Dombrovskis lūdz komisiju vērtēt Vilnīša rīcību • IR.lv

Dombrovskis lūdz komisiju vērtēt Vilnīša rīcību

19
KNAB šefa vietnieki - Juta Strīķe un Alvis Vilks pēc tikšanās ar premjeru. Autors: Andrejs Terentjevs, F64
Indra Sprance

Premjers saņēmis 13 sūdzības par KNAB vadītāju

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") aicina starpinstitūciju darba grupu izvērtēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša rīcības tiesiskumu.

Sestdien pēc tikšanās ar KNAB vadību Dombrvskis norādīja, ka viņš saņēmis 13 dažādas sūdzības par Vilnīša rīcību, tajā skaitā arī KNAB darbinieku kolektīvo vēstuli, kurā vairākums biroja darbinieku izsaka neuzticību biroja priekšniekam. Premjers uzskata, ka šāda situācija KNAB ir nepieļaujama un atbildība par tās eskalāciju, pirmkārt, jāuzņemas biroja vadītājam un viņa vietniekiem. Sūdzības premjers nodevis izskatīšanai starpinstitūciju komisijai, kurai savs lēmums jāpieņem līdz nākamā gada 10.janvārim.

Premjers teica, ka komisijai būs jāvērtē Normunda Vilnīša lēmumu un faktiskās rīcības tiesiskumu un atbilstību valsts interesēm, valsts pārvaldes un demokrātijas principiem. "Neesmu uzdevis vērtēt nevienas amatpersonas atbilstību amatam, bet konkrētu darbību tiesiskumu," teica Dombrovskis, nekonkretizējot, par kādiem nodarījumiem ir runa.

Jautāts, vai gadījumā, ja sūdzības ir pamatotas, Vilnītim būs jāiziet no darba, Dombrovskis sacīja, ka tad būs jālemj par speciālās komisijas izveidošanu. Likums nosaka, ka KNAB priekšnieka atbrīvošanai no amata ir jāizveido komisija, kas izvērtē atbilstību ieņemamajam amatam, par ko pēc tam lemj valdība un Saeima.

Dombrovskis sestdien iesniedza rezolūciju Vilnītim, kurā tiek uzdots sagatavot priekšlikumus KNAB struktūras jauna modeļa izstrādei. Vilnītim priekšlikumi par izmaiņām KNAB jāiesniedz līdz 6.decembrim, un šim modelim jātiek saskaņotam biroja padomē, kurā ir arī abi viņa vietnieki Juta Strīķe un Alvis Vilks. Pēc premjera teiktā, ja tas būtu izdarīts iepriekšējā reizē, tiktu novērsti nevajadzīgi pārpratumi.

Vilnītis pēc tikšanās kārtējo reizi norādīja, ka pats neatkāpsies, jo neredzot pamatu, lai gan vairāk kā 100 biroja darbinieku atklātā vēstulē izteikuši viņam neuzticību. "Varbūt žurnālistiem vajag parunāt ar darbiniekiem, kādā veidā viņi paraksta šīs atklātās vēstules un vai viņi zina, kas tajās rakstīts," teica Vilnītis, apgalvojot, ka tās nav lasījis un uzzinājis tikai no masu medijiem.

Premjers atturējās komentēt turpmāko rīcību un iespējas atcelt no amata Vilnīti.

Jau vēstīts, ka, protestējot pret Vilnīsā piedāvāto plānu un citām biroja vadītāja darbībām, KNAB darbinieki, tajā skaitā Vilnīša vietnieki Juta Strīķe un Alvis Vilks, atklātā vēstulē pauda bažas par birojā notiekošo. KNAB darbinieku vēstulē minēts, ka notiek "sistēmiska biroja priekšnieka vēršanās pret lielāko daļu biroja darbinieku, kuri godprātīgi pilda savus amata pienākumus", nodrošinot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā noteikto funkciju pienācīgu izpildi.Vilnītis gan līdz šim pārmetumus ir noraidījis, uzsverot, ka rīkojas savu pilnvaru ietvaros, īstenojot pirms apstiprināšanas amatā paustās apņemšanās stiprināt korupcijas apkarošanu reģionos.

Komentāri (19)

raimonds_bossltd 13.11.2010. 17.06

to ABC
Tie noteikti nebūs Ļaundžeikars un Dalbiņš.

+9
-1
Atbildēt

4

    Mareks Balmanis > raimonds_bossltd 14.11.2010. 19.10

    ombros, ABC, Ululiņš, aldis & plusiņu salicēji. Asprātīgi paņirdzāt un palika vieglāk? Izteicāt viedokli? Tālāk par džeikeriem un spešeliem netiekat? Jokotāji, bļ……

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Pēterītis > raimonds_bossltd 14.11.2010. 18.16

    Cik atceros, lielāko popularitāti Jaundžeikars guva ne ar piena, bet krutkas biznesu un ar paša dēla tiesību aizstāvību vadīt mašīnu narkotiku reibumā

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > raimonds_bossltd 13.11.2010. 22.18

    Jaundžeikars klipā skrien pakaļ Aboltiņai un nevar noķert (deputāta brīvdienas)…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    kkristaps > raimonds_bossltd 13.11.2010. 17.07

    Jā, tur nu Tev taisnība:) Interesanti, ko tagad dara Jaundžeikars – varbūt pieņemts Limbažu Pienā par sētnieku?

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

maris 13.11.2010. 16.46

Labi.

+8
-2
Atbildēt

1

    varbūt ka tā > maris 13.11.2010. 23.36

    Pēc Veipas intervijas NRA ir skaidrs ka situāciju KNABā diriģē Strīķe. Ļoti ticams, ka šis Vienotības perēklis saglabāsies un Vilnīti nokodīs

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

kkristaps 13.11.2010. 16.59

Un kas strādās tajā mistiskajā “starpinstitūciju darba grupā”?

+3
-1
Atbildēt

1

    Anda Burve-Rozīte > kkristaps 13.11.2010. 21.02

    Komisijā būs tie paši, kas tajā bija iepriekš: prokurors Kalniņš, DP šefs Reiniks un SAB priekšnieks Kažociņš, kā arī Daudze (ZZS) un Latkovskis (JL) kā Saeimas komisiju vadītāji Dalbiņa un Jaundžeikara vietā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu