PVN būs 22%, mājokļa nodokli dubultos • IR.lv

PVN būs 22%, mājokļa nodokli dubultos

70
Premjerministrs Valdis Dombrovskis (L) un ZZS līderis Augusts Brigmanis (K). Nora Krevneva, F64

Samazināto PVN palielinās no 10 līdz 12%, elektrībai būs parastā likme

Valdība piektdien nākamā gada budžeta veidošanas sēdē vienojās par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikmes palielināšanu līdz 22% un nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes dzīvojamām platībām dubultošanu, vēsta aģentūra LETA.

Samazinātā PVN likme tiks palielināta no 10% līdz 12%, savukārt elektrības patēriņam mājsaimniecībās vairs netiks piemērota samazinātā PVN likme, bet gan pamatlikme, pēc valdības sēdes informēja premjerministrs Valdis Dombrovskis ("Vienotība"). Dubultojot nodokļa likmi mājokļiem, nolemts saglabāt patlaban esošo 25% pieauguma ierobežojumu nodoklim par zemi.

Pēc Finanšu ministrijas (FM) aplēsēm, PVN likmju paaugstināšana budžeta ieņēmumos papildus nodrošinātu 68 miljonus latus, mājokļa nodokļa pieaugums – 6,9 miljonus latu. Nodokļa ieņēmumu pieaugums par zemi budžetā papildus došot 7,4 miljonus latu.

Valdība vienojusies pensiju piemaksas no pamatbudžeta sākt maksāt tikai no 2014.gada 1.janvāra. Kā skaidroja valdības vadītājs: "Mums ir vienošanās, ka ne pensijas, ne piemaksas pie pensijām netiek mazinātas, līdz ar to pašlaik pārcelšana uz pamatbudžeta, kas tiek mazināts, var tikt nepareizi uztverts kā signāls, ka varbūt kaut kas varētu tikt mazināts arī šajās iemaksās."

Budžeta ieņēmumu aprēķinu precizēšana turpinās, un sestdienas sēdei FM gatavo atzinumus par vēl diviem iespējamiem variantiem, no kuriem viens ir FM ierosinājums par vienu procentpunktu samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), līdz 40 latiem palielināt ar nodokļiem neapliekamo ienākumu minimumu, līdz 70 latiem palielināt atvieglojumus par apgādībā esošu personu un vienlaikus par 2% palielināt sociālo iemaksu likmi.

Otrs variants ir Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) iesniegtā alternatīva – nākamgad IIN pašvaldībām novirzīt 76% apmērā līdzšinējo 80% vietā, bet nemainīt darbaspēka nodokļus, ziņo aģentūra BNS. Pēc ZZS domām, šāds variants pašvaldībām, lai gan ir sāpīgs, tomēr ir finansiāli izdevīgāks, vēsta LETA. Kā informēja Dombrovskis, FM precizēs aprēķinus šim priekšlikumam.

Jau vēstīts, ka sestdien, 20.novembrī, notiks vēl viena ārkārtas valdības un koalīcijas padomes sēde, kā arī tikšanās ar sociālajiem partneriem Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē. Sestdien iecerēts panākt galīgo vienošanos par ceļiem, kā sasniegt nākamgad budžetā konsolidējamo summu – 280 miljonus latu.

''Vienotības'' koalīcijas partnere valdībā ZZS nobažījusies par pašvaldību budžetiem un sociālo jomu, jo konsolidācijas dēļ varētu ievērojami ciest pašvaldību funkciju izpilde, iepriekš sacīja tās pārstāvis Augusts Brigmanis. Pašlaik pašvaldību budžetu galvenais ienākumu avots ir 80% no pašvaldības teritorijā deklarēto strādājošo iedzīvotāju nomaksātā IIN. 20% šī nodokļa saņem valsts, un pašvaldības saņem mērķdotācijas no valsts budžeta. Iespējams, nākamgad pašvaldībām varētu atvēlēt pat 81% IIN, taču tās varētu zaudēt vairākas dotācijas un kompensācijas no valsts budžeta.

Savukārt vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) intervijā laikrakstam ''Diena'' piektdien sacījis, ka jāpastiprina pašvaldību finanšu kontrole, lai bagātas pašvaldības, līdzīgi Ādažu novadam, neapdomīgas saimniekošanas dēļ nenonāktu līdz bankrotam. Kā vēl vienu riska pašvaldību Vējonis minēja Jūrmalu.

Pēc Dombrovska teiktā, viens no strīdīgākajiem jautājumiem sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem ir iemaksu samazināšana 2.pensiju līmenī, domstarpības esot arī par vairākiem mazākiem pasākumiem. Ja kāds no tiem netiks atbalstīts, tas būs jākompensē ar mazākiem izdevumiem.

Komentāri (70)

disassociative 19.11.2010. 15.30

Protams, ir ļoti “skaistas” rūpes par tā sauktajiem sociāli neaizsargātajiem slāņiem, bet, ja sāk veidoties situācija, ka saņemt visus iespējamos pabalstus ir izdevīgāk nekā strādāt, tad šāda situācija jau ir tuva absurdam. Ir ļoti rūpīgi jāpārskata visa sociālo pabalstu sistēma un kritēriji pabalstu saņemšanai. Šobrīd viens otrs no tiem ir kļuvuši par alkānu iztikas līdzekli un sanāk, ka tie, kas maksā nodokļus, uztur veselu slāni hronisko pabalstu saņēmēju.

+19
-2
Atbildēt

1

disassociative 19.11.2010. 19.12

Jā, un vēl viens jautājums – cienījamā Vienotība. Kur ir palikušas nulles deklarācijas un nepieciešamība pierādīt savus ienākumus? Kāpēc visiem līdzekļiem vēl joprojām tiek stimulēta ēnu ekonomika? Vai tiešām nevienam neliekas, ka šie soļi ir jāsper tūlīt un tagad, nevis jāgrābstās atkal ap nodokļiem?

+16
-1
Atbildēt

0

mxblack 19.11.2010. 18.09

Es viņus šobrīd neapskaužu. No vienas puses spiež naudas aizdevēji, no otras no valsts bēgosie tautieši. Bet pa vidu partiju sponsori ar savu diktātu. Un galu galā atkal visvairāk cietīs mazais un neietekmīgais, kuri kā bites sanes pa mazumam to naudiņu, lai treknie ierēdņi un visādi tiesneši varētu justies “neatkarīgi”. Mūsu nodokļi viņus padara neatkarīgus gan no valsts kurā tie dzīvo, gan no iedzīvotāju problēmām, gan no intereses par šīs valsts labklājību kopumā. Viņi jau pirms katras sēdes rēķina cik par to saņems, tāpat kā ierēdņi par ieiešanu savā kantorī no rīta. Ne jau par labu darbu tie saņem samaksu, bet par ieiešanu kantorī, pareizāk par iespējamu ieiešanu tajā. Neviens taču tos nekontrolē. Toties algas viņiem “pienākas” tādas riktīgas ar trim nullēm rakstāmas, bet priekšā jābūt stipri virs viena. un kamēr tā būs, tikmēr cilvēki būs spiesti no šejiens mukt, jo visiem nekad nepietiks.

+14
-4
Atbildēt

2

    Aga, Čirka > mxblack 21.11.2010. 11.46

    Kā ar principiem un solidaritāti?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Janis > mxblack 19.11.2010. 23.54

    Varētu domāt, ka ministru un deputātu algu izmērs kaut ko maina kopējā bildē..

    Nepielietojam matemātiku, veselo saprātu vai abus?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu