Brigmanis prasa palielināt veselības aprūpes budžetu • IR.lv

Brigmanis prasa palielināt veselības aprūpes budžetu

20
Andrejs Terentjevs, F64
Indra Sprance

ZZS līderis izvirza jaunus nosacījumus – deklarācijā jāsola veselības aprūpes budžets 4% no IKP

Veselības aprūpes budžetu vajadzētu palielināt vismaz līdz 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP) un šāda apņemšanās būtu jāpauž arī jaunās valdības deklarācijā, piektdien pēcpusdienā pēc tikšanās ar Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadību Ir.lv sacīja Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Viņš uzsvēra, ka tas ir viņa peroniskais viedoklis, ZZS valde par šo jautājumu, kā arī to, vai piekrist premjera Valda Dombrovska ( “Vienotība”)  piedāvātajam amatu sadalījumam, lems pirmdien.

Brigmanis norādīja, ka gadījumā, ja Dombrovskis vēlēsies jaunajā valdības deklarācijā ierakstīt kādus ciparus, piemēram, apņemšanos nākamagad ievērot 6% budžeta deficītu, tad ZZS, viņaprāt, varētu uzturēt prasību ierakstīt arī 4% no IKP finansējumu veselības aprūpei. “Tas būs mūsu atskaites punkts,“ sacīja Brigmanis, norādot, ka “Vienotība” nevar “vienkārši atdot vienu jomu bez jebkāda finansiāla seguma”.

Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis Ir.lv skaidroja, ka šobrīd veselības aprūpes budžeta finansējums ir 3,76% no IKP, bet šī cipara palielināšanai “pašreizējos apstākļos būtu nepieciešama ļoti liela politiskā griba”. Tas nozīmētu ne vien saglabāt reālo šā gada budžetu (gada vidū veselībai tika piešķirti papildu vairāk nekā 20 miljoni latu), bet arī vēl palielināt par dažiem desmitiem miljonu latu. Situācijā, kad IKP krīt, tad kopsumā šādā gadījumā būtu eispējams sasniegt 4%, skaidroja Apinis.

Jau vēstīts, ka ZZS šonedēļ piekrita “Vienotības”  piedāvājumam jaunajā valdībā saņemt sešu ministru portfeļus, tajā skaitā veselības ministra. Par šādu ZZS rīcību gan neapmierinātību pauda ZZS līderis Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”), kurš šonedēļ nebija Latvijā, taču nedēļas nogalē gaidāma viņa atgriešanās. Lembergs uzskata, ka “Vienotība” veselības ministra amatu ZZS “iesmērējusi”.

Komentāri (20)

mary75 29.10.2010. 18.01

Pēc tā visa, ko ves. jomā aiz sevis atstājusi TP, ar tiem paņemtajiem kredītiem iepirkumiem, utt, tur pat ar 10% nepietiks.
Līdz šai dienai nesaprotu, kā Dombrovskis un valdība varēja apstiprināt 200 miļj. kredītu Stradiņu remontam, kad nav naudas ārstēšanai, vienīgais, kas protestējis, bijis Repše.
Atkal būs kārtējā Potjomkina sādža, bet lielai daļai cilvēku nav pieejamas pat visnepieciešamākie medikamenti, uz plānveida operācijām pat onkoslimniekiem rindas, pat ar primāro ves. aprūpi ir problēmas, nerunājot par kvalificētu un specializētu.
Vai tad tagad bija īstais laiks grūst 200 miļj. ekstra slimnīcas būvei, kad nesen kā aizklapēja 1.slimnīcu, kur varēja sniegt visu nepieciešamo palīdzību?
Taisnība ir, tur, kur kāda cilvēku grupa, kas stāv tuvu varai, var labi nopelnīt, tas viss mums iet uz priekšu kosmiskā ātrumā.
Un kvaukšķu ārstēšana nevienu neinteresē, “elite” var atļauties ārstēties par maksu vai ārzemēs.
Lai pameklē ministrijās un aģentūrās, valsts aparātā, tur ne tikai desmitus, bet, simtus miļjonu liekus tēriņus atradīs.

+16
0
Atbildēt

3

    egfoto > mary75 30.10.2010. 17.10

    Dzeri tu esi muļķis vai izliecies. Tev ir kaut mazākā nojēga par veselības nozari? Man liekas, ka man kā cilvēkam, kas tādām vietām iet ar lielu līkumu ir 10x lielāka saprašana.
    Tu kaut reizi mūžā esi bijis Stradiņos vai 1. slimnīcā?
    Punkts 1 – 1. slimnīca pilnīgi nolietota – tās savešanai kārtībā nepieciešami milzīgi līdzekļi. Stradiņos izskatās, ka pēdējo reizi remontēta kkad pēc kara, ja neskaita dažas atsevišķas ēkas.
    Punkts 2 – kredīts tiek dots uz ilgu termiņu ar ļoti smieklīgiem procentiem (1 vai 2% gadā)
    Tev vispār ir sajēga ko ārstē 1. slimnīcā un Stradiņos? Kad tev būs piemēram, vēzis, tad redzēsim cik smaidīgs tu iesi ārstēties uz vietu, kur agrāk visus rīgas bomžus ar pāršķeltām pierēm veda ārstēties.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 31.10.2010. 16.36

    Nevajag stāstīt pasakas, daudz lētāk izmaksātu pārvietot visu, kas nepieciešams, uz 1 slimnīcu, kura samērā nesen izremontēta, un pēc tam aizklapēta, nevis celt tagad jaunu, pie kam tik dārgu slimnīcu, vai pārvietot to onkoloģiju klāt pie Gaiļezera onkoloģijas.
    Un bomžus un vēžus vienā nodaļā neārstē.
    Tu man vēl pastāsti, ka tā milzīga būvniecība un dārgie iepirkumi notiek tautas intersēs.
    Varētu ņemt to kredītu un būvēt labākos laikos, un tad, kad no TP cilvēkiem pie tās naudas nebūs ne smakas, un tad, kad pietiks naudas elementārai ārstēšanai un kompens. medikamentiem.
    Ne jau man vienam tāds viedoklis, parunā ar ģimenes ārstiem, ko viņi uzskata par prioritāti.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    viesturs > mary75 29.10.2010. 21.24

    Ļoti precīzs šīs sfēras raksturojums

    +3
    0
    Atbildēt

    0

cheszz 29.10.2010. 17.54

Nelietīga šantāža: budžeta deficīta samazinājums un veselības budžeta palielinājums nav savietojami mērķi. Lembergs pateica vai pats izdomāja?

+12
-1
Atbildēt

1

    mary75 > cheszz 29.10.2010. 18.04

    Skaidrs, ka sākumā būtu tā sistēma jāsakārto.
    Bet, kas to darīs?
    Tad V vajadzēja pašai uzņemties atbildību par šo sfēru, kā viņi arī solīja, nevis uzgrūst ZZS.
    Cilvēkus bez med. palīdzības arī atstāt nedrīkst.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

! ASAP Promo 29.10.2010. 18.04

Vēl netapušās valdības gāšana ir sākusies :)

+12
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu