Koučings ir labs • IR.lv

Koučings ir labs

30
Foto: Kestutis Vanagas, F64
Zaiga Putrāma

Ko paveic par izaugsmes vai pārmaiņu treneriem dēvētie

Nesen medijos dzirdēju runājam par koučingu, un intonācija nebija visai jauka… Līdzīgi kādreiz cilvēki baidījās no vilcieniem un lidmašīnām un apsmēja datorus, tāpēc gribētu mazliet pastāstīt, kāpēc koučings ir ļoti labs.

Latviski kouču sauc arī par izaugsmes vai pārmaiņu treneri. Nosaukums, manuprāt, varēja būt izteiksmīgāks. Tā nav nekāda sekta vai triki, bet gan princips. Tās ir praktiskas zināšanas par to, kā tikt uz priekšu, kā kaut ko mainīt.

Impulsi no dzīves
Koučinga principi darbojas it visur – kad kāds impulss dod iemeslu izmaiņām, vai tā būtu saruna ar draugu, vai māksla, vai grāmata, utt. Atsaucoties tam, ka dzīve ir tik strauja un sarežģīta, un cilvēkam jāspēj atrast savu ceļu šajā informācijas pārbagātībā, ir radusies vajadzība pēc kouča profesijas. Ļoti plaši kouču darbu izmanto biznesā (mazāk, bet arī Latvijā), kad kāds nonācis strupceļā, kad jānosprauž jauni mērķi, kad jāatrod jauna stratēģija, kad jāsaliedē kolektīvs.

Kouči parasti specializējas vienā vai vairākās jomās. Tās var būt visdažādākās – bizness, attiecības ģimenē, sieviešu, vīriešu problēmas, svara zaudēšana vai darba mainīšana… jebkas, pēc kā sabiedrībā ir vajadzība. Tātad, ja kaut kas jāmaina, tad ar treneri, kas tieši ir mācījies, kā to veicināt, izmaiņas notiek ātrāk un produktīvāk. Taču, tāpat kā jebkurā profesijā, arī kouči strādā dažādi.

Nesen gadījās lasīt par pētījumu, kurā secināts, ka psiholoģiska rakstura praksēs neatkarīgi no pielietotās metodes 60% rezultāta nosaka klienta un praktizētāja saderīgums, t.i. – cik tie viens otram patīk.

Atver to, kas ir
Bieži jautā, kāda ir koučinga atšķirība no psihoterapijas. Terapijā vairāk strādā ar pagātni, ar traumām, kas jāizdzīvo un jādziedē. Klients ir vājš, un terapeits bieži zina atrisinājumu. Koučingā galvenokārt tiek runāts par to, kas IR, nevis nav, par iespējām, resursiem, tiek projektēta un radīta nākotne. Klients tiek uzskatīts par pilnvērtīgu, radošu, kas spējīgs atrast savus risinājumus. Terapija var būt kā blakus efekts. Tomēr koučinga procesā var nonākt pie atziņas, ka klientam vajadzīga terapeita palīdzība, ja emocijas ir ļoti spēcīgas un traucē.

Koučinga tēvs ir psihoterapeits Karls Rodžers, kas jau no 70.gadiem ilgstoši veica pētījumus, lai atklātu, kas liek cilvēkam augt un mainīties. Viņš lika pamatus humānistiskajai pasaules idejai, kas cilvēku uzskata par dabas daļu, piemēram, kāposts nav jādresē – kā pareizi augt, ir tikai jārada apstākļi, lai tas varētu labi attīstīties. Pēc Rodžera atziņām, ir trīs attieksmes, kas vajadzīgas cilvēka uzplaukšanai:
1 – pieņemšanas bez noteikumiem;
2 – empātiska sapratne: es saprotu, kā tu jūties;
3 – patiesums: es varu ticēt tam, ko tu saki.

Profesionāls kouča sertifikāts nozīmē, ka cilvēks ir ticis īpaši trenēts, lai nodrošinātu šīs trīs pamata attieksmes. Īpaši svarīga ir spēja aktīvi klausīties trīs līmeņos – fakti, idejas/domas un būtība. Bieži tikai steidzamies stāstīt par sevi un dot padomus. Pamēģiniet, cik brīnišķīga ir sajūta, kad tiekam pa īstam uzklausīti un saprasti! Cilvēkā dabiski atraisās viņa iekšējie radošie spēki, un vislabākie risinājumi atrodas bez grūtībām. Sejā iesveļas gaišums, pleci iztaisnojas, un cilvēks sajūt sevī motivāciju un enerģiju mesties atkal dzīvē. To sauc par "aha!" pieredzi. Šie brīži ir kouča lielākais gandarījums.

Palīdz redzēt pašam
Tālāk tiek runāts par klienta mērķiem. Ja klients nav tos precīzi formulējis, koučs uzdod jautājumus, kamēr mērķis ir noskaidrots. Tam ir jābūt reāli sasniedzamam un pat izmērāmam. Piemēram, ja cilvēks saka, ka viņam nav naudas, tad jautājums varētu skanēt: cik tieši trūkst? Tā klients pēta savas patiesās vēlmes, patiesās vērtības, meklē, kur ir noslēpta viņa patiesā kaislība un dzīvesprieks, kādi ir viņa resursi un iespējas. Kouča darbs ir būt par atspoguļotāju: ''es dzirdu, ka…", "vai es pareizi jūs sapratu, ka jums svarīgākais ir…"

Koučs nezina "pareizo" risinājumu, viņš nedod padomus. Kouča pienākums ir būt patiesam un precīzi paust savus novērojumus. Piemēram, kad klients apgalvo, ka viņam dzīvē viss ir kārtībā, koučs var pamanīt, ka balss tomēr skan nepārliecinoši. Pamanīt ir svarīga kouča funkcija.

Sākumā tiek norunāts arī par to, kādu darba stilu klients vēlas. Viens var vēlēties būt "iztirpināts" pa krietnam, lai tikai tiktu ārā no sastinguma, bet cits, sajūtoties emocionāli nedrošs, var vēlēties ļoti saudzīgu apiešanos. Klienta izvēle ir nepārkāpjams likums un ierakstīts Starptautiskās Koučinga federācijas Ētikas kodeksā.

Kādēļ labos nodomus nav viegli realizēt? Kaudžu kaudzēm ir grāmatas ar izciliem padomiem. Ja skaidrotu vienkārši, visu mūsu pieredzi izveido smadzenēs neironu savienojumu "takas". Līdzīgi laukos ir cieti iestaigātas taciņas uz klēti, uz aku, un roka automātiski pastiepjas pēc krūzītes plauktā. Grūti ir, piemēram, ārstēt depresiju vai alkoholismu, jo to pamatā ir depresīvie domāšanas un reaģēšanas ieradumi, kuru pamanīšanai un mainīšanai jāpievērš apzināta uzmanība.

Izmaiņu dinamikai ir raksturīgi, ka vispirms ir jāierauga un jāapzinās sava reālā situācija, un tad jāsāk praktizēt jaunus ieradumus – iestaigāt jaunas takas, kamēr vecās aizaug un jaunās nostabilizējas. Tas nozīmē, ka ir drosmīgi jāpārdzīvo zināms pārejas laiks, kad viss it kā iet uz leju – kamēr mācāmies jaunas prasmes un veidojam jaunus ieradumus. Tādus, kādi vajadzīgi jaunajā, vēlamajā dzīvē.

Brīva saziņa
Kurš sapratīs šo manu izaugsmes ceļu? Kam ir laiks un interese klausīties manā priekā, ka šonedēļ bija drosme pateikt "nē" jau veselas trīs reizes?! Un koučs priecājas kopā ar klientu. Un nekritizē, kad neizdodas. Mērķa sasniegšana ir koučinga neatņemama sastāvdaļa. Ir dažādas tehnikas, ko var izmantot, lai tiešām lietas notiktu. Koučings darbojas uz cilvēkiem individuāli un personīgi, tāpat kā māksla, mūzika.

Koučinga sarunas ļoti plaši notiek Skype pa visu pasauli, arī pa telefonu un, protams, satiekoties personīgi. Koučinga pakalpojumu cenas var būt ļoti dažādas. Populāras ir iepazīšanas sesijas, kad cilvēki var maksāt tik lielu honorāru, cik paši atrod par atbilstīgu un iespējamu. Saruna parasti ilgst apmēram stundu. Atklāsmes var notikt jau pirmajās 20 minūtēs, bet, lai izmaiņas saglabātos un padziļinātos, ir labi turpināt strādāt kopā ilgāku laiku. Visiem miljonāriem un zvaigznēm esot savi kouči, un tiem maksājot tūkstošus…

Kad citādāk jūtamies un domājam, citādāk rīkojamies. Cilvēki mēdz uzskatīt, ka viņiem vajadzīgs gudrs padoms, taču visbiežāk tas, kas vajadzīgs, ir process.

Zaiga Putrāma ir māksliniece un pārmaiņu trenere .

Komentāri (30)

Evija Zauere 15.11.2010. 16.19

re ko es izlasīju: blā-blā-blā

Sen sen bija NLP. Mentorings. Trennings. Katram savs psihologs. Tagad modē nācis ir koučings.

Pēc trim gadiem, kad krējums būs nosmelts, nāks nākamais naudas kāšanas veids. Re, ABC jau pieminēja skūlingu – tas varētu būt īstais! Tīčers pie blekborda skrīpās skīmus un pjūpils macīsies ;-)

Un svarīgi ir apzināties – pa lielam naudas pumpitis tiek ieslēgts uz tiem kam ir ko maksāt, it īpaši jau koučings, kas postulē 1:1 sesijas. Bet cepās tie kuri to nekad neizmantos.

Latvieši šādiem eksperimentiem ir bezgala labs materiāls, jo pavelkas uz modīgām jaunlietām. Nu kā tu tagad sabiedrībā ar čomiem varēsi ietusēt, ja nevarēsi paspīdēt ar ģeniālām atziņām, kas radušās koučinga sesijas laikā?

+11
-2
Atbildēt

1

    ilmisimo > Evija Zauere 15.11.2010. 17.59

    Tīčers pie blekborda skrīpās skīmus un pjūpils macīsies ;-)
    ————————Nuja.

    Hard working pipul & hwp class gerojs

    +2
    0
    Atbildēt

    0

kkristaps 15.11.2010. 16.06

Kas, pie velna, ir “koučings”????? Varbūt drīz vispār nevienu jēdzienu netulkosim latviski, bet dragāsim “koučingus”, “mārketingus”, “skūlingus”, “treiningus”, “stadiingus”, “investigeitingus” un citas nejēdzības??? Ja pats nejēdz iztulkot, ir tak terminoloģijas komisija, vai tad grūti sazināties?

+10
-2
Atbildēt

2

    Evija Zauere > kkristaps 15.11.2010. 16.30

    mans necilais viedoklis – šoreiz nauda tiek kāsta no tiem kam tā ir. garā vājos, kas pēc mēneša paši uzprasīsies atbrīvoties no savas naudas, jo būs lasījuši, ka X, Y un Z atzīst koučingu par labu esam, es neskaitu, viņi būs tās aitas no nocirps kompānijas pēc.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > kkristaps 15.11.2010. 16.19

    Kārtējā sekta, tikai pamats nav dievs, bet panākumi:)

    Nevajag tagad pūst pīles, ka visi var būt veiksmīgi un bagāti.

    Ko tik neizgudro, lai naudu kāstu no vājākiem. Piramīdu cēlāji, HA:)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

annailmane 15.11.2010. 16.50

Piekrītu pārējiem, ka nav ko latviešu valodu ar “koučingiem” piesārņot. Kamēr nekas labāks nav izdomāts, “pārmaiņu treneris” ir pietiekami labs.

Pārsteidza psihoterapijas būtības izskaidrojums: “Klients ir vājš, un terapeits bieži zina atrisinājumu”. Tas gan ir aplami. Psihoterapeits palīdz klientam pašam atrast piemērotus risinājumus, nevis zina atrisinājumu.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu