Ārkārtas vēlēšanas var radīt sabiedrības pieprasījums • IR.lv

Ārkārtas vēlēšanas var radīt sabiedrības pieprasījums

37
Reinis Hofmanis, F64

Sudraba: budžeta konsolidācija ir kā Damokla zobens pār iedzīvotāju galvām

Valsts kontroliere Inguna Sudraba iesaistīsies politikā tikai tad, ja būtu iespējama profesionāla, nevis caur partijām, kas ir šauru interešu grupu pārstāves, veidota valsts pārvalde un vadība. Intervijā “Neatkarīgā” Sudraba pieļauj, ka varētu iesaistīties šādos procesos. Šobrīd viņa šādu iespēju neredz.

Viņasprāt, pašreizējā politiskajā situācijā, kad partijas veido valdību un ļoti bieži to ambīcijas  prevalē pār valsts interesēm, šādā veidā valsti mērķtiecīgi pārvaldīt nevar.

Sudraba iepriekš medijos ir pieļāvusi Saeimas ārkārtas vēlēšanām. Viņa skaidro, ka ar to domājusi sabiedrības pieprasījumu un vēlmi dzīvot citādākā valstī.

"Varbūt tās nemaz nebūs kā ārkārtas vēlēšanas, bet vajadzība justies droši ir viena no cilvēku pamatvajadzībām. Ar to domāju drošības sajūtu, kas izpaužas ne tikai kā fiziska drošība, bet paļāvība, ka tev būs darbs, bērniem būs labas izglītības iespējas, ka būs sociālais nodrošinājums un sakārtota, patīkama vide. Šādu vēlmju esamība var radīt pieprasījumu pēc pārmaiņām, pēc Saeimas nomaiņas vai kādām citām aktivitātēm. Ja nav šā pieprasījuma, ja sabiedrība samierinās ar to, ka mums te nav tādas attīstības, bet ir stagnēšana vai pat virzīšanās atpakaļ, nekas nemainīsies," klāstīja Sudraba.

Viņa prognozē – ja nākamais rudens būs kārtējo konsolidāciju laiks, tas var radīt lielāku spriedzi un varbūt parādīsies kāda sociāla aktivitāte.

Sudraba uzskata, ka šobrīd valsts nezina, kurp iet, jo ir politikas darbības, kas nav savstarpēji koordinētas, nav izvērtēti ieguvumi un kas būtisks jāmaina, lai radītu cilvēkiem drošības sajūtu. Viņasprāt, lielai daļai strādājošo, pabalstu un pensiju saņēmējiem ir sajūta, ka virs viņiem karājas Damokla zobens, turklāt, domājot ne tikai par nākamo gadu, bet arī par turpmākajiem. Cilvēki tiekot turēti nepārtrauktā spriedzē un neziņā. 

“Tas ir šaurs mērķis – atrast 350 – 400 miljonus latu. Es neprotu tā domāt. Arī diskutējot par viena vai otra nodokļa maiņu, nevar to skatīt tik šauri – patēriņam palielināt un tamlīdzīgi. Jāredz politikas laukums kopumā, jāsaprot, ko tas nozīmēs iedzīvotājiem, kādu gribam panākt ienākumu līmeni, sociālo drošību, kādu biznesa vidi gribam radīt,” uzsver Sudraba.

Komentāri (37)

garausiitis 26.10.2010. 09.02

Lasot Sudrabas hiperprofesionālos prātojumus par valsts attīstības perspektīvām , politiskos spriedelējumus un tamlīdzīgas lietas , es nespēju saprast kapēc man nav dzirdams šīs pašas kundzes profesionālais viedoklis par savu tiešo darbu, kapēc es nedzirdu konkrētus priekšlikumus kā mazināt visus šos nepamatotos tēriņus , kā pārveidot sistēmu , lai palielinātu amatpersonu atbildību un tml. Es tiešām būtu ļotipriecīgs, ja taisnības cīnītāja piemēram raportētu – Dienvidu tilta būvnieki ir atgriezuši pašvaldības budžetā 27 miljonus Ls , mēs esam iesnieguši tādu un tādu likumprojekta ierosinājumu utt, bet tagad redz eksperte…

+41
-1
Atbildēt

5

    dro > garausiitis 26.10.2010. 11.38

    klusais. Pievienojos Tavam komentāram. Var gadīties, ka pazudīšu uz ilgāku laiku, jo pienākusi mana jaunā spēļmantiņa!!! Kādu laiku viens būs mazāk, kurš Tev “krīt uz nerviem”:) Veiksmi!:)))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 26.10.2010. 13.28

    lno – man nokrist uz nerviem? Būsi kaut ko ne tā sapratis. Apskaties bildi profilā , nedaudz piepūli smadzenes un pamēģini saprast , ka ir lietas un hobiji,kur stabila nervu sistēma un veselīgs “pofigisms” ir neatņemama sastāvdaļa.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 26.10.2010. 15.51

    Nu re – lūk piemērs kā vajadzētu rīkoties VK – VK un prokuratūra: ‘Ryanair’ un lidostas ‘1 eiro līguma’ lietu KNAB nav izmeklējis līdz galam

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > garausiitis 26.10.2010. 09.12

    liekas jau ka tāds nav viņas pamatuzdevums:) tādam tam protams būtu jābūt.. Man izskatās, ka viņai gana labi kādu laiku izdevies tēlot sabiedrības dusmu zibensnovedēja lomu

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 26.10.2010. 09.17

    Andrew – man par Sudrabu ir savs viedoklis vēl no 2000 g. , kas čekojot viņas karjeras kāpienu papildinājies ar jaunām atziņām. Ne tuvu viņa nav enģelis… Patīk jau mums kāpt uz grābekļiem.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 26.10.2010. 09.12

Valsts kontroliere Inguna Sudraba iesaistīsies politikā tikai tad, ja būtu iespējama profesionāla, nevis caur partijām, kas ir šauru interešu grupu pārstāves, veidota valsts pārvalde un vadība. +++ oho!:))) Sudraba jau runaa vairs ne par Saeimu, bet par valsts paarvaldi :)

Un taalaak attieciigi SC retorika :)

+25
-1
Atbildēt

1

    Edzs > buchamona 26.10.2010. 13.11

    “…pabalstu un pensiju saņēmējiem ir sajūta, ka virs viņiem karājas Damokla zobens…”
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Sudraba, – fui cik leti tas un bezgaumigi.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

ltvpanorama 26.10.2010. 09.02

Sudraba pa ilgu pļāpā..bija 101 iespēja iet un piedalīties pašai gan politikā gan valdībā, runājot alegorijās..plinte kas pielādēta tukšām patronām..troksnis ir upuru nav

+21
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu