Zvērestu nodod 98 deputāti • IR.lv

Zvērestu nodod 98 deputāti

89
10.Saeimas pirmā sēde. Autors: Andrejs Strokins, F64
Indra Sprance

Par jaunās Saeimas priekšsēdētāju ievēl vienīgo kandidāti – JL līderi Āboltiņu

Solot ievērot Latvijas Satversmi un likumus, otrdien 10.Saeimas pirmajā sēdē deputāta zvērestu nodeva 98 jaunā sasaukuma parlamentārieši. Deputāts Jānis Ādamsons (SC) sēdē nepiedalījās, jo ir sasirdzis, bet Klāvs Olšteins (“Vienotība”) pārtrauca savu dalību sēdē “ģimenes apstākļu dēļ”, proti, viņa ģimenē šobrīd gaidāms pieaugums, Ir.lv noskaidroja ''Vienotības'' frakcijā.

Kā novēroja Ir.lv, deputāti zvēresta nodošanai bija rūpīgi gatavojušies, īpaši “Saskaņas centra” (SC) parlamentārieši, par kuriem iepriekš medijos izskanēja bažas, ka viņiem varētu būt grūtības Saeimā strādāt latviešu valodā. Daži gan zvēresta laikā nepareizi izrunāja vārdu galotnes, taču kopumā zvērestu nodeva bez lielas aizķeršanās.

Jaunā Saeima pirmajā sēdē ar pārliecinošu balsu pārsvaru Saeimas priekšsēdētājas amatā apstiprināja partijas “Jaunais laiks” (JL) priekšsēdi Solvitu Āboltiņu. Par vienīgo šī amata kandidāti aizklāti nobalsoja 77 deputāti. Pēc ievēlēšanas Āboltiņa pateicās 9.Saeimas spīkeram Gundaram Daudzem (ZZS) par darbu, norādot, ka deputāti viņa darbības laikā varēja justies kā “aiz drošas sienas”.

Pēc balsojuma par Āboltiņu apvienībā ''Saskaņas centrs'' Ir.lv uzsvēra, ka visi 28 deputāti balsoja par Āboltiņas apstiprināšanu Saeimas spīkeres amatā, līdz ar to var secināt, ka koalīcijai šajā balsojumā bijušas vien 49 balsis, tātad tā nav bijusi vienota un daži deputāti nav atbalstījuši JL vadītājas ievēlēšanu.

Savukārt JL frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis Ir.lv sacīja, ka pieci SC deputāti speciāli nav piedalījšies balsojumā, lai radītu iespaidu, ka koalīcijai bijušas tikai 49, nevis 54 balsis. ''Tas ir slēgts balsojums,'' uzsvēra Zaķis, paužot pilnu pārliecību, ka visi jaunās koalīcijas deputāti balsoja saskaņā ar iepriekš panākto vienošanos par Āboltiņu kā Saeimas vadītāju.

Daudze pēc tam līdz ar SC pārstāvi Andreju Klementjevu tika ievēlēts par 10.Saeimas priekšsēdētājas biedru. Par Klemenjeva apstiprināšanu amatā Saeima balsoja gandrīz vienprātīgi – par bija 91 parlamentārietis, bet Daudzi šajā amatā atbalstīja 88 tautas kalpi.

Saeimas sekretāra amatā deputāti ar 57 balsīm par un 37 pret atbalstīja Kārli Šadurski (PS), bet par otru kandidātu šim amatam Māri Kučinski (PLL) balsoja attiecīgi 35 un 59 deputāti. Savukārt par Saeimas sekretāra biedru ar 56 balsīm par un 38 pret iecelts Dzintars Rasnačs (VL–TB/LNNK). Par otru kandidāti šim amatam – deputāti Ritu Strodi (PLL) – balsoja 37 deputāti, pret bija 57 tautas kalpi.

Jau trešdien, 3.novembrī, pulksten 10 10.Saeima sanāks uz ārkārtas sēdi, lai balsotu par Valda Dombrovska (''Vienotība'') izveidoto valdību.

Deputātu svinīgā solījuma teksts ir šāds: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus." Katram deputātam solījums jāapliecina ar parakstu.

Ādamsonam un Olšteinam Saeimas deputāta zvērests būs jānodod tajā sēdē, kad viņi ieradīsies, un tikai pēc tam viņi varēs iesaistīties parlamenta darbā, skaidro Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

Otrdien pirmais jaunā sasaukuma parlamenta sākuma sēdei reģistrējies 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), kurš arī sākumā vadīja sēdi, vēsta aģentūra BNS. Pirmais no jaunievēlētajiem tautas kalpiem reģistrējies Atis Lejiņš (LSDSP), kurš iekļuvis parlamentā no "Vienotības" saraksta. Visi jaunie tautas priekšstāvji reģistrējoties saņēma balsošanas karti pirmajai sēdei, kā arī dokumentu komplektu portfelī, kurā ir dažādi informatīvie dokumenti par parlamenta darbu. Kopumā parlamentā valdīja svētku noskaņa, un jaunie deputāti iepazinās ne tikai ar plenārsēžu zāli, bet arī ar bibliotēku un Saeimas kafejnīcu.

Ir.lv publicē 10.Saeimas deputātu sarakstu pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem.

No ''Vienotības'' Rīgas saraksta ievēlēti Ģirts Valdis Kristovskis, Lolita Čigāne, Andris Buiķis, Ojārs Ēriks Kalniņš, Imants Viesturs Lieģis, Rasma Kārkliņa, Inguna Rībena, Ints Dālderis un Ilze Viņķele; no Vidzemes – Valdis Dombrovskis, Artis Pabriks, Ilma Čepāne, Ainars Latkovskis, Ina Druviete, Andris Vilks, Edvards Smiltēns, Dzintars Ābiķis, Arvils Ašeradens, Guntars Galvanovskis, Dzintra Hirša un Ingmārs Čaklais; no Latgales deleģēti Aleksejs Loskutovs un Kārlis Šadurskis; no Kurzemes – Solvita Āboltiņa, Janīna Kursīte-Pakule, Ingrīda Circene un Silva Bendrāte; no Zemgales ievēlēti Atis Lejiņš, Artis Kampars, Aigars Štokenbergs, Sarmīte Ēlerte, Dzintars Zaķis un Klāvs Olšteins.

No ''Saskaņas centra'' Rīgas saraksta ievēlēti Jānis Urbanovičs, Sergejs Dolgopolovs, Andrejs Klementjevs, Boriss Cilevičs, Artūrs Rubiks, Nikolajs Kabanovs, Sergejs Mirskis, Igors Pimenovs, Mihails Zemļinskis, Igors Meļņikovs, Igors Zujevs, Ņikita Ņikiforovs un Aleksejs Holostovs; no Vidzemes deleģēti Ivans Klementjevs, Jānis Ādamsons, Juris Silovs un Aleksandrs Sakovskis; no Latgales – Ivans Ribakovs, Jānis Tutins, Raimonds Rubiks, Vladimirs Nikonovs, Aleksandrs Jakimovs, Aleksejs Burunovs, Sergejs Fjodorovs un Dmitrijs Rodionovs; no Kurzemes – Valērijs Agešins un Valērijs Kravcovs; no Zemgales ievēlēti Vitālijs Orlovs un Valentīns Grigorjevs.

No Zaļo un zemnieku savienības Rīgas saraksta ievēlēti Raimonds Vējonis, Kārlis Seržants un Jānis Strazdiņš; no Vidzemes deleģēti Ingmārs Līdaka, Jānis Dūklavs, Iveta Grigule, Andris Bērziņš, Armands Krauze un Vitauts Staņa; no Latgales – Jānis Klaužs, Staņislavs Šķesters un Rihards Eigims, no Kurzemes – Gundars Daudze, Aija Barča, Jānis Vucāns, Dana Reizniece un Oskars Zīds; Zemgali pārstāvēs Augusts Brigmanis, Andris Bērziņš, Uldis Augulis, Dace Reinika un Aivars Dronka.

Apvienību ''Par labu Latviju'' (PLL) parlamentā no Rīgas pārstāvēs Ainārs un Inese Šleseri, Vidzemi – Guntis Ulmanis un Māris Kučinskis, no Latgales ievēlēti Rita Strode un Imants Jānis Bekešs, no Kurzemes – Edgars Zalāns, no Zemgales – Andris Šķēle. Zalāns ievēlēts par PLL frakcijas vadītāju.

Nacionālo apvienību ''Visu Latvijai!'' – ''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK no Rīgas saraksta pārstāvēs Dzintars Rasnačs un Einārs Cilinskis, no Vidzemes ievēlēti Raivis Dzintars, Visvaldis Lācis un Jānis Dombrava, no Latgales deleģēta Inese Laizāne, no Kurzemes – Gaidis Bērziņš, no Zemgales – Imants Parādnieks.

Pirms sēdes jaunos tautas kalpus pie parlamenta ēkas sagaidīja pingvīnu grupa ''Nothing Special'', kuras dalībnieki katram deputātam pasniedza dāvanu – disku ar grupas jaunās dziesmas "Vaimandieniņ, trādirallā! (kālab mūsu valsts tā pūst)" ierakstu. Kā informē grupas pārstāvji, tā uzskatāma par ''ceļadziesmu'' jaunajam parlamenta sasaukumam, lai deputāti, to regulāri klausoties, neaizmirstu kalpot tautai. Jaunās dziesmas mūzikas autori ir grupā muzicējošie pingvīni Aivars, Ainars, Aigars un Einārs, teksta autors – kāds nezināms dzīvais klasiķis.

Komentāri (89)

mxblack 02.11.2010. 15.03

Lasot ievēlēto deputātu sarakstu, man ir liela cerība ka šajā Saeimā vairs tādas “andeles” neies cauri, kā tas bija visās iepriekšējās. Šie deputāti nav tā sasmērējušies un arī nav izrādījuši tādas tieksmes andelēties. Un ja arī kāds viens to darīs, tad neko nepanāks. Tātad varam gaidīt daudz godīgāku un radošāku darbu kā iepriekš. Nu nevar taču mūžīgi turpināties visas tās nelietības, kādas atsevišķu “biezo” interesēs tika veiktas agrāk. Problēma protams paliek Lembergs ar savu “kabatas partiju”. Nu par to mēs varam pateikties tiem sabiedrības locekļiem, kuri to atbalsta un arī uz Lemberga mēra sajūtu. Viņa bijušais kolēģis no aizgājušajiem laikiem protams Lemberga priekšā stāv visiztapīgākajā pozā, kā izsūtāmais zēniņš. No malas tas izskatās tik nožēlojami, kad to dara veselas partijas vadītājs. Ak nauda, nauda. Tās priekšā pazūd jebkurš gods un pašcieņa.

+10
0
Atbildēt

8

    Inese Birzniece > mxblack 02.11.2010. 18.18

    @Opis555- Uz kuriem deputātiem Jums cerība? Kur tad ir tās jaunās vēsmas? Visdrīzāk tās jūtamas saskaņas centrā, kuru deputāti pat svinīgo solījumu noļerkstēt nevar. Turpmāk mana balss VL, nevis savam kapracim “Vienotība”.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva > mxblack 03.11.2010. 09.20

    Bendrāte nav sasmērējusies? Manuprāt, Bendrāte ir pat sasmērējusi visu Vienotību, parādot, ka tā ir pērkama, ka morāles un godīguma principi tai neeksistē. Bendrāte ir šīs Saeimas karogs – redz kādi ir šie Saeimas deputāti. Ja visi tādi vēl nav- tad drīkst tādi būt!

    Cerēju, jau cerēju,ka šī Saeima būs labāka,tīrāka ,bet cerība kā zināms ir….
    Tā arī jūtos.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > mxblack 02.11.2010. 23.18

    @Krišjānis Liepiņš. Jaunās vēsmas ir Tevis nenosauktie vēži.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vismantsk > mxblack 03.11.2010. 00.19

    Šie “vēži” ir tikai 40 no 100 jaunās Saeimas deputātiem, pārējie 60 (jeb vairāk kā puse) ir ievēlēti pirmo reizi. Tāda proporcija starp vecajiem un jaunajiem, manuprāt, ir ideāla. Turklāt arī personību ziņā šī Saeima ir daudz kvalitatīvāka par iepriekšējo.
    Iepriekšējo sasaukumu deputātus noteikti nevajag izsviest no Saeimas tikai tāpēc, ka viņi ir “vecie”, jo nav svarīgi, cik ilgi cilvēks ir bijis deputāts, bet gan kāds viņš ir personīgi un ko viņš ir darījis. Turklāt “jaunie” bez “vecajiem” kāps atkal uz tiem pašiem grābekļiem (kā to lieliski pierādīja “Jaunais laiks”), viņiem ir vajadzīga “veco” pieredze, ir no tiem jāmācās.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    kkristaps > mxblack 02.11.2010. 15.16

    Šie deputāti nav tā sasmērējušies,Tu saki? Šmucīgāku deputātu par Andri šķēli grūti iedomāties.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    vismantsk > mxblack 02.11.2010. 18.51

    “Kur tad ir tās jaunās vēsmas?”
    Ilze Viņķele
    Arvils Ašeradens
    Andris Vilks
    Guntars Galvanovskis
    Edvars Smiltēns
    Ingmārs Čaklais
    Ojārs Ēriks Kalniņš
    Sarmīte Ēlerte
    Imants Viesturs Lieģis
    Kā arī visi tie “Vientotības” biedri, kas nekandidēja vai kandidēja un netika ievēlēti, bet kas stāv aiz viņiem un “Vienotības” iekšienē aktīvi piedalās diskusijās un ir ieinteresēti, lai mūsu Saeimas frakcija virzītu un atbalstītu tikai kvalitatīvus un sabiedrības interesēm atbilstošus lēmumus un likumprojektus.
    Gan jau ir arī no citām ievēlētajām partijām, bet par šiem varu to teikt ar pārliecību.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    mxblack > mxblack 02.11.2010. 16.31

    Bet tāpēc jau vēlētājs viņu ir nolicis Saeimas durvju sarga, vai pļekstētāja amatā. Un labi ka vēl tur viņš tika, ka nepalika vispār aiz Saeimas durvīm. Es gan savā komentā domāju pozīcijas deputātus, jo mūsu tālākais liktenis ir tieši viņu rokās. Bet PLL drīzāk būs kā klauni cirkā, jo savu ir parādījuši. Protams ka viss var mainīties, tomēr es domaju ka tad būs liels tracis valstī. Visam ir robežas un komunikācijas iespējas šodien ir pavisam citas kā sākuma Latvijā.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    vismantsk > mxblack 02.11.2010. 15.19

    Tas ir tikai viens no dažiem gadījumiem. 60% deputātu ir jaunievēlētie, kuru sašmucētība ir stipri apšaubāma.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 02.11.2010. 13.27

Nu, viss :)) Diskusijas beigushaas – no shi briizha ir jaaskaak skatiities vinjiem uz pirkstiem :)

+8
-2
Atbildēt

2

    Gunārs Nažinskis > buchamona 02.11.2010. 19.17

    Diskusijām tagad tikai jāsākās – tikai viena atšķirība – tagad par darbiem. Tas ir vēl vairāk nepieciešams, kā iepriekš par personālijām. Darbi ir svarīgāki par personālijām.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Guncītis > buchamona 02.11.2010. 18.30

    uz darbiem visu laiku jāskaās, bet vissvarīgākais ir “darbus” sasaistīt ar uzvārdiem, tā lai vēlāk nav jāvaino Dombrovskis par visām neveiksmēm.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

gunasniedzina 02.11.2010. 14.54

Par ko te iet runa ? Svarīgākais rakstā ir par Olšteina gimeni. Vajag taču apsveikt !

+8
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu