Flika uzņēmums reģistrē ''airBaltic'' preču zīmes • IR.lv

Flika uzņēmums reģistrē ''airBaltic'' preču zīmes

35
Bertolts Fliks. Foto: Gints Ivuškāns, F64
Ir redakcija

BAS ignorējis agrākās norunas atdot preču zīmes nacionālajai lidsabiedrībai

Neraugoties uz sabiedrībā lielu sašutumu izraisījušajām ziņām, ka nacionālās aviokompānijas  ''airBaltic'' prezidents Bertolts Fliks sev piederošam uzņēmumam "Baltijas aviācijas sistēmas"  (BAS) pārdevis virkni ''airBaltic'' zīmolu, un iepriekšējā satiksmes ministra Kaspara Gerharda (TB/LNNK) solījumiem nokārtot to atdošanu lidsabiedrībai, tas nav noticis, un Flika uzņēmums turpina to reģistrāciju savā vārdā.

Patentu valdē uz ''airBaltic'' mazākuma akcionāra BAS vārda nule reģistrēta preču zīme ''Baltic Miles'', kas ir lidsabiedrības lojalitātes programmas nosaukums.

BAS pārstāvis Juris Pētersons Flika vārdā atbildēja, ka preču zīmes reģistrācija ir ilgstošs process un bija pieteikta jau 2009. gada 5.augustā. Visas iegādātās preču zīmes "valstij ir iespējams atpirkt jebkurā laikā".

''Lursoft'' dati rāda, ka "Baltic Miles" ir tā meitas uzņēmumam "Baltic Airlines" piederošs uzņēmums.

Tikmēr Satiksmes ministrija (SM) Ir.lv gan atgādināja darījuma priekšvēsturi (ka tā kā akcionārs pēc būtības nebija informēta par zīmolu darījumiem, nebija tiem piekritusi un darījumu dēļ iepriekšējā lidsabiedrības padome zaudēja uzticību), gan norādīja, ka ne tikai vairākkārt mutiski, bet arī rakstiski aicinājusi BAS nekavējoties sākt sarunas par preču zīmju atgūšanu. Vēstulē Fliks aicināts informēt par atdošanas nosacījumiem, juridiskajiem un finansiālajiem aspektiem, bet atbilde uz to nav saņemta. SM arī sūdzas, ka vienīgais veids, kā īstenot valsts interešu aizsardzību, ir uzņēmuma padome, kas nespēj funkcionēt, jo no tās vispirms atkāpās padomes loceklis Uldis Martinsons (JL), bet pēc tam arī viņa vietā ieceltā premjera biroja vadītāja Olita Augustovska (JL).

Patentu jautājumos kompetents jurists Ir.lv norādīja, ka trīs mēnešu laikā kopš preču zīmes reģistrācijas – tātad līdz nākamā gada 20.februārim – ir iespējams iesniegt Patentu valdes Apelācijas padomē protestu pret zīmes reģistrāciju. Viens no iebilduma pamatojumiem var būt tas, ka preču zīmi ir reģistrējusi persona, kurai nav tiesību uz šo zīmi. Ja termiņš ir nokavēts, jāsniedz prasība Rīgas apgabaltiesā.

SM tieši neatbild uz jautājumu, vai apstrīdēs preču zīmes reģistrāciju, taču ir skaidrs, ka pierādīt BAS tiesību neesamību būtu grūti: lidsabiedrības padome, iespējams, nesaprotot, par ko tieši lemj, akceptēja sešu preču zīmju pārdošanu. Juridiski darījums, ar kura palīdzību uz papīra tika pielabota ''airBaltic'' bilance un bija iespējams uzrādīt rekordlielo peļņu, joprojām ir spēkā. Kopā ar "airBaltic" Flika uzņēmuma kontrolē nonāca ''airBaltic.com", "airBaltic Travel.com", "airBaltic Hotels", "Baltic Miles" un "Baltic Taxi".

BAS pieder mazākums – 47,2% – nacionālās lidsabiedrības akciju.

Ziņas autores – Ir žurnālistes Sanita Jemberga un Anita Brauna.

Komentāri (35)

dro 01.12.2010. 08.50

Tādus nekauņas kā Fliks ir jāpārmāca citiem par biedinājumu, bet vai atradīsies audzinātājs? Vienotībai iespēja demonstrēt savu varēšanu vai nevarēšanu:)

+21
-3
Atbildēt

1

    piziks > dro 01.12.2010. 20.24

    Ino, — prāta, izglītības, profesionalitātes sacensībā Vienotība ar Fliku, visticamāk, vēl nespēj konkurēt, un, izrādās, atseviškos gadījumos uzrodas kāds, kas spēj būt vēl nekaunīgāks. Toties, kā liecina pēdējo dienu likumdošanas jaunumi, Vienotības vadībā Ministru Kabinets lieliski nospārda tos, kuru pretošanās ir ierobežota — nodokļu maksātājus.

    Izskatās, ka Latvijas sociālekonomiskajā vidē izaudzis Lembergs nr.2 — no Vāczemes eksportētais Fliks: neapšaubāmi gudrs, labi izglītots un — ekstrēmi nekaunīgs. Valdībai nav citas iespējas, kā censties celt savu kvalifikāciju un atbildīgos amatos virzīt profesionāļus, — Sanitas Jembergas un Anitas Braunas kopējais teksts raksturo to personāžu kompetenci, kas iekļūst valdēs un padomēs: iespējams, nesaprotot, par ko balsojuši… OMG!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 01.12.2010. 10.18

Šķiet ka vienīgais ko valsts var darīt kā akcionārs ir tiesāties ar Fliku par rīcību, kas atklāti kaitē uzņēmuma kapitālam, peļņai un izdzīvotspējai. Citu variantu neredzu.

Fliks kā jau Fliks – Šlesera skolnieks. Melo un d$@$ uz nebēdu. Nevienam viņa vārdam, nevienam viņa parakstītam dokumentam neuzticētos.

Ceru ka Augulim izdosies ar šo augoni – parazītu tikt galā.

+18
-1
Atbildēt

1

    daina_tabuna > andrisskrastins 01.12.2010. 10.38

    @pecisk
    Diezvai Fliku var saukt par Šlesera skolnieku. Ņemot vērā, ka viņš ir vecāks, pieredzējušāks un lielāko daļu dzīves dzīvojis citās valstīs. Turklāt Flikam atšķirībā no Šlesera IR augstākā izglītība (juridiskā!). Viņi katrs savas “iemaņas” apguvuši neatkarīgi viens no otra un tikai vēlāk kopā pieslīpējuši.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

putekliic 01.12.2010. 08.57

Acīmredzot tur viss ir tik labi juridiski “sakārtots” un atbildīgie ritenīši tik pamatīgi “ieeļļoti”, ka ir grūti kaut ko izdarīt, lai pēc tam nav jātiesājas. Bet varbūt tiesāšanās valstij pēc tam izmaksās lētāk, nekā faktiski zaudēt šo kompāniju? Fliks gan ir viens izcils nekaunības piemērs.

+15
0
Atbildēt

1

    putekliic > putekliic 01.12.2010. 09.01

    Lai gan acīmredzot arī tiesāšanās būs bezcerīga tā kā laikm tomēr bez variantiem. Vāczemes šeptmainis būs smuki apčakarējis savu priekšteču kolonijas baurus, piekukuļojot dažus vietējos “labiešus”. Nožēlojami.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu