Dienvidkoreja vēlas būvēt kodolreaktoru Lietuvā • IR.lv

Dienvidkoreja vēlas būvēt kodolreaktoru Lietuvā

27
2009.gada nogalē slēgtā Ignalinas atomelektrostacijas ēka Visaginas pilsētā Lietuvā, kam līdzās plānots būvēt jaunu AES. Avots - AFP/LETA

Pieteikums iesniegts konkursā par Visaginas kodolreaktora būvi

Dienvidkorejas enerģētikas uzņēmums "Korea Electric Power Corp." (KEPCO) trešdien paziņoja, ka vēlas pretendēt uz kodolreaktora būvi Lietuvā un tādējādi eksportēt savas zināšanas un pieredzi kodolenerģētikas jomā, vēsta aģentūra LETA.

KEPCO iesniedzis pieteikumu par Visaginas atomelektrostacijas būvi un gaida, kad nākamajā mēnesī tiks paziņots konkursa uzvarētājs, teica kompānijas pārstāvis, gan neatklājot ne līguma vērtību, nedz arī to, kādas firmas vēl piedalās konkursā.

KEPCO vadītais starptautiskais konsorcijs pagājušā gada decembrī noslēdza 20,4 miljardus dolāru vērtu darījumu par četru atomelektrostaciju būvi Apvienotajos Arābu Emirātos, bet šogad parakstīja sadarbības līgumu ar Dienvidāfrikas Republiku, kā arī Poliju.

Dienvidkorejas firmas gatavojas būvēt zinātniskās pētniecības reaktoru Jordānijā, bet darījuma noslēgšanu par kodolreaktora būvi Turcijā kavē domstarpības par līguma noteikumiem.

Lietuvas laikraksts "Verslo žinios" otrdien rakstīja, ka no pieciem potenciālajiem pretendentiem uz Visaginas AES stratēģiskā investora lomu palikuši divi. Pēc ziņām no neoficiāliem avotiem, par stratēģisko investoru kļūs pasaules enerģētikas gigants "Electricite de France" vai "Korea Electric Power Corp.".

Dienvidkoreja no atomelektrostacijām iegūst 40% tai nepieciešamās enerģijas un aktīvi meklē projektus citās valstīs.

Komentāri (27)

juhans 17.11.2010. 20.24

Kā kodolvalsts Dienvidkoreja ir kaut kur pa vidum. Pēc reaktoru skaita ar 20 kodolreaktoriem tā atrodas pasaulē 5. vietā (aiz ASV, Francijas, Japānas un Krievijas), pēc 17 716 megavatiem attīstītās jaudas – 8. vietā (aiz ASV, Francijas, Japānas, Vācijas, Krievijas, Ukrainas un Apvienotās Karalistes).

0
0
Atbildēt

0

daina_tabuna 17.11.2010. 14.17

Es frančiem vai japāņiem šai ziņā uzticētos vairāk.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu