Sākas "Baltijas pērle" • IR.lv

Sākas "Baltijas pērle"

27

Šodien, 20. oktobrī sākas tradicionālais kinofestivāls "Baltijas pērle".

Kinofestivāls "Baltijas pērle" tiks atklāts ar filmas "Maskava, es tevi mīlu!" seansu Rīgas Kongresu namā, ziņo LETA.

Festivāla pamatprogrammā ietvertas filmas, kuras spēcīgi saviļņojušas skatītājus Kannu, Venēcijas un Berlīnes festivālos, izraisot vētrainas emocijas un spraigas diskusijas. Kopumā festivālā tiks demonstrēta 31 filma.

Festivāla programmā būs iekļauta filma "Vētra", kas savu pirmizrādi piedzīvoja šā gada 67.Venēcijas starptautiskā kinofestivāla noslēgumā. Svinot Šekspīra lugas "Vētra" 400 gadu jubileju, Rīgas skatītāji kā vieni no pirmajiem tiks pagodināti ar režisores Džūlijas Teimoras jaunās filmas demonstrēšanu pēc tās pasaules pirmizrādes.

Filmā piedalās spožs aktieru ansamblis – Rasels Brends, Alfrēds Molina, Helēna Mirrena, Alans Kamings, Kriss Kūpers, Džimons Hunsū, Deivids Stretheirns un Felisitija Džounsa.

"Baltijas pērle" sniegs iespēju noskatīties visus galvenās balvas saņēmušos pēdējo gadu Kannu festivāla kinodarbus – Apičatponga Vīrasetakula darbu "Tēvocis Bunmē, kurš spēj atcerēties savas iepriekšējās dzīves", Ksavjēra Bovuā "Dievi un cilvēki", Matjē Amalrika "Turneja" un Abasa Kiarostami "Apstiprinātā kopija". Kopumā Kannu kinofestivālu šogad "Baltijas pērlē" pārstāvēs 12 izcilas filmas.

Filmu programmā būs iekļautas arī divas franču filmas, kuras varēs kalpot kā laba tēma ne vienai vien sarunai. Skatītājiem festivāla laikā būs iespēja novērtēt filmu "Anrī Žorža Kluzo noslēpumainā elle", kur pirmo reiz būs redzami nepabeigtās filmas sensacionālie kadri. 1964.gadā franču režisors Anrī Žoržs Kluzo sāka svarīgāko projektu savā dzīvē. Filmai "Elle" bija jāieraksta jauna lappuse kino estētikā, kura parādītu neprāta un apmātības neiedomājamos bezdibeņus. Režisors vēlējās ne tikai izstāstīt stāstu par greizsirdību, bet arī parādīt tās atbaidošo seju, smalki izpētīt kaislības iracionālo dabu, atklāt šo nežēlīgo un nekontrolējamo jūtu postu. Filmai bija jākļūst par izrāvienu kinopasaulē, taču Kluzo nāve pārtrauca ambiciozo projektu.

Otra franču filma, kas iekļauta programmā, ir režisora Žana Lika Godāra filma "Filma Sociālisms".

Kinofestivāla programmā iekļauta režisora Mihaela Koena filma "Tas sākas no beigām", kas tika izslēgta no šā gada Kannu kinofestivāla programmas kā pārlieku šokējoša un provokatīva. Tāpat būs skatāma Hulio Medema filma "Istaba Romā", kas veidota kā Matiasa Bizē stāsta "Gultā" kino adaptācija.

"Baltijas pērle" pārsteigs ar godalgotiem un apjūsmotiem, kā arī nesen spožas pirmizrādes piedzīvojušiem kinodarbiem, kuros režisori pasniedz skatītājiem pārsteidzošus atklājumus zināmos un līdz šim nezināmos stāstos, kas risinājušies Holandē, Portugālē, Krievijā, Lielbritānijā, Spānijā un Francijā. Pie šādām filmām pieskaitāma režisora Pītera Grīneveja filma "Rembranta apsūdzība", Raula Ruisa darbs "Lisabonas noslēpumi", Pola Morisona veidotā filma "Sīkie pīšļi", Maikla Hofmana filma "Pēdējā stacija", Safija Nebū darbs "Cits Dimā" un Žana Marka Valē kinolente "Viktorijas jaunība".

Tāpat vērienīgajā filmu programmā būs atrodamas filmas, kas vēsta par 20.gadsimta mūzikas elkiem. Skatītājiem tiks piedāvāta režisora Meta Vaitkrosa filma "Sex & drugs & rock & roll. Īana Djurī dzīve", Džoana Sfara filma "Seržs Geinsbūrs, varonīgā dzīve" un Sema Teilora-Vuda filma "Puisis no nekurienes. Būt Džonam Lenonam".

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu