KNAB vadība noliedz Vilka kabineta pārmeklēšanu • IR.lv

KNAB vadība noliedz Vilka kabineta pārmeklēšanu

110
KNAB vadītājs Normunds Vilnītis (K) un viņa vietnieks Alvis Vilks. Autors: Andrejs Terentjevs, F64

Birojā tomēr rit dienesta pārbaude par priekšnieka vietnieka sarunu ar aģentūru LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) sākta dienesta pārbaude par biroja priekšnieka vietnieka Alvja Vilka aģentūrai LETA sniegto interviju. Vilka pirmdien LETA vēstīto par viņa kabineta pārmeklēšanu ar KNAB vadītāja Normunds Vilnīša sankciju, lai atrastu sarunas ierakstu, KNAB vadība noliegusi, izplatot par to paziņojumu presei.

Vilks gan iepriekš LETA sniegto informāciju nav atsaucis. Viņš stāstījis, ka savus paskaidrojumus dienesta pārbaudē jau sniedzis, un dienesta pārbaude vēl turpinās.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, Vilnītis nebijis mierā ar Vilka teikto, tādēļ lūdzis biroja preses cilvēkam izsniegt intervijas ierakstu. Preses pārstāvis atteicies to darīt, sakot, ka tad jāsaņem Vilka akcepts, bet pēc tam sekojusi Vilka kabineta pārmeklēšana. Vilks apliecināja, ka viņa kabinetā ieskrējuši KNAB Iekšējā drošības biroja darbinieki un sākuši meklēt diktofonu. Tikmēr preses pārstāvis šo interviju jau bija paguvis izdzēst, jo LETA, interviju atspoguļojot savā ziņu lentē, bijusi precīza un nekādi labojumi nav bijuši vajadzīgi.

Dienesta pārbaude sākta, jo, pēc Vilnīša domām, Vilks, intervijā runājot par savstarpējām attiecībām birojā, esot nonācis pretrunā ar Nacionālajā drošības padomē (NDP) nolemto. Kas šajā NDP sēdē lemts, LETA nav izdevies noskaidrot, taču KNAB pārstāve Ieva Karlsberga apstiprina, ka ar Vilnīša rīkojumu bez viņa saskaņojuma neviens KNAB darbinieks nav tiesīgs runāt ar medijiem.

LETA par šo pavēli pārliecinājusies, kad vairākus mēnešus mēģināja vienoties par interviju ar Vilku, bet saņēma neskaidrus un nemotivētus noraidījumus. Kad Vilnītis septembra vidū bija komandējumā un Vilks pildīja viņa pienākumus, beidzot intervija notika.

Dienesta pārbaudes sākšana, pēc Vilka domām, bijis tikai formāls Vilnīša lēmums. No kolēģiem dzirdēts, ka Vilnītis nebijis mierā ar Vilka izteikumiem par Aināru Šleseru (LPP/LC), kurš savukārt kādā citā medijā bija izteicis netiešus draudus KNAB vadībai neiejaukties politikā.

Vilks ir pārliecināts, ka pret viņu un otru Vilnīša vietnieci Jutu Strīķi tiks sākta jauna dienesta pārbaude, jo viņi pēdējās dienās visai daudz izpaudušies dažādos medijos par spriedzi birojā, kas sākās līdz ar Vilnīša iecelšanu amatā, bet tagad esot sasniegusi kulmināciju.

LETA vēstīto, ka kopš Vilnīša stāšanās amatā darbu birojā pametuši teju 30 cilvēki, KNAB vadība pilnībā neapstiprina. Šis skaitlis ir 23, vairākums KNAB pametuši reorganizācijas rezultātā pēc abpusējas vienošanās, teikts biroja paziņojumā presei.

Pēc LETA rīcībā esošās informācijas, vairākums no biroja aizgājuši, atsaucoties uz nepieņemamo biroja vadīšanas stilu. Darbu pametuši dažāda līmeņa amatos strādājušie, arī KNAB Izmeklēšanas nodaļas priekšnieka vietnieks, KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas galvenā speciāliste Ilze Leimane, vairāki informācijas tehnoloģiju speciālisti.

Leimane, kura darbu birojā pametusi pirms nepilna mēneša un tagad strādā privātajā sektorā, LETA atzina, ka pēc astoņiem birojā nostrādātiem gadiem viņai "vadzis bijis pilns" un nācies pieņemt šādu lēmumu. Galvenais aiziešanas iemesls bijis tieši vadības politika, īpaši sabiedrisko attiecību jomā tā nodarījusi lielu kaitējumu.

Leimanei nekad neesot nācies izjust tik nepamatotus lēmumus kā Vilnīša laikā. Viņš neesot ņēmis vērā zinošu, profesionālu un ilggadēju darbinieku viedokļus, birojā "nebija nekādas demokrātijas, tiesiskuma", darbā valdījis autoritāri totalitārs režīms. Birojā vērptas intrigas, proti, Vilnītis nereti teicis, ka darbinieki sūdzas par nodaļu vadītājiem, bet, lūgts konkrēti nosaukt kādu uzvārdu, tos nav minējis.

Tuvākajās dienās KNAB darbinieki mēģināšot Vilnītim atkārtoti lūgt sasaukt biroja padomes sēdi, lai izrunātu visus sasāpējušos jautājumus.

Kā ziņots, NDP Vilnīša iecerēto KNAB reorganizāciju atzinusi par likumīgu, tomēr abi viņa vietnieki – Strīķe un Vilks, kā arī sešu nodaļu vadītāji izplatījuši publisku vēstuli, kurā apšauba Vilnīša spējas sekmīgi vadīt KNAB. Iepriekš Vilnītis jau mēģinājis ierobežot KNAB darbinieku komunikāciju ar presi. Nesen citā amatā tika pārcelts pieredzējušais biroja sabiedrisko attiecību pārstāvis Andris Vitenburgs, un viņa pēcnācēja tikai pēc vairākkārtējiem lūgumiem sniedza informāciju par Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas naudas izšķērdēšanas lietas nodošanu prokuratūrai.

Komentāri (110)

andrisskrastins 01.11.2010. 14.28

Kāds ir saspiedis tā nevāji galvu. Ja pat esi pretinieks, diktafona meklēšana nudien ir histēriska rīcība no Vilnīša puses.

+32
-1
Atbildēt

4

    varbūt ka tā > andrisskrastins 01.11.2010. 15.08

    Vilnītis sāk ievest kārtību perēklī

    0
    -22
    Atbildēt

    0

    kristafers > andrisskrastins 01.11.2010. 20.51

    jebkurā iestādē var būt viens vadītājs, bet ja ar vadīšanu nodarbojas katrs tad rezultāts ir tāds, kāds tas ir.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Your1stMarathon > andrisskrastins 01.11.2010. 20.30

    Kāds iekš IR nav izlasījis visu preses relīzi….
    delfi raksta:
    “KNAB arī informē, ka pērn darba attiecības ar KNAB beiguši 23 darbinieki, no tiem reorganizācijas rezultātā – 10, pēc paša vēlēšanās – 8, uz pušu savstarpējā vienošanās pamata – 5. No 23 atbrīvotajiem darbiniekiem 8 bija nodaļu vadītāji un to vietnieki, no kuriem reorganizācijas rezultātā atlaisti 4, pēc paša vēlēšanās – 2, uz pušu savstarpējās vienošanās pamata – 2.

    Šogad darba attiecības ar KNAB beiguši 15 darbinieki, no tiem reorganizācijas rezultātā – 1, pēc paša vēlēšanās – 10, cita iemesla dēļ – 4. No šiem četriem trīs bija darba attiecībās uz noteiktu laiku, bet viens darbinieks darbu beidza uz pušu savstarpējās vienošanās pamata. No 15 šogad atbrīvotajiem darbiniekiem viens bija nodaļas vadītāja vietnieks, kurš darba attiecības izbeidza uz pušu savstarpējās vienošanās pamata, norāda KNAB.”

    23pērn+15šogad=38, kas ir vairāk kā 30!!!

    http://www.delfi.lv/news/national/politics/knab-sefs-noliedz-sava-vietnieka-kabineta-kratisanu.d?id=34936545

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > andrisskrastins 01.11.2010. 23.19

    shadi paralizet un noardit funkcionejoshu strukturu no kuras ir atkariga valsts droshiba, – to var atljauties tikai ieliktenis kjilnieks uz 1 000 000 Ls.
    bespredjels ir kliedzoshs un vinsh netiks pat senes vai gliemezhus Irija lasit jo pec atlaishanas nonaks cietuma.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

::Vai cis :: 01.11.2010. 14.30

Nacionālā drošības padome kopā ar Jaundžeikaru ir tālēs zilajās, un es ļoti ceru, ka jaunā NDP pārskatīs visus vecās padomes lēmumus

+31
-2
Atbildēt

4

    vilmar1964 > ::Vai cis :: 01.11.2010. 14.55

    Draugs, Tu, šķiet, arī jauc Nacionālo Drošības padomi ar Saeimas Nacionālās drošības komisiju. NDP Jaundžeikars bija tikai viens no, bet tajā taču bija/ir arī Mūrniece, Lieģis un Ronis.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ::Vai cis :: 01.11.2010. 15.33

    Nacionālās drošības padome

    19.pants. Nacionālās drošības padomes sastāvs

    (1) Nacionālās drošības padomes locekļi ir:

    1) Valsts prezidents;

    2) Saeimas priekšsēdētājs;

    3) Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs;

    4) Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs;

    5) Ministru prezidents;

    6) aizsardzības ministrs;

    7) ārlietu ministrs;

    8) iekšlietu ministrs;

    9) Satversmes aizsardzības biroja direktors.

    (2) Ģenerālprokuroram ir tiesības piedalīties Nacionālās drošības padomes sēdēs.

    (3) Nacionālās drošības padomes un tās sekretariāta darbību nodrošina Valsts prezidenta kanceleja.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > ::Vai cis :: 01.11.2010. 15.41

    Ņemiet vērā, ka nevis NDP, bet gan speciāla NDP komisija veica izmeklēšanu. Tajā sastāvā gan bija vairāk oligarhu draugaļas nekā normāli cilvēki.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ::Vai cis :: 01.11.2010. 14.48

    Ne tikai Jaundžeikars – arī Dalbiņš un Daudze nebūs vairs Nacionālajā Drošības padomē. Cerams.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 01.11.2010. 14.30

Vilnītis taisa vienu kļūdu pēc otras – aizmugures viņam ta vairāk nav! Ko viņš vēlas panākt ar to? Tā vietā būtu sēdējis mierīgs un kluss, jo tagad būs vēl lielāks iemesls viņu izmest pa durvīm. Plus, tas rada vēl mazāk šaubu, ka Dombrovskis rīkojās pareizi!

+28
-1
Atbildēt

7

    viesturs > Una Grinberga 01.11.2010. 20.04

    Protams,ZZS!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Una Grinberga 01.11.2010. 15.07

    Vai tad to arestu ar “maski – šovu” nesarīkoja KNAB?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 01.11.2010. 14.59

    Prokurotūra nav saistīta ar KNAB!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    vilmar1964 > Una Grinberga 01.11.2010. 14.56

    Kāpēc nav aizmugures? Vienotībai Saeimā ir tikai 33 vietas.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > Una Grinberga 01.11.2010. 15.39

    Dzerim ir taisnība, prokuratūra veica izmeklēšanu, bet arestu veica KNAB.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    vilmar1964 > Una Grinberga 01.11.2010. 14.57

    Aivaru arestēja prokuratūra.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Una Grinberga 01.11.2010. 14.56

    Manuprāt, pārāk optimistiski.
    Vilnītim aizmugurē gan PLL, gan ZZS, gan, visdrīzāk, arī SC.
    Lembergam ir izdevīgs Vilnītis, uz Vilku un Striķi viņam ir molzīgs naids par to apcietionāšanu, un šis te atriebīgais žurkulēns tos, ja necentīsies iznīcināt, tad neglābs noteikti.
    Tā ka KNAB godīgo daļu, kas vēl palikusi, ( vairums tur jau esot Vilnīša šestjorkas) gribēs aizstāvēt tikai V un VL.
    Un, ja V būs jāizvēlas – upurēt Vilku un Striķi, vai zaudēt ZZS atbalstu, kā domā, ko viņi izvēlēsies?

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu