"Parex bankas" mazākuma akcionāri iesniedz sūdzību ST • IR.lv

"Parex bankas" mazākuma akcionāri iesniedz sūdzību ST

23
Lita Krone, LETA

Akcionāri sūdzas par Kredītiestāžu likuma atbilstību Satversmei

Trešdien astoņas ārvalstu sabiedrības, “Parex bankas” mazākuma akcionāri, iesniegušas pieteikumu Satversmes tiesā (ST) ar lūgumu izvērtēt Kredītiestāžu likuma 59.5 panta atbilstību Satversmes 1. un 105.pantam, vēsta LETA.

Kredītiestāžu likuma 59.5 pants ļāva valsts ieceltajai "Parex bankas" padomei trīs reizes palielināt bankas pamatkapitālu. Savukārt mazākuma akcionāriem tika liegts piedalīties pamatkapitāla palielināšanā un akcionāru līdzdalības proporcija bankas pamatkapitālā tika samazināta četras reizes.

Kā norādīja konsultants advokāts Tihonovs, atzīstot šo pantu par spēkā neesošu, "Parex bankas" padomes trīs reizes veiktā pamatkapitāla palielināšana tiks uzskatīta par nelikumīgu.

Akcionāru vārdā pieteikumu iesniedzis advokāta Andra Grūtupa birojs.

Iepriekš "Parex bankas" mazākuma akcionāri – investīciju fondi "Firebird Republics SPV", "Amber Trust" un "DCF Fund" – bankas padomei nosūtīja pieprasījumu iesniegt tiesā prasību pret bankas valdi par šā gada sākumā veikto Baltkrievijas "Parex līzinga" pārdošanu.

Jau ziņots, ka 30.jūlijā tiesā pret bijušajiem bankas īpašniekiem Viktoru Krasovicki un Valēriju Karginu ir vērsusies "Parex banka", prasot viņiem atlīdzināt savas darbības laikā bankai nodarītos zaudējumus.

2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo "Parex banku" un par diviem latiem no Kargina un Krasovicka iegādājās bankas kontrolpaketi. Valsts kontrole iepriekš secinājusi, ka tiešie labuma guvēji no bankas pārņemšanas bija Kargins un Krasovickis, nevis Latvijas valsts.

2010.gada 1.augustā noslēdzās "Parex bankas" sadalīšanas posms un darbu sāka AS "Citadele banka", kurā ir pārnesti visi labie "Parex bankas" finanšu aktīvi.

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu