Pēdējā 9.Saeimas sēdē sniedz atbalstu Šķēles ģimenes biznesam • IR.lv

Pēdējā 9.Saeimas sēdē sniedz atbalstu Šķēles ģimenes biznesam

15
Mārtiņš Cīrulis, F64
Indra Sprance

Ar vienas balss pārsvaru panākti grozījumi, kas nostiprina atkritumu poligonu monopoltiesības

9.Saeimas pēdējā sēdē ceturtdien Saimas opozīcija un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāti ar vienas balss pārsvaru panāca atbalstu grozījumiem jaunajā atkritumu apsaimniekošanas likumā, kas nostiprina atkritumu poligonu monopoltiesības atkritumu sagatavošanā, līdz ar to labvēlīgi ietekmējot ar Tautas partijas biedra Andra Šķēles ģimeni saistīto atkritumu biznesu.

Laikā, kad  Šķēlem daļēji piederošā SIA “Ekodoktrīna” [caur firmu “Tehnoinvest” Šķēles ģimenei pieder 35% kapitāldļu uzņēmumā “Ekodoktrīna”, kas savukārt ir izveidojusi pilnsabiedrību ar  Getliņu izgāztuves apsaimniekotāju – Rīgas domei piederošo “Getliņi EKO”] Getliņos plāno būvēt atkritumu šķirošanas rūpnīcu, Saeima ceturtdien, galīgajā lasījumā pieņemot jauno atkritumu apsaimniekošanas likumu, atbalstīja iepriekš komisijā noraidītu priekšlikumu, ko iesniedza deputāts Vents Armands Krauklis (TP). Tas pēc būtības atkritumu poligoniem ļauj neatzīt citur glabāšanai sagatavotus atkritumus, ja poligoni sagatavošanas darbus veic uz vietas.  Tas nozīmētu, ka citur glabāšanai sagatavotie atkritumi tiktu pieņemti par tādu pašu samaksu kā nesaglabātie, līdz ar to uzņēmējiem faktiski zustu jēga atkritumus sagatavot, nodrošinot poligoniem monopoltiesības šai ziņā, Ir.lv iepriekš skaidroja SIA "L&T" direktors Reinis Ceplis.

Savukārt Krauklis, ceturtdien pamatojot iesniegtā priekšlikuma būtību, norādīja, ka tas “ nevis ierobežo konkurenci attiecībā uz atkritumu sagatavošanu apglabāšanai, bet gan ir vērsts uz to, lai nepārprotami noteiktu, ka atbildība par to, lai pirms atkritumu apglabāšanas poligonā šie atkritumi tiktu atbilstoši apstrādāti, ir šo poligonu apsaimniekotājiem.”

Priekšlikums iesniegts, “lai no kolektīvās bezatbildības, kas zināmā mērā atsevišķās sfērās valdīja līdz šim, pārietu uz skaidru un nepārprotamu regulējumu, kur visas iesaistītās puses apzinās savas tiesības un atbildību valsts priekšā,“ pauda Krauklis.

Deputāte Anna Seile (PS) ceturtdien gan aicināja Saeimu noraidīt šo priekšlikumu, uzsverot, ka šajā ziņā “tādu duālu attieksmi izrādīja Vides ministrija”, bet Atkritumu apsaimniekotāju asociācijas biedri to neatbalsta. “Un, ja šis mājiens nāk varbūt pilnīgi no citām sfērām, no augstākām, kā, piemēram, no „Mākoņiem”, tad jāsaka, ka šeit ir diezgan bīstami tādu normu ielikt, jo pretēji tam, ka Vents Armands Krauklis saka, ka viņš konkurenci neierobežo, – nē, viņš ierobežo konkurenci atkritumu apsaimniekotāju vidū!” pauda Seile.

Par Kraukļa priekšlikumu balsoja 46 deputāti no “Saskaņas centra” (SC), apvienības “Par labu Latviju”, neatkarīgais deputāts Jānis Lagzdiņš, kā arī vairāki ZZS deputāti – Saeimas spīkers Gundars Daudze, Guntis Jānis Eniņš, Ingmārs Līdaka n Jānis Strazdiņš. Pret 37 deputāti no “Vienotības”, “Visu Latvijai! “ – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK, ZZS, apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā”. Savukārt atturējās astoņi parlamentārieši no ZZS un VL – TB/LNNK.

Kā skaidroja Ceplis,  likuma grozījumus uz savas ādas izjutīs iedzīvotāji. Par to liecina tas, ka gandrīz vienlaicīgi ar likuma pieņemšanu, piemēram, Cēsu domē skatīts jautājums par atkritumu apsaimniekošanas tarifu paaugstināšanu, lai “atpelnītu atkritumu priekšapstrādes izdevumus”.

“Mēs bijām par to, lai netiek sašaurinātas uzņēmēju iespējas. Šobrīd poligonu monopoltiesības tiek palielinātas, tas nav pareizi, jo neesam jau sociālistiska valsts, “ sacīja Ceplis, norādot, ka citādi viņš apsveic Saeimas paveikto likuma sagatavošanā. Pirms vairākiem gadiem šis likumprojekts raisījis plašu neapmierinātību, taču šobrīd pret to citos jautājumos uzņēmējiem neesot lielu iebildumu, stāstīja Ceplis.

Jaunais likumprojekts paredz arī citus būtiskus jauninājumus atkritumu apsaimniekošanas procesā. Valsts prezidentam likums 10 dienu laikā jāizvērtē, izlemjot, vai to parakstīt vai nodot otreizējais caurlūkošanai.

 

Komentāri (15)

bonbon68 29.10.2010. 15.43

Un tomēr 9.saima beidzot savu darbu nevarēja iztikt bez cūcības.Pretīgs līdz ārprātam šis bandītiskais grupējums.Cerams ka 10.saimas sasaukums palabos šos labojumus par monopolu.

+15
0
Atbildēt

0

elinaliepina 29.10.2010. 14.42

Nez, ko Šķēle Lembim piesolīja par atbalstu? Rēķināts precīzi, vienas balss pārsvars, lai nav lieki jāmaksā.

+14
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 29.10.2010. 15.07

… taa nebuut nemaz nebuus peedeejaa reize, mafiozaas partijas ir jaaizniicina saknee ,ja Lembi ieseedinaas , arii ZZS ja grib ,var atbriivoties no astoņkaaja ..

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu