ERAB: Latvijai un citām valstīm jāturpina reformas • IR.lv

ERAB: Latvijai un citām valstīm jāturpina reformas

29
Andrejs Terentjevs, F64

Notikumi attīstītajās valstīs var ietekmēt arī Eiropas attīstības reģionu

Lai gan Latvijā un citās Eiropas attīstības valstīs ir sākusies ekonomikas atveseļošanās, šo valstu valdības nedrīkst ieslīgt pašapmierinātībā un atteikties no nozīmīgu tirgus reformu īstenošanas. Tā trešdien brīdinājis Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) galvenais ekonomists Eriks Berglofs, vēsta aģentūra BNS.

Pēc viņa teiktā, ja attīstības valstis Eiropā novērsīsies no turpmāku reformu kursa tikai tāpēc, ka reģions pašlaik sāk atkopties no globālās krīzes, ekonomikas izaugsme ilgtermiņā būs apdraudēta. "Pašapmierinātība apdraudēs ne tikai atveseļošanos, bet arī ilgtermiņa izaugsmi," norāda Berglofs ERAB publiskotajā jaunākajā pārskatā par pāreju uz tirgus ekonomiku.

"Reģions izkļūst no ļoti smagas krīzes, un pašlaik tur notiek atveseļošanās. Ja netiks izmantota iespēja īstenot reformas, tā būs izmesta vējā," brīdina Berglofs.

Ekonomists atzinis bažas, ka pašreizējie notikumi attīstītajās Eiropas Savienības valstīs, kas cieš no parādu krīzes, var ietekmēt arī Eiropas attīstības reģionu. ERAB pārskatā minēts, ka lielākajā daļa reģiona valstu, sevišķi Baltijas valstīs, Horvātijā un Ungārijā, pat pēc krīzes finanšu sektorā saglabājas tādas ievainojamības kā pārmērīga atkarība no ārvalstu finansējuma un ekspozīcija uz ārvalstu valūtām.

Austrumeiropas valstu politikas veidotājiem ir jāstiprina savas ekonomikas un jāiegrožo inflācija, lai nepieļautu, ka kredīti ārvalstu valūtās atkal rada draudus stabilitātei, norāda ERAB, aicinot vairāk attīstīt kreditēšanu vietējās valūtās.

ERAB secinājusi, ka pārejas ekonomikas reģions ir pārdzīvojis vēl vienu grūtu gadu globālās krīzes ietekmes dēļ.

Banka tomēr pauž gandarījumu par to, ka pat krīzes laikā Eiropas attīstības valstīs nav bijusi vērojama būtiska novēršanās no reformām, lai gan šajā jomā pērnā gada laikā progress bijis ierobežots.

Bankas pētījuma autori uzsver, ka straujš kreditēšanas pieaugums un privātu banku izveide, kā arī jaunu finanšu produktu ieviešana ne vienmēr ir progresa apliecinājums, ja šāda virzība netiek papildināta ar institucionāliem aizsardzības mehānismiem, kas nepieļauj pārmērīgu un bezatbildīgu aizņemšanos.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu