Nobela Miera prēmiju piešķir ķīniešu disidentam • IR.lv

Nobela Miera prēmiju piešķir ķīniešu disidentam

32
EPA/LETA

Vācija un Francija aicina atbrīvot Liu Sjaobo no apcietinājuma

Nobela Miera prēmija piešķirta ķīniešu rakstniekam un cilvēktiesību aktīvistam Liu Sjaobo, piektdien paziņoja Norvēģijas Nobela komiteja. Tiek pieļauts, ka šāds lēmums varētu saniknot Ķīnas oficiālo varu.

Nobela institūta direktors Geirs Lundestads jau iepriekš bija izteicies, ka no Pekinas saņemti brīdinājumi attiecībā uz Liu izvirzīšanu apbalvojumam. Ķīnas ārlietu ministra vietnieks Fu Jins jūnijā brīdinājis, ka varētu pasliktināties starpvalstu attiecības, ja prēmija tiks piešķirta Liu, atgādina LETA.

Liu Sjaobo ir rakstnieks un bijušais pasniedzējs universitātē. Viņš nav baidījies kritizēt Ķīnas varas iestādes. 1989.gadā Nobela Miera prēmijas ieguvējs bija viens no akcijas Tjaņaņmeņas laukumā organizētājiem.

Šobrīd prēmijas ieguvējs atrodas ieslodzījumā. Pērn viņš notiesāts ar 11 gadiem cietumā par "kūdīšanu gāzt valsts varu". Par cilvēktiesību ievērošanu Ķīnā Liu Sjaobo cīnās jau 20 gadus.

Vācija un Francija ir vērsusies pie Ķīnas varas iestādēm, aicinot atbrīvot no apcietinājuma Liu Sjaobo, ziņo BBC.

 

Komentāri (32)

gunasniedzina 08.10.2010. 14.06

Laba ziņa !

+2
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 08.10.2010. 16.46

Tiešām labi, tikai rosina domu par grēku mazgāšanu pēc pērnā gada apkaunojošās prēmijas Obamam.

0
0
Atbildēt

0

P_Dancis 08.10.2010. 15.33

Tiešām laba ziņa. Ka par spīti starptautiskās sabiedrības vienaldzībai Ķīnas asiņainā režīma sakarā, tomēr kāda institūcija uzdrošinās arī publiski atbalstīt demokrātijas centienus šajā valstī.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu