un tiek traktēts kā kļūda.

Avīze raksta, ka četrus gadus tapušais pētījums, iespējams, tiks izmantots par pamatu zinātniskām konferencēm, taču nebūšot pamats, lai īstenotu 2005.gadā Saeimas pieņemtās deklarācijas "Par Latvijā īstenotā Padomju Sociālistisko Republiku Savienības totalitārā komunistiskā okupācijas režīma nosodījumu" mērķi un iesniegtu Krievijai rēķinu. Valsts kanceleja informējusi, ka pēc pētnieku komisijas darba apturēšanas dokumenta tālāka virzīšana patlaban netiek plānota.

"Informatīvajā ziņojumā par Ministru kabineta izveidotās Komisijas PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanai darbību laikā no 2005.gada 5.augusta līdz 2009.gada 31.jūlijam", kas iesniegts Valsts kancelejai, Krievija apsūdzēta pret Latviju pastrādātu noziegumu attaisnošanā, slēpšanā un jaunu plānošanā. Pēcāk dokuments internetā nomainīts ar komisijas pirmo ziņojumu, kas tapis 2005.gadā un ir toreizējā premjerministra Aigara Kalvīša (TP) parakstīts. Komisija pirmo ziņojumu gatavoja tikai četrus mēnešus, ieskicējot turpmākos pētnieciskās darbības virzienus.

Līdztekus dažādos pētījumos balstītām aplēsēm, ka Krievija par 50 okupācijas gadiem ir parādā Latvijai "vismaz 150-200 miljardus latu", ziņojuma kopsavilkumā bijis teikts: "Postījumus, kurus Baltijas valstīm nodarījis PSRS totalitārais okupācijas režīms, nekad nebūs iespējams kompensēt. Tomēr kompensācija ir likumīga un obligāta gan tādēļ, lai atlīdzinātu nodarītās nelikumības, gan tādēļ, lai turpmāk garantētu valstu stabilitāti un drošību. Krievijas pienākuma neievērošana veikt reparācijas par pagātnē nodarītajām nelikumībām un noziegumiem ir uzskatāma par izdarīto noziegumu attaisnojumu. Tā rada nesodāmības apziņu un aicinājumu slēpt esošos un izdarīt jaunus noziegumus, par ko liecina veiktās apmelojumu kampaņas."

Ārlietu ministrija komisijas darba rezultātus nekomentē, norādot, ka šis jautājums nav ārpolitisks. Prezidenta kanceleja atzinusi, ka par kompensāciju jautājumu gaidāmās vizītes Maskavā laikā nerunās.

PSRS kaitējuma pētīšana valstij izmaksājusi pusmiljonu latu. Patlaban darbu pārņēmusi Latvijas okupācijas izpētes biedrība.

Kā ziņots, kaimiņvalsts Lietuva savus aprēķinus par padomju okupācijas nodarītajiem zaudējumiem Krievijai darījusi zināmus jau pirms pāris gadiem. Par kompensācijas izmaksu nekas nav zināms, taču viens no Krievijas propagandas tematiem ir radīt iespaidu, ka Baltijas valstis PSRS bijuši nevis donori , bet liekēži.

Komentāri (29)

Sanšains 04.12.2010. 18.30

Kāds zinātājs varētu komentēt: vai Ēzeļa Ausis ir klasificējamas kā vērtīga dāvana, kas valsts amatpersonai jāatstāj valsts īpašumā vai arī tās ir apbalvojums, ko drīkstēs ielikt mājās, “sekcijā aiz stikla” un lepni rādīt mazbērniem?

+10
0
Atbildēt

0

ﮎandijs Be1t1kﮎ 04.12.2010. 17.37

Lienot uz vēdera neviens vēl krievu cieņu nav iemantojis. Vai pēc Zatlera pārvēlēšanas mājas lapā neparādīsies “vēsturiski pētījumi” par 1940. gada sociālistisko revolūciju Latvijā?

+10
-1
Atbildēt

0

ievitte 05.12.2010. 11.48

Nevaru beigt “jūsmot” par šo: (rakstā 3.atkāpe no beigām)

“Ārlietu ministrija komisijas darba rezultātus nekomentē, norādot, ka šis jautājums nav ārpolitisks. ”

Nav ārpolitisks? Vai varētu būt kāda vēl ārpolitiskāka tēma? Respektīvi, tieši uz Latvijas valsti attiecināma ārpolitiska tēma. (Te nedomāju Obamas,Merkeles un citu lielvalstu vadītāju darbības. Lielvalstu apgriezieni tā kā būtu cit-valstu-ārpolitika, kas ietekmē arī Latvijas valsts ārpolitiku. Bet Latvijas-ārpolitika ir Latvijas ārpolitika. Un valsts ārlietu ministrijai tas nav skaidrs?)

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu