Latvijā par apģērbu pircējs pārmaksā 16 reizes • IR.lv

Latvijā par apģērbu pircējs pārmaksā 16 reizes

21
Teiksma Briede, F64

Tirgotāji dzīvojot uz maznodrošināto rēķina, jo turīgie iepērkas ārzemēs

Latvijā apģērbu tirgotāji dzīvo uz maznodrošināto rēķina, jo turīgākie iepērkas ārzemēs, šādu viedokli paudis Latvijas Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas (VRUA) vadītājs Guntis Strazds. Latvijā apģērbu cenas esot neadekvāti augstas un uzcenojums stipri lielāks nekā jebkurā citā valstī. Eksperts uzskata, ka Latvijā apģērbu cenām nevajadzētu palielināties, raksta BNS, atsaucoties uz Strazda interviju reģionālajā presē “Zemgales ziņas”.

Par neadekvātajām cenām atbildība ir jāuzņemas tirgotājiem.  Normāli būtu pielikt klāt vēl vienu tādu pašu cenu, bet Latvijā šis reizinājums dažreiz sasniedz 16, cenas raksturoja Strazds. Viņaprāt, arguments par mazo tirgu nav vietā.

“Mēs, redz, esam mazā tirgū, tāpēc iepērkam Ķīnā par latu un šeit pārdodam par 16. Tas, kas Eiropā ir eiro, tas Latvijā ir latos, – tādas ir cenu atšķirības. Tas ir minimālais. Tie, kas var iepirkties ārzemēs, to arī dara. Tie, kas to nevar atļauties, spiesti pirkt apģērbu šeit. Ja Ķīnā mājas apavi tiek iepirkti par 20 santīmiem, kur Latvijā jūs tādu cenu esat redzējuši? Cenai būtu jābūt vienam latam, bet kur tādas cenas ir?," jautāja Strazds.

Sagaidāms, ka pasaulē apģērbu cenas palielināsies par apmēram 10-12%. Cenas pieaugs plūdu dēļ, kas ietekmēja kokvilnas ražu. Latvijā tām nevajadzētu kāpt, uzskata nozares eksperts.

Vasarā Konkurences padome (KP) nāca klajā ar ziņojumu, kurā tika secināts, ka nepārtikas precēm Latvijā ir raksturīgi lieli uzcenojumi. Padome konstatēja, ka trikotāžas piederumu uzcenojums Latvijā vidēji pārsniedz 200%, salīdzinot ar ražotāja cenu, bet dažām kosmētikas precēm uzcenojums pārsniedz pat 1000%. KP konkurences tiesību normu pārkāpumus KP neatklāja.

Komentāri (21)

Lelliite, Dollijs 26.10.2010. 11.13

Žurnālisti, lūdzu, mazliet piedomājiet! Kā tad īsti ir – pārmaksā 16-kārtīgi vai 16 reizes, katru reizi par vienu santīmu? Vai varbūt – katrs pircējs gada laikā 16 reizes par apģērbu pārmaksā, pārējās 20 reizes nopērk “pa lēto”? :)

+3
0
Atbildēt

0

Mademoiselle_li 26.10.2010. 15.29

Tirgotāji dzīvojot uz maznodrošināto rēķina, jo turīgie iepērkas ārzemēs
__________

…maznodrošinātie iepērkas šobrīd jau uz katra stūra esošajās humpalās, nevis lielveikalos…

+2
0
Atbildēt

0

zanejurjane7 26.10.2010. 13.41

šopojot ārzemēs līdzīgas sajūtas bija radušās.

Reāli hardcore tēmas ir bērnu apģērbs. Man ir 2 meitas, vēl bendārznieces, vācijā pirktais apģērbs pārsvarā tiek lietots uz 150 % līmeni – vecākajai, tad jaunākajai un beigās tiek atdots lauku māsīcai. Aizbraucot uz laukiem redzu, ka manu princešu formas joprojām izskatās pilnīgi normāli…
LV pirktos krekliņus viens pavalkā un tie der tikai man garāžā – mašinas slaucīšanai…

Pat lielās ķēdes pie mums pārdod dārgāk nekā Vācijā, Itālijā (konkrēti esmu salīdzinājis zāru)

Vēl 1 spilgta epizode. Ja var ticēt pleibojam, tad ecco kurpju veikalu īpašnieki (2 businesmeņi), katrs pagājušajā gadā dividendēs nosmēluši 1.7m Ls
Nav jau žēl, lai jau čaļiem veicas, bet bez manis :)

+1
0
Atbildēt

5

    gunasniedzina > zanejurjane7 26.10.2010. 17.04

    Tas ir joks vai nopietni ? Vai varat iedomāties, ka kāds apturēs konveijeru un pateiks – čali, priekš Vācijas jau izgatavojam, tagad ņemsim draņķīgas izejvielas un taisīsim priekš latviešiem ? Cik maksās tāda operācija mūsdienīgā rūpnīcā ? Vai vispār kāds no klātesošajiem ir redzējis masveida ražošanu ?
    Pietiek murgot ! Ja kaut kur kaut kas ir krietni lētāk un var pelnīt – rakstiet priekšlikumus, esmu gatavs investēt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > zanejurjane7 26.10.2010. 15.46

    @NIKS_NIKSONS
    Tie nebija Ecco, bet Euroskor. Nosmēla viņi tīri uz papīra, lai nebūtu jāpiķo 10% nodokļos. Bet nu fakts pats par sevi, ka vispār bija, ko tā uz papīra no ailītes un ailīti pārcelt… nevis kā citi, kas domā, ka varbūt klapēties ciet…

    Bet par apģērbu pilnīgi tainsība. Kvalitāte ir nekāda. Ķīnieši var uztaisīt lētāku (lasi- mazāk kvalitatīvu preci) un dārgāku (lasi- kvalitatīvāku). Mūsējie iepērk lētāko un pārdod dārgāk kā rietumeiropieši, kas ir iepirkuši dārgāku preci.

    Vēl storī- veļas pulveri. Nopērc Vācijā visus šitos Tide, Ariel u.tml.- bērt vajag 2x mazāk, kad mazgā veļu, nekā to, kas pirkts pie mums. Iepakojums vienāds, cena- pie mums 20%- 30% augstāka, kvalitāte- zemāka.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    LAURIS > zanejurjane7 26.10.2010. 14.33

    ecco tirgo vairāki uzņēmumi LV. Piemēram Euroskoram ir ecco veikals, ir arī ecco baltic sia, abi pilnībā nav saistīti. Principā jebkurš var atvērt ecco veikalu

    0
    0
    Atbildēt

    0

    zanejurjane7 > zanejurjane7 30.10.2010. 15.55

    nu vismaz nozarē kurā es strādāju, to izdarīt var pavisam mierīgi.
    Un dara arī. Nemaz jau nav jāaptur konveijeri.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > zanejurjane7 26.10.2010. 16.10

    Jā, jā… Nopērc Vācijā Blend-A-Med, tad zobi ir veseli, bet pie mums Blend-A-Med ir dargāks un zobi ātrāk bojājās. Nopērc Vācijā Knorr zupu, tad vismaz jūties paēdis, bet pie mums ne tikai pati Knorr zupā ir dargākā, bet ari saberts tur saziņ kas. Tas pats uz attiecas uz Dr. Oetker picām, kas nopirktās Vācijā vai pie mums. Ja Siemens telefons nopirkts Vācijā, tad no tā vismaz var piezvanīt, bet pie mums Siemensi tikai čarkst un pogas krīt ārā, utt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu